NRK Meny
Normal

Musikalsk trøst på Island

Islands største rockeartist, Bubbi Morthens, har laget en sang om pengene han og andre har tapt.

Bubbi Morthens
Foto: Wikipedia

T-skjorter i Island
Foto: Siri Narverud Moen / NRK

- Finanskrisa er en katastrofe, som en orkan eller vulkanutbrudd, sier Bubbi når han tar i mot NRK i det avsidesliggende huset sitt like ved en innsjø tre kvarter utenfor Reykjavik.

Islands største rockeartist har skrevet over 600 sanger som har speilet Island i nesten 40 år. Han har tidligere sunget om fiskernes blodslit, nå har han skrevet "Bankkriseblues" for å få ut sinnet over finanskrisa.

- Jeg synes synd på tusenvis av islendinger og familiene deres som mister pengene sine og harde tider forut, sier Bubbi som selv har mistet masse penger.

Les også: - Politikerne har vist oss fingeren

Konserter gir utblåsning

Han har avholdt en større gratiskonsert i hovedstaden for å trøste islendingene, og vil avholde konserter også andre steder på Island. Han legger skylda på politikerne, som har latt ekstreminvestorene bruke penger de ikke har, og som lar regninga gå til vanlige islendinger.

Også festivalen Iceland Airwaves gir islendingene en sårt tiltrengt utblåsning. Foran et fullsatt publikum, spiller bandet Bloodgroup vokalist Lilja Kristín Jónsdóttirs nyeste sang "Er det en skam at pengene våre er verdiløse – eller er det bare på overflata?" som er inspirert av det økonomiske sjokket.

- Penger betyr for mye, sier Lilja som sier hun lever enkelt.

- Jeg bor på et lite rom, har ingen bil og jobber på et sykehus. Krisen påvirker meg ikke, sier hun, men helt sant er det kanskje ikke.

Bandet skal egentlig reise til New York for å spille for internasjonal bransje denne uken. Målet med reisen var å få flere spillejobber ute i verden, men nå som den islandske krona er så svak, vet de ikke om de har råd til å reise ut av landet. Enn så lenge turnerer også Bloodgroup hjemlandet med turneen ”Elsk hverandre i økonomiens ruiner.”

Musikkplakat i Island
Foto: Siri Narverud Moen / NRK

Nasjonal nødvendighet

Flere utøvere, som Symfoniorkesteret, må avlyse utenlandsturneene sine framover. Artister sitter uten opplag av platene sine som de har bestilt i utlandet. Ingen har oversikt over følgene for kulturlivet, men det kommer til å ordne seg, sier arrangør av Iceland Airwaves, Thorsteinn Stephensen.

- Sist uke tenkte ikke folk på en femdagers musikkfestival på grunn av det som er skjedd. Men alle arrangementene har vært fullpakket og humøret er bra.

Ingen av de internasjonale artistene på festivalen hans har ennå fått betalt siden transaksjoner ut og inn av Island er strengt regulert. Men festivalen har fått dispensasjon for å bli regnet som en nasjonal nødvendighet – på linje med betaling av medisiner og annet.

Kulturstrøm

 • Nyopprettet stipend for unge poeter

  Nynorsk kultursentrum melder om et nytt stipend, kalt Olav H. Hauge-stipendet. Det er pålydende 150.000 kroner og skal gå «til en ung dikterstemme som har utmerket seg med et poetisk talent som lyriker, tekstforfatter eller sangpoet». Mottakeren skal være under 40 år og ha gitt ut inntil tre diktsamlinger eller egne større sangverk (NTB)

 • Oral Bee til Sentrum Scene

  1. september er det duket for konsert i storsalen, melder arrangøren. Oral Bee slapp sin første singel «Penger» i 2000 og ifølge pressemeldingen har ikke Oral Bee veket fra sin pimprapstil siden. Han har fått en renessanse i senere år: I 2015 skrev NRK om hvordan Oral Bee spilte utsolgte konserter og opptrådte på Øya (NTB).

 • Gir «Lilyhammer» æren

  Netflix-sjef Reed Hastings var nylig i Roma for å presentere strømmetjenestens videre planer fremover. I et møte med internasjonal presse trakk han fram norskproduserte «Lilyhammer» som nøkkelen til strømmetjenestens suksess, melder Aftenposten.

  Lillyhammer
  Foto: Rubicon