Musikkmaskiner

Dronning Maud sitt selvspillende piano har nå havnet på museum sammen med ekkomaskinen og andre musikkmaskiner.

Dronning Maud
Foto: SCANPIX

- Ny musikkteknlogi har alltid skapt debatt. Noen har gledet seg mens andre har sett på musikken fra maskinene som noe falskt og uekte i forhold til den ekte og sanne musikken.
Det sier konservator Frode Weium ved Norsk Teknisk Museum. Han er ansvarlig for utstillingen Musikkmaskiner.

Chordaulodion

Chordaulodion

Chordaulodion

Foto: Finn Larsen/Norsk Teknisk Museum.

Det ser ut som et praktskap, men er et helt janitsjarorkester i seg selv.
Den tyskefamilien Kaufmann begynte å produsere sine avanserte Chordaulodion musikkautomater fra midten av 1800 tallet. Et av dem er nå utstilt på Teknisk museum i Oslo. Konservator Frode Weium og reporter Sjur Sætre har historien.

Hør: Chordaulodion

Lochmann musikkautomater

Du fant dem overalt, i kinoer, på restauranter, dansesteder og offentlige steder. De skaffet store inntekter til innehaverne og de var et helt lite orkester i seg selv. Lochmann musikkautomater ble masseprodusert i tusenvis og en av dem er nå utstilt på Teknisk Museum i Oslo.

Hør: Lochmann musikkautomat

Violano Virtuosa

Violano Virtuosa
Foto: Finn Larsen/Norsk Teknisk Museum

Musikkmaskinen Violano Virtuosa ble første gang sendt ut på markedet i 1911. Inni stod det en mekanisk fiolin og et piano og ved hjelp av ruller med perforert papir kom det musikk ut av den. Teknisk museum har en på utstilling nå, uten fiolin. Konservator Frode Weium og reporter Sjur Sætre har historien.

Hør: Violano Virtuoso

Hammondorgelet

Da den sagnomsuste restaurant Regnbuen åpnet i Oslo i 1938 var selvsagt Hammondorgelet på plass. Nå er det på utstilling på Teknisk Museum i Oslo. Konservator Frode Weium og reporter Sjur Sætre er klar med enda en musikkmaskin.

Hør: Hammonorgel

Selvspillende pianoer

Selvspillende pianoer med pedaler ble veldig populære på begynnelsen av 1900 tallet og Dronning Maud hadde et. På 1920 tallet ble det solgt like mange selvspillende pianoer som vanlige pianoer, og de forsvant etter hvert som grammofonen og radioapparatene ble mer vanlige.

Hør: Selvspillende piano

Thereminen

Theremin

Theremin

Foto: Finn Larsen/Norsk Teknisk Museum.

Mange bygget den selv på kjøkkenet og noen snakket om at dette kunne revolusjonere musikken. Thereminen kalles den og den ble funnet opp rundt 1920 av en russer som nettopp het Leon Theremin.

Hør: Thereminen

Ekkomaskinen

Ekkomaskin

Ekkomaskin

Foto: Finn Larsen/Norsk Teknisk Museum

Ekko på plate var ikke dagligdags på 1950 tallet, i hvertfall ikke i Norge.
Men lydpioneren Roger Arnhoff visste råd. Han hadde film og platestudio og lagde seg liksågodt en egen båndekkomaskin. Den er nå utstilt på Norsk Teknisk Museum. Konservator Frode Weium og reporter Sjur Sætre har historien.

Hør: Ekkomaskinen

Kulturstrøm

  • Rapperen Juice Wrld (21) er død

    Den amerikanske rapperen Juice Wrld er død, skriver TMZ. 21-åringen skal ha fått et illebefinnende på en flyplass i Chicago. Han ble sendt til sykehus der han etter kort tid døde. Dødsårsaken er ikke kjent.