Hopp til innhold

Motörhead-legende død to dager etter han fikk vite om kreften

Frontmannen i det legendariske rockebandet Motörhead, Ian «Lemmy» Kilmister, er død, 70 år gammel. Det opplyser bandet på sin Facebook-side.

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister på Wacken Open Air Festival

LEGENDE: Ian Fraser 'Lemmy' Kilmister på Wacken Open Air Festival, den største heavy metal-festivalen i verden, ifølge Reuters.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

– Vår mektige, edle venn Lemmy døde i dag etter en kort kamp mot en svært aggressiv kreftsykdom, melder bandet på sin offisielle Facebook-side.

– Vi kan ikke beskrive sjokket og tristheten. Der finnes ikke ord, heter det videre.

Den legendariske vokalisten fylte 70 år julaften. Han fikk konstatert kreftsykdommen så sent som 26. desember.

Jobbet med Hendrix

Ian Kilmister var født i Burslem i Stoke-on-Trent i England, men bodde i Los Angeles. Han fikk klengenavnet Lemmy allerede da han gikk på skolen, men han påsto selv at han ikke visste hvor det kom fra, skriver BBC.

Som ung musiker var han såkalt roadie eller hjelpegutt for Jimi Hendrix. Han dannet Motörhead etter å ha fått sparken fra bandet Hawkwind i 1975.

Lemmy er blant annet kjent for å ha innført punk i heavy metal-sjangeren.

– Lemmys stemme var den samme som lyden av en bassgitar. Det var hypnotisk, sier musiker og redaktør for nettiden Louder Than War til BBC.

Hylles av Osbourne

Blant dem som hyllet ham natt til tirsdag var Ozzy Osbourne, legendarisk sanger i Black Sabbath.

– Jeg har mistet en av mine beste venner, Lemmy, i dag. Han vil bli dypt savnet. Han var en kriger og en legende. Vi møtes på den andre siden, tvitret Osbourne.

Laster Twitter-innhold

En annen som hyller Lemmy er Kiss-stjerne Gene Simmons.

Laster Twitter-innhold

Motörhead hadde planlagt en turné til Europa i januar, med start i Newcastle 23. januar for så å spille flere steder i Storbritannia, i Lille, Paris, Barcelona, Madrid, Genève og Basel.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober