– Vi har gjort det vi har lyst til i 25 år

Etter et kvart århundre som band gir Motorpsycho ut nok et album. Men gitarist «Snah» føler seg fortsatt musikalsk forvirret.

Motorpsycho med Reine Fiske

Motorpsycho håper å beholde gitarist Reine Fiske (nr. to fra venstre), kjent fra Dungen, The Amazing og Elephant 9, i bandet så lenge som mulig.

Foto: Kim Ramberghaug

Motorpsycho fikk publikum med seg.

Hans, eller «Snah», gleder seg til å ta med en svensk gitarist med trønderne ut på norgesturné.

Foto: Henrik Dvergsdal

I 1989 blir Motorpsycho stiftet i Trondheim. Fredag 7. mars, 25 år senere, slipper bandet sitt 18. album, «Behind The Sun».

Det er fristende å spørre gitarist og grunnlegger Hans Magnus Ryan, bedre kjent som «Snah», om en suksessoppskrift.

– Vi har ikke klart definert hva Motorpsycho skal være. Motorpsycho er alle tingene vi er interessert i, musikalsk eller ikke. Vi har aldri satt oss ned og designet bandet. Vi har aldri posisjonert oss slik at vi selger flere plater. Musikken har alltid vært det viktigste.

Eller enklere forklart:

– Vi har gjort det vi har lyst til i 25 år, sier «Snah» til NRK.no.

Låter på bok

Etter å ha jobbet flere år med storverket «The Death Defying Unicorn» som ble sluppet i 2012, hadde bandet en haug låter som ikke passet helt inn på enhjørningsplata.

– Låter på bok, om du vil.

Det er disse låtene, pluss noen splitter nye, som danner «Behind The Sun».

– Albumet blir ikke likt «Death Defying» i det hele tatt. Det er en fortsettelse på låtmassen som «Still Life With Eggplant» representerer. Det samme harmoniske universet. For vår egen del anser vi dette albumet som veldig kontemporært.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Fisker etter nytt bandmedlem

For noen kan det kanskje virke som det ikke koster Motorpsycho noe særlig å slippe nok et kritikerrost album. Men slik er det ikke, sier «Snah». Han mener fortsatt han lærer seg å spille gitar.

– Jeg føler meg veldig forvirret, for å være helt ærlig. Jeg lærer meg fortsatt å spille og jeg lærer meg fortsatt det musikalske språket.

Da er det godt å ha litt svensk drahjelp. Dungen-gitarist Reine Fiske er blitt en enda større del av lydbildet på «Behind The Sun» enn han var på trøndernes forrige utgivelse.

– Vi har et helt utrolig samspill med den fyren. Du kommer til å høre han enda bedre på denne plata.

– Håper dere han blir et fullverdig medlem?

– Han er absolutt en veldig viktig konspirator i Motorpsycho. Men han har sitt liv i Stockholm og sine band.

«Snah»: – Han er som en bror for oss

Fiske er nemlig en musiker med mange jern i ilden, noe man kan se av diskografien hans. I tillegg til Motorpsycho spiller han psykedelia med Dungen, jazz med Elephant 9 og indierock med The Amazing. Men ifølge «Snah» går ikke de andre prosjektene utover svenskens engasjement i bandet.

– Samtidig så prioriterer han Motorpsycho. Han er med i studio og han blir med på turne. Vi håper han blir med på leken så lenge som mulig. Han er som en bror for oss.

Fiske har fulgt Motorpsycho lenge. Trønderne møtte svensken i Stockholm på midten av nittitallet, men det var først mange år senere at de skjønte at de hadde blitt kompiser med gitaristen i Dungen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dungen

De eksperimentelle svenskene i Dungen låner ut gitarist Reine Fiske (nr. to fra venstre) til norske Motorpsycho.

Foto: Annika Aschberg

Den beskjedne lysluggen fra vårt nabolands hovedstad unnlot til og med å fortelle at han har en bestemor fra Trøndelag.

– Det viste seg at han snakket dialekten vår. Det er så typisk Reine ikke å si ifra hverken om gitarspillingen eller om at han faktisk snakker trøndersk.

Luksus og plikt

Etter albumslipp skal bandet ut på den obligatoriske norgesturneen, for å vise frem «Behind The Sun» til det norske folk. Men med 25 års rutine kan man ta seg noen friheter.

– Det er utrolig deilig at det ikke er en eneste låt vi må spille. Altså en sånn type låt publikum blir fornærmet hvis man ikke spiller. Vi spiller det vi vil spille.

Samtidig er det noen aspekter av 2014 som ikke er fullt så komfortable. Fredag åpner bandet sin første offisielle hjemmeside. Det er ikke typisk Motorpsycho.

– Hva skal jeg si? Vi må bare tilpasse oss det digitale, avslutter «Snah».

Kulturstrøm

  • Picasso maleri til 745 millioner

    Et maleri av Pablo Picasso er solgt for nesten 745 millioner kroner hos auksjonshuset Christie's i New York.

    Christie's prisvurdering var på 55 millioner dollar. Etter en 19 minutters budrunde ble det solgt for 90 millioner dollar, eller 744,6 millioner kroner.

    Det totale beløpet endte på 103,4 millioner dollar, i overkant av 852 millioner kroner, når man regner med omkostninger og salgskommisjon, opplyste Christie's natt til fredag norsk tid.

    Maleriet «Femme assise pres d'une fenetre» («Kvinne sittende nær et vindu») er et portrett av Marie-Thérèse Walter. Picasso fullførte kunstverket i 1932.