Music for a while

Graces that refrain, den nye plata fra vokalisten Tora Augestad og gruppa Music for a while, river ned genregrenser og utfordrer til å gjenoppdage vår europeiske musikkarv.


Tora Augestad
Foto: presse

CD-anm Music for a while - Graces that refrain

«Music for a while» må være et av Norges og Europas merkeligste og mest uklassifiserbare ensembler. Bare navnet er jo en herlig lek på tvers av språk og kulturer - med sin elegante referanse til komponisten Kurt Weill som var tema på debutplata for 5 år siden.

Forunderlig

Nå utvider de repertoaret til å omfatte hele den europeiske musikkhistorien – fra engelsk 1500-tall, via tysk barokk og romantikk, til italiensk opera og fransk chanson, framført av en like forunderlig besetning: Trekkspill, trompet, tuba og slagverk – og på toppen av det svinger bergensartisten som har gjort berliner av seg – Tora Augestad.

På tvers

Respektfullt respektløst gjør hun musikalske helligdommer til sine egne, på tvers av konvensjoner og vedtatte sannheter. Franz Schuberts 1820-talls Winterreise tas helt ned fra romantisk patos til viskende underfundighet, og Francis Poulencs småabsurde barnesanger anno 1960 gjennomgår en like radikal stiltransformasjon til fransk musettevals – hvor trekkspiller Stian Carstensen viser helt andre sider av seg selv enn Balkan-rytmene han ellers er mest kjent for, og trompetist Mathias Eick svisker det til som han aldri har gjort det i Jaga Jazzist.

TORA AUGESTAD
Foto: Thomas Olsen / Berlinkontoret.no

Overbevisende

Her er opera-arier av Händel og Verdi, koblet med Eric Satie og tradisjonsmusikk. Ingen musikkgenre later til å være fremmed for Tora Augestad, og hun låter like overbevisende på tysk, fransk og engelsk. Dermed river hun ned genre- tids- og stilgrenser, viser sammenhenger og utfordrer oss til å gjenoppdage vår egen europeiske musikkarv. Som ekstra bonus får du komponist Olav Anton Thommessens kvalifiserte assosiasjoner i omslagsteksten.

Poenget

Så kan puristene sikkert si at Mathias Eicks trompetvibrato er et stilistisk fremmedelement, at verken trekkspill eller tuba hører hjemme i engelsk 1500-tall og at Tora Augestad ikke skjelner mellom renessanse, romantikk og 1900-tall. Javisst, det er jo poenget. Og når de til overmål transponerer en av John Dowlands 1500-talls helligdommer til moll – da er det fullbrakt: Plata Graces that refrain er mye mer enn Music for a while.

Music for a while - Graces that refrain
Foto: Åsa Maria Mikkelsen / Grappa

MUSIC FOR A WHILE:

Tora Augestad, vokal

Stian Carstensen, trekkspill

Mathias Eick, trompet

Martin Taxt, tuba

Pål Hausken, slagverk

Music For A While
Foto: presse / Music For A While


Kulturstrøm