NRK Meny
Normal

Mufere har fått opphold

Den siste gruppen av mufere har fått opphold i Norge. De nordirakiske kurderne har hatt en uviss framtid siden 1999.

Shwan Dler Qaradaki

Shwan Dler Qaradaki har kjempet i mange år for å få bli i Norge.

Foto: Arne Raanaas / NRK

- Det første jeg gjorde var å ringe mamma, forteller Shwan Dler Qaradaki til Migrapolis. Moren min takket Gud under hele telefonsamtalen.

MUF står for midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening. Det var statusen Qaradaki og en rekke andre nordirakiske kurdere fikk da de kom til Norge. Siden ble de politiske kasteballer og har ventet i over ti år på å få avklart statusen sin.

Nå har over tretti av dem fått positivt svar fra utlendingsmyndighetene.

Les: MUFerne må søke på nytt

Les: - Tør ikke forelske meg

Se: Shwan drømmer om opphold i Norge

Lettelse

- Dette er en stor lettelse, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i SEIF, Selvhjelp for innvandrere og flyktninger. SEIF har arbeidet med mufernes sak siden 1999.

Martinsen bekrefter at mellom tretti og trettifem kurdere nå har fått arbeid- og oppholdstillatelse i Norge. - Men det er fortsatt i overkant av ti stykker som ikke har fått saken avgjort ennå, sier Martinsen.

Det er avklaringen av identiteten til de siste muferne som har tatt tid. Etter at UDI startet samarbeidet med de kurdiske selvstyremyndighetene om å bekrefte identiteten til asylsøkerne i denne gruppen, har sakene endelig blitt mulig å få ferdige.

Shwan Dler Qaradaki

Shwan Dler Qaradaki er kunstner og bor for tiden i Skien.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Nå kan Shwan Dler Qaradaki og over tretti andre kurdere planlegge en framtid i Norge.

- Nå kan jeg slappe av og få tankene stabilisert igjen. Jeg håper at jeg slipper marerittene jeg har vært plaget av, sier Qaradaki som for tiden bor i Skien.

I kveld skal han feire og grille med gode venner i Telemark kunstnersenter.

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller