Hopp til innhold

Mufere har fått opphold

Den siste gruppen av mufere har fått opphold i Norge. De nordirakiske kurderne har hatt en uviss framtid siden 1999.

Shwan Dler Qaradaki

Shwan Dler Qaradaki har kjempet i mange år for å få bli i Norge.

Foto: Arne Raanaas / NRK

- Det første jeg gjorde var å ringe mamma, forteller Shwan Dler Qaradaki til Migrapolis. Moren min takket Gud under hele telefonsamtalen.

MUF står for midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening. Det var statusen Qaradaki og en rekke andre nordirakiske kurdere fikk da de kom til Norge. Siden ble de politiske kasteballer og har ventet i over ti år på å få avklart statusen sin.

Nå har over tretti av dem fått positivt svar fra utlendingsmyndighetene.

Les: MUFerne må søke på nytt

Les: - Tør ikke forelske meg

Se: Shwan drømmer om opphold i Norge

Lettelse

- Dette er en stor lettelse, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i SEIF, Selvhjelp for innvandrere og flyktninger. SEIF har arbeidet med mufernes sak siden 1999.

Martinsen bekrefter at mellom tretti og trettifem kurdere nå har fått arbeid- og oppholdstillatelse i Norge. - Men det er fortsatt i overkant av ti stykker som ikke har fått saken avgjort ennå, sier Martinsen.

Det er avklaringen av identiteten til de siste muferne som har tatt tid. Etter at UDI startet samarbeidet med de kurdiske selvstyremyndighetene om å bekrefte identiteten til asylsøkerne i denne gruppen, har sakene endelig blitt mulig å få ferdige.

Shwan Dler Qaradaki

Shwan Dler Qaradaki er kunstner og bor for tiden i Skien.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Nå kan Shwan Dler Qaradaki og over tretti andre kurdere planlegge en framtid i Norge.

- Nå kan jeg slappe av og få tankene stabilisert igjen. Jeg håper at jeg slipper marerittene jeg har vært plaget av, sier Qaradaki som for tiden bor i Skien.

I kveld skal han feire og grille med gode venner i Telemark kunstnersenter.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober