Hopp til innhold

Musikk fra fronten

Han tar med seg musikkinstrumentet ut i felten. Nå blir det plate av soldatens opplevelser i internasjonale oppdrag.

 

Norsk FN-soldat

Norsk FN-soldat i UNIFIL styrken i Libanon, 1978.

Foto: Forsvaret / SCANPIX

Hør: Musikk fra fronten

Roger Helmers (45) tar med seg keyboardet når han reiser ut på militære internasjonale oppdrag. Helmers har tjenestegjort i Libanon, på Balkan og i Irak. Med instrumentene bearbeider han sine opplevelser av både gleder og sorger.

Startet på gutterommet

Roger Helmers

Roger Helmers

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Metoden har Helmers brukt lenge. I stedet for å ta den store konflikten med søsken da han var liten, løp han i stedet ned og spilte det ut av seg på gutterommet, forteller han.

Hva handler musikken om? - Det handler om det spekteret av følelser vi opplever ute. Det kan være sinne over situasjonen i området eller sorgen over tapet av en kamerat. Helmers skriver også om det å komme hjem til Norge og å lengte ut igjen.

Spiller inn sangene

I disse dager spiller den yrkesmilitære 45-åringen inn en CD med musikken han har laget.

Roger Helmers synger

Roger Helmers med musikere.

Foto: Roger Helmers

- Dette er et samarbeid med FN-veteranenes landsforbund, hæren og etter hvert forsvarets musikk, sier han. CD'n skal gis ut neste år i forbindelse med 30-års jubileet for UNIFIL, den første FN-styrken til Libanon. Jubileet er i mai 2008.

Hør: Musikk fra fronten

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober