NRK Meny
Normal

Høy pris på Skrik øker Munchs popularitet

En høy pris på «Skrik» vil gjøre andre Munch-bilder mer populære.

Video "Skrik" hos Sotheby's

Salget av Munchs Skrik er en enorm begivenhet for kunstmarkedet. Maleriet ligger i prismarkedets øverste sjikt i verden og kan gjøre Munchs kunst enda mer populær, mener eksperter.

Foto: Nyhetsspiller

Hans Richard Elgheim

Hans Richard Elgheim

Morten Zondag

Morten Zondag

Natt i Saint-Cloud

Natt i Saint-Cloud

Neste uke selger Petter Olsen sitt Skrik-bilde på auksjon hos Sotheby's i New York.

Dette kan bli et av de dyreste salgene noensinne, og gir signaler om at markedet er friskmeldt fra finanskrisen, sier kunstekspertene.

– Enorm begivenhet for kunstmarkedet

Prisantydningen på «Skrik» ligger på rundt 450 millioner kroner og kan skape bølger i kunstmarkedet

– For kunstmarkedets del er dette en enorm begivenhet. Bare forhåndsestimatet plasserer dette bildet i det aller øverste prissjiktet i verdenskunsten, sier auksjonarius og daglig leder ved Grev Wedels plass auksjoner i Oslo, Hans Richard Elgheim.

Han tror at en høy pris på «Skrik» vil bety veldig mye for andre som selger Munch.

– Kunstmarkedet er drevet mye av psykologi, som alle markeder er. En suksess og en sensasjonell pris på Skrik er en positiv stimulans. Det fastslår at det er et fantastisk kunstmarked når en sånn pris kan oppnås. Jeg tror på en økt interesse for Munch etter dette salget.

Vil øke Munchs popularitet

Flere eksperter tror salget av Skrik vil gjøre Munch til et mer populært investeringsobjekt.

– Som grafiker er han allerede veldig høyt verdsatt. Vi opplever at med maleriene har det vært blandede resultater, men er overbevist om at en høy pris nå vil påvirke markedet også for maleriene, sier Morten Zondag som er faglig ansvarlig hos kunsthandler Kaare Berntsen.

Statusen Munch har hatt som museumsutstiller har vært uomtvistelig de senere år.

– Nå vil vi også i markedssammenheng få en bekreftelse på den viktige posisjonen han har, både i kunsthistorien og i markedssammenheng, sier han.

Flere Munch-malerier under hammeren

Mange er ikke klar over at fire andre Munch-bilder også selges på Southeby's auksjon onsdag. «Natt i Saint-Cloud» (1892), «Kvinne som speiler seg» (1892), «Sommernatt» (1917) og «Klestørk i Åsgårdstrand» (1902).

«Kvinne som speiler seg» er vurdert som det nest mest kostbare etter «Skrik». Sotheby's estimerer en pris på mellom 30 og 40 millioner kroner for dette maleriet.

Ikke garantert solgt

Prisen disse bildene får avhenger av hvor mye «Skrik» går for, tror Elgheim.

– Jeg er temmelig overbevist om en slags smitteeffekt. Går det riktig bra for «Skrik» vil det smitte over på de andre Munch-maleriene på auksjonen.

Det er - ikke overraskende - svært få som har råd til å kjøpe «Skrik». Elgheim regner med at Sotheby's får tak i en håndfull kjøpere, men det gir ingen garanti for at maleriet blir solgt.

– Tenk om det ikke blir solgt?! Ja, hva sier og gjør vi da?, sier han.

Kulturstrøm

 • Ariana Grande etter terroren

  Ariana Grande vender tilbake med den første nye musikken siden selvmordsbomberen drepte 22 mennesker da hun holdt konsert i Manchester i mai i fjor. Låten « No Tears Left To Cry » har en trist tittel, men beskrives av BBC som «oppløftende» – og man tror den kan bli en sommerlig pophit (NTB).

  Ariana Grande
  Foto: Andrew Harnik / AP/NTB/Scanpix
 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK