Hopp til innhold

Muslimske superhelter i tegnefilm

I den arabiske tegneserien «99» er superheltene kledd i hijab og burka. Filmene ønsker å bygge bro mellom vesten og den muslimske verden.

Wham,bam,Islam

Fra den arabiske tegneserien «99».

De er muslimske helter og henger sammen med Supermann. De er forbudt i Saudi-Arabia, men har den amerikanske presidenten på fan-listen.

– Tegneserien har fanget så mange barn og unge, og forteller mye om toleranse innenfor islam, sier Barack Obama.

  • Hør innslaget i Kulturnytt her:

Bak tegneserien står kuwaiteren Naif al-Mutawa. Filmene med de samme heltene, produseres av Tigerlily Films. Al-Mutawa har sagt at han har som mål å bygge broer mellom Vesten og den muslimske verden.

– Falt pladask

Wham, bam, Islam

Superheltene skal signalisere at det er kult å være muslim.

– Jeg vil styrke unge muslimers identitet. Det skal rett og slett være kult å være muslim, har han sagt.

Tonje Tornes er tegneserieredaktør i Egmont. Hun har falt pladask for« 99» og synes budskapet er viktig.

– Den er utrolig overraskende fordi den handler om muslimske superhelter. Det har ikke vært så vanlig innenfor denne sjangeren. Den er full av action og spenning. Samtidig er superheltene opptatt av å skape ro og fred i verden, sier hun.

Hun tror historiene er identitetsskapende, og at de derfor kan få stor betydning.

– For lettkledde

Neste år skal den amerkanske barne-tv-kanalen «The Hub» vise filmene. Kanalen når 60 millioner amerikanske husstander. Tegneserien er oversatt til blant annet kinesisk, hindi, tyrkisk og engelsk.

Ikke alle liker ideen. Konservative muslimer har ment at enkelte av superheltene er for lettkledde, eller har for trange klær. Tegneserieskaperen Naif al-Mutawa har derfor nylig introdusert en ny kvinnelig superhelt, Battina, som er kledt i burka.

– Naif al-Mutawa har nok villet vise at muslimske kvinner kan være veldig ulike, tror Tonje Tornes.

Foreløpig kan man ikke få kjøpt tegneserien i Norge, men den kan bestilles på nett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.