Musikk fra fronten

Han tar med seg musikkinstrumentet ut i felten. Nå blir det plate av soldatens opplevelser i internasjonale oppdrag.

 

Norsk FN-soldat

Norsk FN-soldat i UNIFIL styrken i Libanon, 1978.

Foto: Forsvaret / SCANPIX

Hør: Musikk fra fronten

Roger Helmers (45) tar med seg keyboardet når han reiser ut på militære internasjonale oppdrag. Helmers har tjenestegjort i Libanon, på Balkan og i Irak. Med instrumentene bearbeider han sine opplevelser av både gleder og sorger.

Startet på gutterommet

Roger Helmers

Roger Helmers

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Metoden har Helmers brukt lenge. I stedet for å ta den store konflikten med søsken da han var liten, løp han i stedet ned og spilte det ut av seg på gutterommet, forteller han.

Hva handler musikken om? - Det handler om det spekteret av følelser vi opplever ute. Det kan være sinne over situasjonen i området eller sorgen over tapet av en kamerat. Helmers skriver også om det å komme hjem til Norge og å lengte ut igjen.

Spiller inn sangene

I disse dager spiller den yrkesmilitære 45-åringen inn en CD med musikken han har laget.

Roger Helmers synger

Roger Helmers med musikere.

Foto: Roger Helmers

- Dette er et samarbeid med FN-veteranenes landsforbund, hæren og etter hvert forsvarets musikk, sier han. CD'n skal gis ut neste år i forbindelse med 30-års jubileet for UNIFIL, den første FN-styrken til Libanon. Jubileet er i mai 2008.

Hør: Musikk fra fronten

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Kanyes selskap fikk millionstøtte

  Kanye Wests selskap Yeezy har fått mellom to og fem millioner dollar i føderale lån som del av en koronastøttepakke som Trump-administrasjonen står bak. Selskapet hevder at 160 arbeidsplasser ble reddet takket være lånene (NTB).

  Kim Kardashian og Kanye West
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Mange funn ved Gjellestadskipet

  Bare to uker etter at utgravingene av Gjellestadskipet utenfor Halden begynte, har arkeologene gjort hundrevis av funn, skriver Demokraten. Det vil ta rundt fem måneder før arkeologene er ferdig med utgravningen av skipet, som er omtrent like stort som Gokstadskipet og Osebergskipet.

  Camilla Cecilie Wenn (stående med ryggen til) tar de første spadetakene på Gjellestadskipet
  Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK