NRK Meny
Normal

Mufere har fått opphold

Den siste gruppen av mufere har fått opphold i Norge. De nordirakiske kurderne har hatt en uviss framtid siden 1999.

Shwan Dler Qaradaki

Shwan Dler Qaradaki har kjempet i mange år for å få bli i Norge.

Foto: Arne Raanaas / NRK

- Det første jeg gjorde var å ringe mamma, forteller Shwan Dler Qaradaki til Migrapolis. Moren min takket Gud under hele telefonsamtalen.

MUF står for midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening. Det var statusen Qaradaki og en rekke andre nordirakiske kurdere fikk da de kom til Norge. Siden ble de politiske kasteballer og har ventet i over ti år på å få avklart statusen sin.

Nå har over tretti av dem fått positivt svar fra utlendingsmyndighetene.

Les: MUFerne må søke på nytt

Les: - Tør ikke forelske meg

Se: Shwan drømmer om opphold i Norge

Lettelse

- Dette er en stor lettelse, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i SEIF, Selvhjelp for innvandrere og flyktninger. SEIF har arbeidet med mufernes sak siden 1999.

Martinsen bekrefter at mellom tretti og trettifem kurdere nå har fått arbeid- og oppholdstillatelse i Norge. - Men det er fortsatt i overkant av ti stykker som ikke har fått saken avgjort ennå, sier Martinsen.

Det er avklaringen av identiteten til de siste muferne som har tatt tid. Etter at UDI startet samarbeidet med de kurdiske selvstyremyndighetene om å bekrefte identiteten til asylsøkerne i denne gruppen, har sakene endelig blitt mulig å få ferdige.

Shwan Dler Qaradaki

Shwan Dler Qaradaki er kunstner og bor for tiden i Skien.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Nå kan Shwan Dler Qaradaki og over tretti andre kurdere planlegge en framtid i Norge.

- Nå kan jeg slappe av og få tankene stabilisert igjen. Jeg håper at jeg slipper marerittene jeg har vært plaget av, sier Qaradaki som for tiden bor i Skien.

I kveld skal han feire og grille med gode venner i Telemark kunstnersenter.

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter slakt

  John Travoltas nye film «Gotti» vart totalslakta då den kom ut i USA 15. juni, og har framleis 0 % score på Rotten Tomatoes. Det vil seie at ingen av kritikarane til nettstaden har gitt filmen ei positiv vurdering. I går slo teamet bak filmen tilbake på Twitter: «Sjåarane elska Gotti, men kritikarane vil ikkje at du skal sjå han... Spørsmålet er kvifor??? Stol på folket og sjå han sjølv!»

  Laster Twitter-innhold
 • Gir ut ny musikk

  Paul McCartney gir ut to nye songar i dag 20. juni. Songane har fått namna «I Don't Know» og «Come On To Me». Dette er første gong artisten gir ut ny musikk sidan samarbeidet med Kanye West og Rihanna i 2015, melder The Guardian.

  Laster Instagram-innhold
 • Politiet anker frifinnelse

  Artisten Stella Mwangi (31) ble i Oslo tingrett frifunnet for forulemping av politiet og for å ha drukket etter en trafikkhendelse. Nå anker politiet dommen. Dermed havner saken i Borgarting lagmannsrett, skriver Nettavisen. (NTB)

  Stella Mwangi
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Flere kulturnyheter