NRK Meny
Normal

Munchmuseet er politianmeldt

Museet er politianmeldt i forbindelse med den omstridte utstillingen Melgaard + Munch. Det er videoverket All Gym Queens Deserve to Die som skal være bakgrunnen for anmeldelsen, skriver Aftenposten.

Bjarne Melgaard

Munchs arvinger er blant dem som har reagert på Bjarne Melgaards (bildet) verk i utstillingen Melgaard + Munch. Nå blir Munch-museet politianmeldt for en av videoene i utstillingen.

Foto: Johan Lindeberg

– Vi er kjent med at det foreligger en anmeldelse. Så vidt vi vet, angår anmeldelsen verket All Gym Queens Deserve to Die, som er et videoverk på 40 minutter. Museet har gjort en grundig vurdering av verket med hensyn til kunstfaglige og etiske forhold, sier museumsdirektør Stein Olav Henrichsen til Aftenposten.

Videoen som museumsdirektøren henviser til viser en voksen mann som suger armen på en ett år gammel jente, og er en del av den pågående utstillingen.

Politiets avsnitt for vold og seksualforbrytelser har opprettet sak. Det er ikke kjent hvem som har anmeldt forholdet.

Henrichsen tar anmeldelsen til etterretning, men forsvarer samtidig verkets plass i utstillingen.

– Vi har gjort en grundig vurdering av verket med hensyn til kunstfaglig og etiske forhold. Vi står for det vi gjør, og mener at vi holder oss innenfor både lovverket og etiske rammer, sier museumsdirektøren til NRK.

Mørk symbiose

Anmeldt for 15 år siden

Det er ikke første gang Melgaards kunst fører til en politianmeldelse. I 2000 ble den samme videoen anmeldt mens den ble vist på Moderna Museet i Stockholm. Museet bestemte seg da for å stanse visningen av videoen.

Til NRK opplyser Stein Olav Henrichsen at de ikke vil foreta seg noe mens de venter på at politiet behandler saken.

– Hvis videoen er i konflikt med lovverket vil det framkomme i tiden fremover, hvis den ikke er det så ønsker vi at den skal fortsette å være en del av utstillingen. Den er et viktig element i Melgaard + Munch.

Se video fra utstillingen her:

Munch-museet i Oslo åpner i neste uke en utstillingsserie der Edvard Munchs verker skal stilles ut sammen med andre kunstnere. Først ut er Bjarne Melgaard - av mange utropt til Norges nye Munch.

Kraftig kost

Utstillingen Melgaard + Munch er omstridt, og har vakt en rekke reaksjoner. Kunsthistoriker Karin Hellandsjø har bedt Munch-museet fjerne noen videoer fra utstillingen. Kunsthistoriker Hilde M.J. Rognerud har ment at Oslo kommune bør vurdere å stenge utstillingen.

Det er ikke første gang Bjarne Melgaards kunst provoserer.

Etter at den russiske sosietetskvinnen, moteredaktøren og kunstsamleren Daria «Dasha» Zjukova lot seg avbilde i Bjarne Melgaards stol, ble kunstneren anklaget for rasisme.

– Budskapet er den hvite rases overlegenhet, fortalt på et tilsynelatende rolig, men samtidig åpenbart fornedrende vis, skrev Claire Sulmers.

Les mer om saken: Rasisme-anklager mot bilde av Melgaard-stol

Dasha Zhukova og Bjarne Melgaard

Bildet fra den russiske nettsiden Buro 24/7 av motebladet Garages redaktør Daria Zjukova hvilende på Bjarne Melgaards stol ble publisert på Martin Luther King Day – en offentlig høytidsdag i USA til minne om borgerrettighetsforkjemperen.

Foto: Buro 24-7 / Berit Roald / Faksimile / NTB Scanpix

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz