NRK Meny
Normal

Tar ikke alderen høytidelig

- Jeg tar ikke alderstall så veldig høytidelig, og vil gjerne bli betraktet som en aldersløs artist, sier Wenche Myhre, dagen før hun fyller 60.

Wenche Myhre
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Wenche Myhre vant Hedersprisen under Spellemannutdelingen i 2004.
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Les også: St. Olav til Wenche

Les også: Wenche tror på Kurt

Les også: Hedret, men ikke pensjonert

- Underholdningsyrket kjenner ingen alder, sier Wenche Myhre bestemt.

Hun vet hva hun snakker om. Torsdag runder hun 60 år og kan bokstavelig talt se tilbake på et livslangt artistliv som det på langt nær er satt sluttstrek for.

- Se bare på Wenche Foss. Hun har fortsatt veldig mye å by på.

For sitt artistliv og sin posisjon som en av Skandinavias ledende artister ble hun i 2004 - ved 50-års jubileet som artist - slått til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Hun er også hedret med Willy Brandt prisen for tysk-norsk samarbeide.

Publikum bestemmer

 

 

Wenche Myhre fyller 66
Foto: Laurvik, Henrik / Scanpix

- Hva med å bli eldre i en bransje som gjerne dyrker de unge?

- Slik er det i alle yrker, slik er livet. Men ellers er det jo bare dere i pressen som er opptatt av dette - publikum bryr seg ikke om du er 60 eller 20 eller 40. Så lenge du har noe å by på - tilfører noe fra scenen og trekker fulle hus - så er publikum våre arbeidsgivere. Det er de som bestemmer hvor lenge jeg skal holde på, sier Wenche Myhre.

Hun er som snarest hjemme på Nesøya i Asker, og tar seg tid til å prate med NTB før en ny jobb venter. Torsdag er det fødselsdagsfeiring i familiens skjød.

Alltid på farten

Wenche Myhre har alltid vært på farten. Helt siden de tidlige ungdomsårene har artistlivet vært en stor del av hennes verden - siden 1954 da hun, pappa Kjell og broder Reidar ble kåret til Norges mest musikalske familie.

Livet har vekslet mellom konserter og turneer, radio- og TV-opptredener, plateinnspillinger i bøtter og spann - rundt 700 titler - og filmroller.

 

 

Wenche Myhre og Arne Bendiksen, 1964.
Foto: Aaserud, Ivar / Scanpix

Skandinavia og ikke minst Tyskland har vært hennes nærmarked. Dizzie Tunes og Povel Ramel i mange år scenekompiser.

Hun elsker scenen. Og publikum elsker henne. Langbeint og småflørtende. Kraftig - litt ru stemme.

Wenche privat

Hennes musikalitet er vidgjeten. Hun er også ironisk og lite selvhøytidelig. Som i en sketsj for noen år tilbake:

- Hu derre Wenche? Ikke drekker 'a! Ikke røyker 'a! Men fire unger - det har 'a!.

Sitt private liv har hun opp gjennom årene delt med den danske tannlegen Torben Friis Møller, den tyske TV-showprodusenten Michael Pfleghar, den norske hotelleieren og investoren Arthur Buchardt, og nå den svenske orkesterarrangøren og dirigenten Anders Elijas.

Fire barn - Kim, Dan, Fam og Michael. I 2003 ble hun bestemor for første gang.

Rød gummibåt

- Alder, personlighet og stemmeutvikling leder vel til et annet repertoar i dag enn for 30 år siden. Det blir vel lite av din gamle suksesslåt «Er hat ein knallrotes Gummiboot»?

- Ha! Vil du at jeg bare skal synge vuggesanger? Du har tydeligvis ikke sett Gitte-Wenche-Siw-showet som tre av oss - Gitte Henning, Siw Malmquist og jeg - skulle spille tre uker i Tyskland i 2004, men som vi i år går inn i fjerde sesong med. «Gummiboot» dirrer i veggene og river nesten ned lokalene der vi kommer. Og en mer rocka forestilling har du ikke vært med på de siste årene - det skal jeg love deg.

Selvsagt er det klart at personligheten og stemmen endrer seg, og har et annet uttrykk enn for 30 år siden. Men det er trist for en artist hvis man ikke i løpet av en time eller halvannen time har noe variert å by på, sier Wenche.

Norske planer

2007 er booket godt opp, og vel så det. «Gitte-Wenche-Siw» blir det i Düsseldorf, Hamburg og München til langt ut i mai. Deretter er det Wien.

- Norske planer?

- Jeg hadde jo før jul fire fulle hus sammen med Penthouse Playhouse på Rockefeller, og jeg håper at jeg kan få gjort noe med et norsk publikum igjen. Jeg kan ikke si noe mer konkret om det nå, men håper at det kan bli noe til høsten, sier 60-års jubilanten Wenche Myhre.

(NRK/NTB) 

Kulturstrøm

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)