Hopp til innhold

Munch-kunst for flere 100 millioner er borte

28 kunstverk av Munch til en verdi av flere 100 millioner kroner er stjålet eller savnet.

«Historien» av Edvard Munch ble stjålet fra kunsthandler Nyborg Kunst i Oslo
Foto: Politiet i Oslo / Scanpix/AFP


Ifølge The Art Loss Register i London, som er registeret for stjålet kunst, er 28 verk av Edvard Munch i dag på avveie.

Disse maleriene og trykkene kunne blitt solgt for flere hundre millioner kroner hvis de hadde vært å finne på det åpne lovlige markedet.

– Kunst er blitt en ny verdifull valuta for kriminelle, sier Antonia Kimbell i Art Loss Register, som leder avdelingen som skal gjenfinne stjålet kunst.

– Går for under 10 prosent av verdien

Ifølge Kimbell brukes verdifulle kunstverk av kriminelle for å finansiere annen kriminell virksomhet, og som ikke liker bankenes overvåking av transaksjoner.

"Løsrivelsen II" av Munch

«Løsrivelse II» er et av de 28 stjålne verkene av Edvard Munch som er registrert i Art Loss Register.

Foto: NRK

På det illegale kunstmarkedet selges verkene for under 10 prosent av den opprinnelige verdien. Årsaken er at ingen seriøse gallerister vil røre et stjålet verk fordi det er for risikabelt.

I Art Loss Register finnes blant annet Munchs studie av modellen til «Det syke barn», et lite oljemaleri som i 1993 ble nappet ned fra veggen på Nasjonalgalleriet og smuglet ut i åpningstiden.

Her er også et akvarellmaleri og to andre verk som ble stjålet fra en privatperson i Norge i 1981.

Lagres i mange år

Tyveriene strekker seg fra 1972 da en amerikansk samler ble frastjålet et trykk, til tyveriet av «Løsrivelse II» i sommer og tyveriet av det håndkolorerte «Historien» i forrige uke.

Siden det er så godt som umulig å omsette de stjålne kunstverkene på vanlig måte, sier Kimbell at de verdifulle verkene trolig blir gjemt bort og lagret i flere år.

Når kunstverkene nærmest er glemt, vil tyvene forsøke å få solgt bildene på det lovlige markedet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober