Music for a while

Graces that refrain, den nye plata fra vokalisten Tora Augestad og gruppa Music for a while, river ned genregrenser og utfordrer til å gjenoppdage vår europeiske musikkarv.


Tora Augestad
Foto: presse

CD-anm Music for a while - Graces that refrain

«Music for a while» må være et av Norges og Europas merkeligste og mest uklassifiserbare ensembler. Bare navnet er jo en herlig lek på tvers av språk og kulturer - med sin elegante referanse til komponisten Kurt Weill som var tema på debutplata for 5 år siden.

Forunderlig

Nå utvider de repertoaret til å omfatte hele den europeiske musikkhistorien – fra engelsk 1500-tall, via tysk barokk og romantikk, til italiensk opera og fransk chanson, framført av en like forunderlig besetning: Trekkspill, trompet, tuba og slagverk – og på toppen av det svinger bergensartisten som har gjort berliner av seg – Tora Augestad.

På tvers

Respektfullt respektløst gjør hun musikalske helligdommer til sine egne, på tvers av konvensjoner og vedtatte sannheter. Franz Schuberts 1820-talls Winterreise tas helt ned fra romantisk patos til viskende underfundighet, og Francis Poulencs småabsurde barnesanger anno 1960 gjennomgår en like radikal stiltransformasjon til fransk musettevals – hvor trekkspiller Stian Carstensen viser helt andre sider av seg selv enn Balkan-rytmene han ellers er mest kjent for, og trompetist Mathias Eick svisker det til som han aldri har gjort det i Jaga Jazzist.

TORA AUGESTAD
Foto: Thomas Olsen / Berlinkontoret.no

Overbevisende

Her er opera-arier av Händel og Verdi, koblet med Eric Satie og tradisjonsmusikk. Ingen musikkgenre later til å være fremmed for Tora Augestad, og hun låter like overbevisende på tysk, fransk og engelsk. Dermed river hun ned genre- tids- og stilgrenser, viser sammenhenger og utfordrer oss til å gjenoppdage vår egen europeiske musikkarv. Som ekstra bonus får du komponist Olav Anton Thommessens kvalifiserte assosiasjoner i omslagsteksten.

Poenget

Så kan puristene sikkert si at Mathias Eicks trompetvibrato er et stilistisk fremmedelement, at verken trekkspill eller tuba hører hjemme i engelsk 1500-tall og at Tora Augestad ikke skjelner mellom renessanse, romantikk og 1900-tall. Javisst, det er jo poenget. Og når de til overmål transponerer en av John Dowlands 1500-talls helligdommer til moll – da er det fullbrakt: Plata Graces that refrain er mye mer enn Music for a while.

Music for a while - Graces that refrain
Foto: Åsa Maria Mikkelsen / Grappa

MUSIC FOR A WHILE:

Tora Augestad, vokal

Stian Carstensen, trekkspill

Mathias Eick, trompet

Martin Taxt, tuba

Pål Hausken, slagverk

Music For A While
Foto: presse / Music For A While


Kulturstrøm

  • Slipper Windows-oppdatering på nytt

    Microsoft slipper nå den såkalte October 2018 Update til Windows 10 på nytt, etter at de måtte fjerne hele oppdateringen fra nett like etter den opprinnelige lanseringen, skriver Tek.no. Brukere opplevde nemlig at filer i «Mine dokumenter»-mappen rett og slett forsvant. Microsoft hadde store problemer forrige gang de lanserte en ny versjon av Windows 10 også.

  • Artister til Nobelfesten er klare

    Blant artistene som nå er bekreftet er blant andre DDE, Eva Weel Skram, Freddy Kalas, Kurt Nilsen og Matoma. Den årlige offisielle Nobelkonserten avlyst, på grunn av blant annet økonomiske problemer. Isteden blir det et alternativt utearrangement i Borggården utenfor Oslo rådhus. Det er investoren Arthur Buchardt har tatt initiativ til et konserten som er en hyllest til nobelprisvinnere Robert Mukwege og Nadia Murad, den 9. desember. (NTB)

    Freddy Kalas