Hopp til innhold

– Børretzen var en mester

– Det er trist, men han rakk å leve et rikt og flott liv. Han fremførte og skrev fantastiske ting, sier Odd Børretzens mangeårige kollega og venn, Lars Martin Myhre.

Lars Martin Myhre og Odd Børretzen

Lars Martin Myhre og Odd Børretzen vant prisen for tidenes norske hit under Spellemannsprisen i 2001 for låten 'Noen ganger er det allright'. De vant Spellemannsprisen for samme låt i 1997.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre på Egersund Visefestival, 2007

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre på Egersund Visefestival, 2007.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK
Odd Børretzen og Ravi i "Landeplage"

Odd Børretzen og Ravi i 'Landeplage'.

Foto: Dinamo Story

– Jeg var stolt av Odd det siste året. Han laget seg en trio, reiste rundt og opptrådte. Jeg sendte ham en tekstmelding hvor jeg skrev «jeg håper at jeg lager meg en trio når jeg nærmer meg 86». Da fikk jeg raskt en telefon tilbake, sier Myhre til NRK.

LES: Odd Børretzen (85) er død

Var fan før de møttes

Myhre og Børretzen jobbet sammen i 30 år og utga flere album sammen. De to vant flere spellemannspriser, blant annet for låten «Noen ganger er det allright».

– Vi jobbet sammen i 30 år, og det er ikke målbart hva han betydde for meg. Det var utrolig mye, og jeg var fan av Odd før jeg traff ham for første gang.

– Han har betydd mye for norsk kulturliv. Han var en mester i å beskrive. Han hadde alltid en annen vinkel å se ting fra enn oss andre. Han hadde masse varme, han engasjerte seg politisk og var en viktig stemme, sier Myhre.

(Artikkelen fortsetter)

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre: "Noen ganger er det all right"

SE VIDEO: Odd Børretzen og Lars Martin Myhre: 'Noen ganger er det all right'

Ble syk før boklansering

Den folkekjære multikunstneren ble 85 år gammel. Han ville fylt 86 år 21. november.

Børretzen ble lagt inn på Sykehuset i Vestfold med lungebetennelse den 17. oktober. Han døde på sykehuset klokka 02.00 lørdag, etter en måneds sykeleie

Han ble syk noen dager før en presselansering av den siste boken «Helt allright» på Theatercaféen i Oslo. Konserter og boklanseringen ble avlyst på grunn av sykdommen. Det var likevel ventet at Børretzen ville bli frisk igjen.

– Vi trodde det skulle gå bra, men han døde klokken 2 i natt, sier informasjonssjef Stig Arnesen i Juritzen forlag til NRK.no.

Helt til det siste var han på turné med sine sanger om livet, sjøen og alle småting som kan gå galt, skriver Juritzen forlag i en pressemelding.

Mottok en rekke priser sammen

Børretzen mottok en rekke priser både som forfatter og artist. «Noen ganger er det all right» ble kåret til Tidenes norske hit i 2002.

Børretzen og Myhre gjorde stor suksess, blant annet på albumene «Noen ganger er det allright» (1995) og «Vintersang» (1997).

Den siste platen han spilte inn var «Saltholmen», sammen med Margaret Skjelbred, Jon Rosselund og Olaf «Knerten» Kamfjord. Saltholmen ble utgitt i 2009.

Laget kåseri og sketsjer for NRK

Børretzen ble født i Hjelmeland kommune i Rogaland, men flyttet til Oslo som treåring. De siste årene har han bodd i Holmestrand. Han har vært gift to ganger og har tre barn.

Han er kjent for sine mange radio- og TV-opptredener, etter at ledelsen i NRK fikk øynene opp for den talentfulle mannen rundt 1960.

I over 50 år laget han kåseri og sketsjer i NRK. Fra radio og fjernsyn er Børretzen særlig kjent for sine utallige opptredener i rollen som pensjonist Braathen fra gamle Hammersborg.

Odd Børretzen om samarbeidet med Lars Martin Myhre, og sangen "Måker"

SE VIDEO: Odd Børretzen om samarbeidet med Lars Martin Myhre, og sangen 'Måker'.

Legg gjerne inn din siste hilsen til Odd Børretzen i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP