Munchforfalskninger avslørt i Norge

Sju kjente motiver av Edvard Munch er forfalsket og sirkulerer verden rundt. To av dem er oppdaget i Norge.

Advarer mot falsk Munch

Dette er et falskt Munch-bilde. En forfalskning av Kyss.

Foto: NRK

Much-museet har aldri fått inn så troverdige og forseggjorte Munch-forfalskninger tidligere.

Munch-museet advarer nå mot falske Munchbilder. To kjente verk ble forsøkt solgt i Oslo i høst.

Fattet mistanke

I sommer dukket to bilder opp i Norge, disse kunne vært solgt for - til sammen - 10 millioner kroner om de var ekte. Seniorkonservator Gerd Woll ved Munch-museet fattet fort mistanke til de to bildene hun hadde fått inn fra Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo.

– På de to vi fikk levert inn til undersøkelse så er trykkflaten helt jevnt, glatt svart, mens den i alle Munchs tresnitt vil ha mye mer nyanser og detaljer, sier Woll til NRK.

Det var tresnittene Kyss og Angst, som Grev Wedels plass auksjoner fikk inn i sommer, og som er forfalskninger.

Gerd Woll og Hans Richard Elgheim studerer et falsk "Angst"-bilde

Gerd Woll og Hans Richard Elgheim studerer et falsk tresnitt av Munch-bildet «Angst».

Foto: NRK
– Det er alvorlig

En forfalsket utgave av «Mannshode i profil» (tresnitt) er oppdaget i Italia

FALSK: Det italienske auksjonshuset Von Morenberg tok kontakt med Munch-museet for å få sjekket validiteten til dette bildet «Mannshode i profil»

Foto: Von Morenbergs aksjonskatalog nr.36

Siden sommeren har Munch-museet fått flere henvendelser fra blant annet USA, Italia og Frankrike, og det er hele sju motiver som går igjen. Hvor mange eksemplarer som er trykket opp av disse igjen er ukjent. Gerd Woll ved Munch-museet liker det ikke.

– Det er alvorlig. Alt tyder jo på at dette er veldig bevisste forfalskninger. De er spredt til mange land og det dreier seg om ganske betydelige summer. Det vil være ganske alvorlig for den som lar seg lure og kjøper dette i god tro, sier Woll.

28 savnede Munch kunstverk

Denne uka kunne NRK avsløre at 28 kunstverkt av Munch til en verdi av flere 100 millioner kroner er stjålet eller savnet.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP
 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.