Endelig vals - Ragnhild Furebotten

Ragnhild Furebotten fra Nordland er blant annet kjent fra folkemusikkgruppa Majorstuen, og hun har nå kommet med sin første solo-CD. ”Endelig vals” heter den, og vår anmelder Kjetil Bjørgan er begeistret.

Ragnhild Furebotten
Foto: pressefoto

Ragnhild Furebotten har et variert musikalsk temperament som kommer til uttrykk gjennom hennes felespill. Nytolket gammel folkemusikk fra Nord-Norge. Sjeldne slåtter fra Danmark. Og egne komposisjoner. Spilt med lekende letthet sammen med Frode Haltli på trekkspill og Gjermund Larsen på cello, bratsj og fele.

Frisk musikk

På coveret står hun i strandkanten, med snøkledde fjell i bakgrunnen. Med det gir hun meg en visuell smakebit på tonene bak innpakningen. For dette er frisk musikk og jeg får en kald saltsmak i munnen.

Frode Haltli pirrer nysgjerrigheten til enhver musikkinteressert, med sjeldent gode og fantasifulle arrangementer. Noen ganger smelter han sammen med Furebotten og følger lydig etter hennes musikk. Andre ganger blir han pøbelen i sandkassa og gir melodiene noe å bryne seg på.

Gjermund Larsen er også med på leken. Han svever rundt felespillet til Furebotten og erter henne med fantasifulle improvisasjoner.

Variert

”Endelig vals” er en variert plate med gode melodier i mange ulike tonearter og forskjellig rytmikk. Fordi musikerne har et spilleteknisk overskudd, behersker de raske tempi uten at det blir heseblesende. Andre ganger bruker de tid på hver enkelt tone.

Furebotten lokker ut fyldige klanger og overtoner i instrumentet sitt. Hun har et godt anslag, med små kledelige detaljer i det hun griper tak i strengen. Hun lar tonene gli i hverandre – elegant og stilfullt. Og temaene i musikken veksler mellom det vakre og nesten melankolske i hennes egne komposisjoner, til det råe og energiske – typisk for nordnorsk folkemusikk.

Kulturstrøm

 • Første trailer for Star Wars-serie

  Den første TV-serien frå Star Wars-universet kjem ut i november i år. Han har fått namnet «The Mandalorian» og har chilenaren Pedro Pascal (kjent frå Game of Thrones) i hovudrolla. Serien kjem ut på Disneys nye strøymeteneste, Disney+.

 • Vann Dronningens musikkonkurranse

  Den russiske barytonen Sergej Kajdalov (27) vann Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Songaren konkurrerte ut fem andre finalistar på Den Norske Opera og Ballett fredag kveld. Premien var på 500.000 kroner. Høyr heile finalen i NRK Klassisk her.

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters