Hopp til innhold

«Madonna» med ny salgsrekord

Et litografi av Edvard Munchs «Madonna» ble solgt for 8,2 millioner kroner på auksjon i kveld.

Hans Richard Elgheim

Auksjonarius Hans Richard Elgheim hos GWPA.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Onsdag kveld ble den årlige Munch-auksjonen avholdt hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo. 30-40 arbeider var med i auksjonen som bestod av oljemalerier, akvareller, tegninger og utvalgt grafikk.

"Madonna"

Dette litografiet gikk for rekordhøye 8,2 millioner kroner.

Foto: Grev Wedels Plass Auksjoner

Auksjonens mest omtalte objekt er et «Madonna»-litografi, verdsatt til mellom fem og sju millioner kroner. Bildet skal være i svært god stand, og gikk for hele 8,2 millioner kroner.

Det satte med det ny internasjonal rekord for «Madonna»-litografier.

Det er ikke kjent hvem er den nye eieren av bildet, kjøperen benyttet seg av en mellommann i salen.

Auksjonarius og auksjonshuseier Hans Richard Elgheim sier til NRK.no at han er godt fornøyd med rekordprisen.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd. «Madonna» var taksert til mellom fem og syv millioner, og legger du på 20% i omkostninger på salgsprisen, betyr det at kjøper ga hele 9.840.000 kroner for litografiet.

Mest populært med kjente motiver

Litografiet «Sjalusi II» gikk for 1.950 millioner kroner. Det hadde en vurdering på 1.5 millioner kroner. Likevel forble en rekke av bildene usolgte.

– Vi opplevde stor pågang rundt «Madonna» og de mest kjente motivene. «På kjærlighetens bølger» oppnådde også ny rekord. Samtidig så vi at de mindre kjente bildene ikke fikk like mange bud. Så jeg er en blanding av veldig fornøyd over rekordsalget, og samtidig mellomfornøyd med at såpass mange bilder forble usolgte, forklarer Elgheim.

Munch-auksjonen ble etablert i år 2000 og blir fulgt av samlere fra hele verden. Verkene som ble auksjonert bort onsdag hadde en samlet taksert verdi på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Tross et labert kunstmarked tror norske kunstkjennere på rekorder når 41 bilder av Edvard Munch auksjoneres bort i morgen. 
Et av utstillingens dyreste er et litografi av Madonna som er verdsatt til mellom fem og sju millioner kroner.

«Madonna» er et av objektene

Populært med Munch

Ifølge auksjonshuset er markedet for Munch-arbeider i fremgang for tiden.

Da «Skrik» ble solgt for 689 millioner kroner for et år siden, satte det verdensrekord og ble det dyreste maleri solgt på auksjon noensinne.

Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen sier til NRK.no at han ikke er overrasket over at «Madonna» satte ny rekord.

– Vi ser jo at det er stor interesse for Munch over hele verden. At det også i det kommersielle markedet skapes rekorder som med «Skrik» i fjor, er dermed ikke så overraskende i det perspektivet, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober