NRK Meny
Normal

Museer kan redde byggebransjen

- Hvis det nå blir mye ledig kapasitet i byggenæringen åpner det for å sette fart på en del offentlige prosjekter, sier Trond Giske.

Plan for Vestbanekomplekset

Det nederlandske arkitektfirmaet OMA (Office for Metropolitan Architecture) vant konkurransen om å få utvikle Vestbanetomten i 2002. I forbindelse med utbyggingen i Bjørvika har dette prosjektet blitt avviklet, og ny konkurranse vil bli holdt i 2009.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nye kulturbygg kan redde arbeidsplasser i byggenæringen. Norges museumsforbund foreslår å fremskynde byggingen av mellom 40 og 50 nye museums- og kulturbygg for å demme opp for arbeidsledigheten i arkitekt- og byggenæringen.

- En mulighet for kultursektoren

Kulturminister Trond Giske

Trond Giske

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kulturminister Trond Giske sier at ledig kapasitet i byggebransjen kan være et gode for kultursektoren.

- Vi går nå gjennom hvilke prosjekter som er klare for igangsetting, hvilke som skal prosjekteres og hvilke bygg som bør rehabiliteres. Museumssektoren er absolutt med i denne vurderingen, sier Giske.

Giske vil ikke si noe konkret om hvilke prosjekter som vil bli prioritert først, men sier at dette må ses i sammenheng med arbeidsledigheten i de forskjellige regionene.

- Noen prosjekter er tidlig i prosessen, mens andre er klare til å bli satt i gang. Hvis dette skal være effektiv motkonjunkturpolitikk må også prosjektene bli satt i gang der hvor det er ledige hender.

- Bråstopp i bransjen

Tron Wigeland Nilsen

Tron Wigeland Nilsen

Foto: Norsk museumsforbund

- Tidligere har museum blitt anbefalt å utsette flest mulig byggeprosjekter til bygge-boomen er ferdig. Vi håper det nå vil komme solide investeringer innen planlegging og arkitektkonkurranser, sier generalsekretær i Norsk museumsforbund Trond Wigeland Nilsen.

Mellom 40 og 50 museums- og kulturbygg venter på å bli bygget, og over 30 av disse er nevnt i statsbudsjettet. Regjeringen har varslet en ny krisepakke på nyåret og her bør det komme penger til denne type bygg, sier Wigeland Nilsen.

- Mange steder er også alt klart for å sette spaden i jorda, men det har manglet finansiering. Disse prosjektene er over hele landet, så en slik satsing vil komme hele landet til gode, sier Wigeland Nilsen.

I følge tall fra NAV øker arbeidsledigheten mest i bygg- og anleggsbransjen, og det er nærmest bråstopp i oppdrag for arkitektene. Ved utgangen av oktober var antall ledige i denne bransjen økt med 73 prosent siden oktober i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Botanisk hage

Botanisk hage på Tøyen i Oslo har ventet på å få bygget nytt veksthus siden 1930-tallet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

- Fornuftig politikk

Det er milliardbeløp som skal til for å bygge de nye museums- og kulturbyggene. Men dette er en gylden anledning til å holde folk i arbeid, sier Wigeland Nilsen.

- Det må settes inn tiltak for å bøte på bråstoppen i bygg- og anleggsbransjen. Det dreier seg om alt fra nytt nasjonalmuseum på Vestbanetomta i Oslo til mindre kulturhus rundt omkring i landet. Vi snakker ikke om flere museer, vi snakker om bedre museer, avslutter Trond Wigeland Nilsen.