NRK Meny
Normal

Museer kan redde byggebransjen

- Hvis det nå blir mye ledig kapasitet i byggenæringen åpner det for å sette fart på en del offentlige prosjekter, sier Trond Giske.

Plan for Vestbanekomplekset

Det nederlandske arkitektfirmaet OMA (Office for Metropolitan Architecture) vant konkurransen om å få utvikle Vestbanetomten i 2002. I forbindelse med utbyggingen i Bjørvika har dette prosjektet blitt avviklet, og ny konkurranse vil bli holdt i 2009.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nye kulturbygg kan redde arbeidsplasser i byggenæringen. Norges museumsforbund foreslår å fremskynde byggingen av mellom 40 og 50 nye museums- og kulturbygg for å demme opp for arbeidsledigheten i arkitekt- og byggenæringen.

- En mulighet for kultursektoren

Kulturminister Trond Giske

Trond Giske

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kulturminister Trond Giske sier at ledig kapasitet i byggebransjen kan være et gode for kultursektoren.

- Vi går nå gjennom hvilke prosjekter som er klare for igangsetting, hvilke som skal prosjekteres og hvilke bygg som bør rehabiliteres. Museumssektoren er absolutt med i denne vurderingen, sier Giske.

Giske vil ikke si noe konkret om hvilke prosjekter som vil bli prioritert først, men sier at dette må ses i sammenheng med arbeidsledigheten i de forskjellige regionene.

- Noen prosjekter er tidlig i prosessen, mens andre er klare til å bli satt i gang. Hvis dette skal være effektiv motkonjunkturpolitikk må også prosjektene bli satt i gang der hvor det er ledige hender.

- Bråstopp i bransjen

Tron Wigeland Nilsen

Tron Wigeland Nilsen

Foto: Norsk museumsforbund

- Tidligere har museum blitt anbefalt å utsette flest mulig byggeprosjekter til bygge-boomen er ferdig. Vi håper det nå vil komme solide investeringer innen planlegging og arkitektkonkurranser, sier generalsekretær i Norsk museumsforbund Trond Wigeland Nilsen.

Mellom 40 og 50 museums- og kulturbygg venter på å bli bygget, og over 30 av disse er nevnt i statsbudsjettet. Regjeringen har varslet en ny krisepakke på nyåret og her bør det komme penger til denne type bygg, sier Wigeland Nilsen.

- Mange steder er også alt klart for å sette spaden i jorda, men det har manglet finansiering. Disse prosjektene er over hele landet, så en slik satsing vil komme hele landet til gode, sier Wigeland Nilsen.

I følge tall fra NAV øker arbeidsledigheten mest i bygg- og anleggsbransjen, og det er nærmest bråstopp i oppdrag for arkitektene. Ved utgangen av oktober var antall ledige i denne bransjen økt med 73 prosent siden oktober i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Botanisk hage

Botanisk hage på Tøyen i Oslo har ventet på å få bygget nytt veksthus siden 1930-tallet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

- Fornuftig politikk

Det er milliardbeløp som skal til for å bygge de nye museums- og kulturbyggene. Men dette er en gylden anledning til å holde folk i arbeid, sier Wigeland Nilsen.

- Det må settes inn tiltak for å bøte på bråstoppen i bygg- og anleggsbransjen. Det dreier seg om alt fra nytt nasjonalmuseum på Vestbanetomta i Oslo til mindre kulturhus rundt omkring i landet. Vi snakker ikke om flere museer, vi snakker om bedre museer, avslutter Trond Wigeland Nilsen.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).