NRK Meny
Normal

Muslimske kvinner er lei av båsene

Noen mottar drapstrusler og tvinges til å være anonyme. Andre er lei av stereotypiene. Muslimske kvinner i Norge forteller sine historier i bokform denne våren.

Amal Aden, Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan

Amal Aden, Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan

«Det skal merkes at de gråter» heter Amal Adens nye bok. Denne gangen forteller hun ikke om seg selv, men om andre somaliske kvinner i Norge. De fleste har valgt å være anonyme.

– Det er en bok om likestilling. I mitt miljø er likestillingen fullstendig fraværende. Mange somaliske kvinner i Norge lever under umenneskelige forhold, sier hun.

Se video:

Video Amal Aden

Amal Aden preger bokvåren.

– Lever med vold

Hun mener at før kvinnene kan bli frigjort, må de løsrive seg.

– De er ofte hjemme alene. De har mange barn og snakker ikke norsk. De blir utsatt for vold. Det kan være fra brødre, fedre, ektefeller, onkler eller fettere, sier Amal Aden.

Men kvinnene i boken vil ikke stå fram under eget navn. Det forstår Amal Aden godt. Hun skriver selv under pseudonym, men betaler en høy pris for å være et kjent ansikt i mengden.

Det kan være veldig risikabelt å stå fram. De risikerer drapstrusler, sjikane og tøffe ting. Det er ikke lett å motstå presset. Jeg merker at å oppholde meg på Grønland i mer enn fem minutter er veldig ubehagelig. Blikk og kroppsspråk fra forbipasserende er truende.

Amal Aden

Men hun er glad for at noen flere kvinnelige stemmer blander seg inn i bokvåren.

– Jeg har stor respekt for vårens nye muslimske stemmer, sier hun.

«Utilslørt- Muslimske råtekster» er en essay-samling som Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan er redaktører for. De er opptatt av å få fram mangfoldet.

Se video:

Video Mahmona Khan

Mahmona Khan

– Råtekst fra hjertet

De aller fleste kvinnene i denne boka opptrer under fullt navn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har kalt det råtekster fordi de kommer fra hjertet. Det finnes ikke én muslimsk kvinnetype. Dette er handlekraftige kvinner, fjernt fra sterotypien «undertrykket og hjelpeløs», sier Nazneen Khan-Østrem.

Kvinnene i boka forteller åpenhjertig om hvor forskjellig det er mulig å leve den muslimske virkeligheten.

Muslimske kvinner blir gjerne snakket om, ikke med. Islam er stadig i nyhetsbildet. Mange mener noe om hva de har på seg, og mange tror at alle muslimske kvinner i Norge er redde og undertrykket.

Nazneen Khan-Østrem

– Andre regler gjelder

Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan

Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan.

Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan tror at det er to helt forskjellige ting å være norske feminist og å være muslimsk feminist.

– Det gjelder forskjellige regler, og det må alle aksptere, sier de, dagen før den internasjonale kvinnedagen.

Amal Aden tror at somaliske kvinner er langt unna likestilling, men hun vil fortsette å fortelle om deres liv uansett hvor mange truende blikk hun får.

Se Amal Aden i Dagsrevyen:

Video Muslimsk bokvår

Amal Aden er med å prege bokvåren.

Møt Amal Aden i Bokprogrammet

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK