NRK Meny
Normal

«Madonna» med ny salgsrekord

Et litografi av Edvard Munchs «Madonna» ble solgt for 8,2 millioner kroner på auksjon i kveld.

Hans Richard Elgheim

Auksjonarius Hans Richard Elgheim hos GWPA.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Onsdag kveld ble den årlige Munch-auksjonen avholdt hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo. 30-40 arbeider var med i auksjonen som bestod av oljemalerier, akvareller, tegninger og utvalgt grafikk.

"Madonna"

Dette litografiet gikk for rekordhøye 8,2 millioner kroner.

Foto: Grev Wedels Plass Auksjoner

Auksjonens mest omtalte objekt er et «Madonna»-litografi, verdsatt til mellom fem og sju millioner kroner. Bildet skal være i svært god stand, og gikk for hele 8,2 millioner kroner.

Det satte med det ny internasjonal rekord for «Madonna»-litografier.

Det er ikke kjent hvem er den nye eieren av bildet, kjøperen benyttet seg av en mellommann i salen.

Auksjonarius og auksjonshuseier Hans Richard Elgheim sier til NRK.no at han er godt fornøyd med rekordprisen.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd. «Madonna» var taksert til mellom fem og syv millioner, og legger du på 20% i omkostninger på salgsprisen, betyr det at kjøper ga hele 9.840.000 kroner for litografiet.

Mest populært med kjente motiver

Litografiet «Sjalusi II» gikk for 1.950 millioner kroner. Det hadde en vurdering på 1.5 millioner kroner. Likevel forble en rekke av bildene usolgte.

– Vi opplevde stor pågang rundt «Madonna» og de mest kjente motivene. «På kjærlighetens bølger» oppnådde også ny rekord. Samtidig så vi at de mindre kjente bildene ikke fikk like mange bud. Så jeg er en blanding av veldig fornøyd over rekordsalget, og samtidig mellomfornøyd med at såpass mange bilder forble usolgte, forklarer Elgheim.

Munch-auksjonen ble etablert i år 2000 og blir fulgt av samlere fra hele verden. Verkene som ble auksjonert bort onsdag hadde en samlet taksert verdi på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Tross et labert kunstmarked tror norske kunstkjennere på rekorder når 41 bilder av Edvard Munch auksjoneres bort i morgen. 
Et av utstillingens dyreste er et litografi av Madonna som er verdsatt til mellom fem og sju millioner kroner.

«Madonna» er et av objektene

Populært med Munch

Ifølge auksjonshuset er markedet for Munch-arbeider i fremgang for tiden.

Da «Skrik» ble solgt for 689 millioner kroner for et år siden, satte det verdensrekord og ble det dyreste maleri solgt på auksjon noensinne.

Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen sier til NRK.no at han ikke er overrasket over at «Madonna» satte ny rekord.

– Vi ser jo at det er stor interesse for Munch over hele verden. At det også i det kommersielle markedet skapes rekorder som med «Skrik» i fjor, er dermed ikke så overraskende i det perspektivet, sier han.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.