NRK Meny
Normal

Museer kan redde byggebransjen

- Hvis det nå blir mye ledig kapasitet i byggenæringen åpner det for å sette fart på en del offentlige prosjekter, sier Trond Giske.

Plan for Vestbanekomplekset

Det nederlandske arkitektfirmaet OMA (Office for Metropolitan Architecture) vant konkurransen om å få utvikle Vestbanetomten i 2002. I forbindelse med utbyggingen i Bjørvika har dette prosjektet blitt avviklet, og ny konkurranse vil bli holdt i 2009.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nye kulturbygg kan redde arbeidsplasser i byggenæringen. Norges museumsforbund foreslår å fremskynde byggingen av mellom 40 og 50 nye museums- og kulturbygg for å demme opp for arbeidsledigheten i arkitekt- og byggenæringen.

- En mulighet for kultursektoren

Kulturminister Trond Giske

Trond Giske

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kulturminister Trond Giske sier at ledig kapasitet i byggebransjen kan være et gode for kultursektoren.

- Vi går nå gjennom hvilke prosjekter som er klare for igangsetting, hvilke som skal prosjekteres og hvilke bygg som bør rehabiliteres. Museumssektoren er absolutt med i denne vurderingen, sier Giske.

Giske vil ikke si noe konkret om hvilke prosjekter som vil bli prioritert først, men sier at dette må ses i sammenheng med arbeidsledigheten i de forskjellige regionene.

- Noen prosjekter er tidlig i prosessen, mens andre er klare til å bli satt i gang. Hvis dette skal være effektiv motkonjunkturpolitikk må også prosjektene bli satt i gang der hvor det er ledige hender.

- Bråstopp i bransjen

Tron Wigeland Nilsen

Tron Wigeland Nilsen

Foto: Norsk museumsforbund

- Tidligere har museum blitt anbefalt å utsette flest mulig byggeprosjekter til bygge-boomen er ferdig. Vi håper det nå vil komme solide investeringer innen planlegging og arkitektkonkurranser, sier generalsekretær i Norsk museumsforbund Trond Wigeland Nilsen.

Mellom 40 og 50 museums- og kulturbygg venter på å bli bygget, og over 30 av disse er nevnt i statsbudsjettet. Regjeringen har varslet en ny krisepakke på nyåret og her bør det komme penger til denne type bygg, sier Wigeland Nilsen.

- Mange steder er også alt klart for å sette spaden i jorda, men det har manglet finansiering. Disse prosjektene er over hele landet, så en slik satsing vil komme hele landet til gode, sier Wigeland Nilsen.

I følge tall fra NAV øker arbeidsledigheten mest i bygg- og anleggsbransjen, og det er nærmest bråstopp i oppdrag for arkitektene. Ved utgangen av oktober var antall ledige i denne bransjen økt med 73 prosent siden oktober i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Botanisk hage

Botanisk hage på Tøyen i Oslo har ventet på å få bygget nytt veksthus siden 1930-tallet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

- Fornuftig politikk

Det er milliardbeløp som skal til for å bygge de nye museums- og kulturbyggene. Men dette er en gylden anledning til å holde folk i arbeid, sier Wigeland Nilsen.

- Det må settes inn tiltak for å bøte på bråstoppen i bygg- og anleggsbransjen. Det dreier seg om alt fra nytt nasjonalmuseum på Vestbanetomta i Oslo til mindre kulturhus rundt omkring i landet. Vi snakker ikke om flere museer, vi snakker om bedre museer, avslutter Trond Wigeland Nilsen.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP