NRK Meny
Normal

Musikal-suksess for Susan Boyle

Fans fra hele verden og et fornøyd kritikerkorps var til stede da musikalen om realitystjernen Susan Boyle hadde premiere i Newcastle i går.

BRITAIN/ The cast of "I Dreamed A Dream" - the story of Scottish singer Susan Boyle, perform during a dress rehearsal at the Theatre Royal in Newcastle

Scene fra venterommet til TV-programet 'Britain's Got Talent', der Susan Boyle fikk sitt store gjennombrudd.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters

50-åringen Susan Boyles framføring av sangen «I Dreamed a Dream» gjorde inntrykk på en hel verden i 2009.

Opptaket fra opptredenen hennes i realityprogrammet «Britain's Got Talent» var den mest sette filmen på nettet det året, og plateutgivelsene hennes satte salgsrekorder.

Tirsdag hadde musikalen om Boyles liv premiere i Storbritannia. Musikalen har fått navnet «I Dreamed a Dream», etter sangen som gjorde Boyle kjent, og skapte begeistring hos både publikum og kritikere.

Fans fra hele verden

Boyle har mange beundrere verden over, og noen av dem hadde tatt turen til Newcastle for å være til stede under premieren på musikalen.

En av dem var Pam Cleggett fra Australia.

– 20 amerikanske delstater har vært representert i kveld, det samme har Sveits, Slovakia og Irland, sa Cleggett, som er medlem av Boyles fanklubb, til BBC.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-THEATRE-MUSIC-PEOPLE

Susan Boyle dukker selv opp på scenen i finalen i musikalen om sitt eget liv.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Men det var ikke bare fansen som var fornøyd med å se Susan Boyles liv på scenen. Også kritikerkorpset var fornøyde, og musikalen fikk gode anmeldelser i blant annet The Daily Telegraph, The Daily Mail og The Scotsman.

Også mørke sider

Den skotske skuespilleren Elaine Smith spiller rollen som Susan Boyle, men Boyle dukker selv også opp i sluttscenen.

– Vi ville lage et sceneshow som er både teatralsk og magisk, og som forteller den eventyrlige historien. Men vi ville fortelle om de mørke sidene også, sier hovedrolleinnehaveren til nyhetsbyrået Reuters.

Musikalen tar opp vanskelighetene Boyle møtte etter at medienes søkelys ble rettet mot henne. Den massive medieoppmerksomheten førte blant annet til at Boyle fikk et sammenbrudd og ble innlagt for behandling.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-THEATRE-MUSIC-PEOPLE

Elaine Smith i rollen som Susan Boyle.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.