«Madonna» med ny salgsrekord

Et litografi av Edvard Munchs «Madonna» ble solgt for 8,2 millioner kroner på auksjon i kveld.

Hans Richard Elgheim

Auksjonarius Hans Richard Elgheim hos GWPA.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Onsdag kveld ble den årlige Munch-auksjonen avholdt hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo. 30-40 arbeider var med i auksjonen som bestod av oljemalerier, akvareller, tegninger og utvalgt grafikk.

"Madonna"

Dette litografiet gikk for rekordhøye 8,2 millioner kroner.

Foto: Grev Wedels Plass Auksjoner

Auksjonens mest omtalte objekt er et «Madonna»-litografi, verdsatt til mellom fem og sju millioner kroner. Bildet skal være i svært god stand, og gikk for hele 8,2 millioner kroner.

Det satte med det ny internasjonal rekord for «Madonna»-litografier.

Det er ikke kjent hvem er den nye eieren av bildet, kjøperen benyttet seg av en mellommann i salen.

Auksjonarius og auksjonshuseier Hans Richard Elgheim sier til NRK.no at han er godt fornøyd med rekordprisen.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd. «Madonna» var taksert til mellom fem og syv millioner, og legger du på 20% i omkostninger på salgsprisen, betyr det at kjøper ga hele 9.840.000 kroner for litografiet.

Mest populært med kjente motiver

Litografiet «Sjalusi II» gikk for 1.950 millioner kroner. Det hadde en vurdering på 1.5 millioner kroner. Likevel forble en rekke av bildene usolgte.

– Vi opplevde stor pågang rundt «Madonna» og de mest kjente motivene. «På kjærlighetens bølger» oppnådde også ny rekord. Samtidig så vi at de mindre kjente bildene ikke fikk like mange bud. Så jeg er en blanding av veldig fornøyd over rekordsalget, og samtidig mellomfornøyd med at såpass mange bilder forble usolgte, forklarer Elgheim.

Munch-auksjonen ble etablert i år 2000 og blir fulgt av samlere fra hele verden. Verkene som ble auksjonert bort onsdag hadde en samlet taksert verdi på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Tross et labert kunstmarked tror norske kunstkjennere på rekorder når 41 bilder av Edvard Munch auksjoneres bort i morgen. 
Et av utstillingens dyreste er et litografi av Madonna som er verdsatt til mellom fem og sju millioner kroner.

«Madonna» er et av objektene

Populært med Munch

Ifølge auksjonshuset er markedet for Munch-arbeider i fremgang for tiden.

Da «Skrik» ble solgt for 689 millioner kroner for et år siden, satte det verdensrekord og ble det dyreste maleri solgt på auksjon noensinne.

Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen sier til NRK.no at han ikke er overrasket over at «Madonna» satte ny rekord.

– Vi ser jo at det er stor interesse for Munch over hele verden. At det også i det kommersielle markedet skapes rekorder som med «Skrik» i fjor, er dermed ikke så overraskende i det perspektivet, sier han.

Kulturstrøm

 • Hjertevarmt om å være tenåring

  Komiker Bo Burnhams regidebut «Eighth Grade», handler om generasjon Z og det å vokse opp i et samfunn som er så fokusert på internett. P3s anmelder kaller filmen «varm, morsom og sår » og gir den terningkast fem. Les hele anmeldelsen her.

  Film-Eighth Grade-Free Screenings
  Foto: Linda Kallerus / AP
 • Får Vesaas Debutantpris

  Det er Lars Svisdal som har fått Debutantprisen for sin roman «Seg til inkjes» melder Gyldendal i en pressemelding. Svisdal har fått gode anmeldelser og boken omtales som begynnelsen på et viktig forfatterskap.

 • Britisk debutant fikk krimpris

  Debutanten C.J. Tudor ble under Krimfestivalen tildelt årets Gullkule for sin roman «Krittmannen». Jurymedlemmene Elin Brend Bjørhei, Asbjørn Slettemark og Fredrik Wandrup, er imponerte over nivået på forfatterens første bok skriver Cappelen Damm i en pressemelding.