Hopp til innhold

Motpolene møttes

Torsdag åpnet Trondheims ordfører Rita Ottervik årets utgave av by:Larm. I den første paneldebatten møttes david og goliat i ordskiftet om fildeling på nettet.

Marthe Thorsby fra IFPI og Joel Syverud fra Piratgruppen
Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Lyd: Hør hele debatten mellom Marthe Thorsby og Joel Syverud på by:Larm!  

Les også: by:Larm til Oslo i 2008

Les også: - by:Larm er bare party

Les også: Vet ikke at det er ulovlig

Alt om by:Larm 2007!

Etter den offisielle åpningen av by:Larm 2007 gikk delegatene rett over i festivalens første skikkelige paneldebatt. Hele 11 deltakere – eller ”et helt fotballag” som debattleder Asbjørn Slettemark kalte det.

Bakgrunnen for debatten var den nye kampanjen fra en rekke av de største plateselskapene, sammen med IFPI, med tittelen ”Piracy kills music”.

Piratgruppen

Yterpunktene av interessekonflikten var i panelet representert ved Marthe Thorsby fra IFPI og Joel Syverud fra Piratgruppen.

Bilde fra kampanjefilmen "Piracy Kills Music".
Foto: Faksimile fra filmen.

Piratgruppen ønsker å være en motpol til platebransjens syn på konsekvensene av fildeling. 

- Flere uavhengige undersøkelser som ikke platebransjen står bak viser at konsekvensene av nedlasting nærmest er null. Det er flere positive effekter ved at folk oppdager mer ny musikk, og du får tilgang til et bredere spekter av musikk, mener Syverud.

- Det er en større barriere å oppdage ny musikk dersom du må betale 180 kroner for en cd enn om du kan laste ned et par låter i en ny sjanger, eller fra en ny artist og undersøke hva dette er for noe. Vi mener at det er vilje hos forbrukerne til å støtte musikkbransjen, fordi vi vet at de også må ha til smør på brødet. Men i det underholdningssamfunnet vi lever i i dag er det veldig mange konkurerende faktorer vi mener har større effekt på platesalget. For eksempel har salget av DVD, dataspill og mobiltelefoner har eksplodert. Unge mennesker har mye mer å bruke penger på. Mange flere ting enn da musikken ble spilt inn på LP eller kassett.

Bristende logikk

Marthe Thorsby mener imidlertid at Piratgruppen opererer med en fullstendig bristende logikk.

- Det er i hvert fall ingen som får noen penger, og aller minst artistene, når det lastes ned ulovlig. I tillegg blir det sagt veldig mye feil. Vi vet at musikksalget stuper. Bare siste året har det gått ned med 12 prosent. Samtidig sier denne målgruppa at de får større og større interesse for musikk. Derfor er det klart at den økte spredningen av musikk på nettet ikke fører til økt salg. Tallene taler for seg selv, sier Thorsby.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP