Muslimske kvinner er lei av båsene

Noen mottar drapstrusler og tvinges til å være anonyme. Andre er lei av stereotypiene. Muslimske kvinner i Norge forteller sine historier i bokform denne våren.

Amal Aden, Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan

Amal Aden, Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan

«Det skal merkes at de gråter» heter Amal Adens nye bok. Denne gangen forteller hun ikke om seg selv, men om andre somaliske kvinner i Norge. De fleste har valgt å være anonyme.

– Det er en bok om likestilling. I mitt miljø er likestillingen fullstendig fraværende. Mange somaliske kvinner i Norge lever under umenneskelige forhold, sier hun.

Se video:

Video Amal Aden

Amal Aden preger bokvåren.

– Lever med vold

Hun mener at før kvinnene kan bli frigjort, må de løsrive seg.

– De er ofte hjemme alene. De har mange barn og snakker ikke norsk. De blir utsatt for vold. Det kan være fra brødre, fedre, ektefeller, onkler eller fettere, sier Amal Aden.

Men kvinnene i boken vil ikke stå fram under eget navn. Det forstår Amal Aden godt. Hun skriver selv under pseudonym, men betaler en høy pris for å være et kjent ansikt i mengden.

Det kan være veldig risikabelt å stå fram. De risikerer drapstrusler, sjikane og tøffe ting. Det er ikke lett å motstå presset. Jeg merker at å oppholde meg på Grønland i mer enn fem minutter er veldig ubehagelig. Blikk og kroppsspråk fra forbipasserende er truende.

Amal Aden

Men hun er glad for at noen flere kvinnelige stemmer blander seg inn i bokvåren.

– Jeg har stor respekt for vårens nye muslimske stemmer, sier hun.

«Utilslørt- Muslimske råtekster» er en essay-samling som Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan er redaktører for. De er opptatt av å få fram mangfoldet.

Se video:

Video Mahmona Khan

Mahmona Khan

– Råtekst fra hjertet

De aller fleste kvinnene i denne boka opptrer under fullt navn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har kalt det råtekster fordi de kommer fra hjertet. Det finnes ikke én muslimsk kvinnetype. Dette er handlekraftige kvinner, fjernt fra sterotypien «undertrykket og hjelpeløs», sier Nazneen Khan-Østrem.

Kvinnene i boka forteller åpenhjertig om hvor forskjellig det er mulig å leve den muslimske virkeligheten.

Muslimske kvinner blir gjerne snakket om, ikke med. Islam er stadig i nyhetsbildet. Mange mener noe om hva de har på seg, og mange tror at alle muslimske kvinner i Norge er redde og undertrykket.

Nazneen Khan-Østrem

– Andre regler gjelder

Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan

Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan.

Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan tror at det er to helt forskjellige ting å være norske feminist og å være muslimsk feminist.

– Det gjelder forskjellige regler, og det må alle aksptere, sier de, dagen før den internasjonale kvinnedagen.

Amal Aden tror at somaliske kvinner er langt unna likestilling, men hun vil fortsette å fortelle om deres liv uansett hvor mange truende blikk hun får.

Se Amal Aden i Dagsrevyen:

Video Muslimsk bokvår

Amal Aden er med å prege bokvåren.

Møt Amal Aden i Bokprogrammet

Kulturstrøm

 • Janelle Monáe signerer filmavtale

  Sangeren, låtskriveren, rapperen og skuespilleren Janelle Monáe har inngått en avtale med Universal Pictures gjennom sitt eget selskap Wondaland Pictures. De to selskapene vil fokusere på «underrepresenterte stemmer og banebrytende perspektiver», skriver Pitchfork.

  Janelle Monáe på Øyafestivalen
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Ingen Bokhandlerpris til nynorsk

  Bokhandlerprisen har aldri gått til en nynorskforfatter. Alle de ti nominerte bøkene i år er skrevet på bokmål. I dag er det 37. gang prisen deles ut. – Dette vitner om ignoranse, sier Frode Grytten til Dagsavisen. Forfatteren fra Odda var nominert for to år siden. – Diskrimineringen og marginaliseringen av nynorsk finnes ennå, og gir seg utslag som dette, uttaler han. Bokhandlerprisen går til en av årets skjønnlitterære bøker.

  Forfatter Frode Grytten hjemme i Odda.
  Foto: Anders Malm / NRK
 • Takket seg selv for innsatsen

  Rapperen Snoop Dogg fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i går kveld, og benyttet anledningen til å takke seg selv. – Jeg vil takke meg for å ha hatt tro på meg selv, og for å ha jobbet så hardt alle disse årene. Jeg takker meg fordi jeg alltid prøver å gi mer enn jeg får og gjøre mer rett enn galt. Jeg vil takke meg selv for alltid å være meg selv, sa han under seremonien, ifølge Reuters. Snoop Dog takket også rapmogul Dr.Dre for å ha gitt han muligheten til å gi ut musikken sin. – Han hadde tro på meg, og så ikke ned på meg.

  Snoop Dog får Hollywood-stjerne
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix