– Tenk deg om hvis du vil jobbe med mote

Interessen for mote i Norge har skutt i været etter at antall motebloggere har eksplodert, men unge med moteutdanning sliter med å få seg jobb.

catwalk

TØFF BRANSJE: Mange norske motestudenter får ikke jobb i bransjen og ender med helt andre jobber, viser tall fra nettstedet Utdanning.no.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Flesteparten av studentene fra norske moteskoler ender opp med å jobbe i andre bransjer enn motebransjen etter endt utdanning.

Det viser tall fra nettstedet utdanning.no.

I sin nye bok, «Avkledd», kritiserer motejournalisten Jorun Aartun de norske moteskolene for manglende vektlegging av fagene administrasjon og økonomi og for ikke å tilby studentene praksisplasser.

– Får ikke jobb

Dette fører til at flere ikke får jobb i bransjen, og bidrar til at motegründere taper konkurransen mot svenske og danske konkurrenter, mener hun.

Hun får støtte av karriererådgiver Trude Kvamme Ekker.

Hun råder unge mennesker til å tenke seg om før de utdanner seg til å bli klesdesignere. Ekker tror motebransjen er for liten til å ta i mot alle studentene som utdanner seg til yrket.

Trude Kvamme Ekker

TENK DEG OM: Trude Kvamme Ekker er karriererådgiver og mener det er viktig at man tenker seg nøye om før man gir seg i kast med motebransjen.

Foto: Jarl Nymo / NRK

– Mange har et urealistisk forhold til det å få seg jobb i bransjen, sier hun til NRK.

Hun mener det er my naivitet ute og går blant unge studenter.

– Jeg opplever at de unge er naive og vil inn i bransjen, spesielt etter alt fokuset på blogging og tv-programmer. Det er mye naivitet ute og går, sier hun.

Hun sier videre til NRK at det er lite fokus på økonomi i utdannelsen, og at mangelen praksisplasser skader unge menneskers muligheter til å få seg jobb.

– Muligheter for talenter

Madeleine Ljunggren gikk ut av den private moteskolen Esmod i vår, og er en av de som har skaffet seg en fot innenfor bransjen.

Hun har fått en betalt praksisplass i Voice-gruppen som er et av de største mote-konsernene i Norge.

Madeleine Ljunggren

REALISME: Madeleine Ljunggren har tatt moteutdanning og mener det er viktig at man går inn i bransjen med åpne øyne.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Esmod og de andre moteutdanningene i Norge gir ikke studentene praksisplasser under utdanningen.

Hun tror at hun hadde hatt bedre muligheter til å få seg en fast stilling hvis hun hadde fått praksisplass under utdanningen.

Jorun Sofie F Aartun

GÅTT BRANSJEN I SØMMENE: Forfatter Jorun Sofie Aartun kritiserer de norske moteskolene for manglende vektlegging av fagene økonomi og administrasjon.

Foto: Aschehoug

– Hadde jeg hatt praksisplass under utdannelsen, så kunne jeg kanskje gått direkte til en ordentlig jobb, sier hun.

Rektor ved moteskolen Esmod i Oslo, Geir Nordli, er i full sving med å hjelpe studentene sine med skolearbeidet.

Han forteller at skolen hans ikke tilbyr praksisplass fordi de mener at studentene lærer mye av det samme i norske motebedrifter som de gjør på skolen.

Han syns tallet fra utdanning.no virker høyt, og mener jobbmulighetene i norsk motebransje er gode.

Geir Nordli

STORE MULIGHETER: Rektor ved moteskolen Esmod, Geir Norli, mener det er store muligheter for å få jobb hvis man har talent.

Foto: Jarl Nymo / NRK

– Ingen er selvsagt garantert jobb, men hvis man søker på de jobbene som er, så er det store muligheter for å få jobb. Det er mye som skjer i bransjen nå, både i Norge og i motebransjen i Skandinavia.

Han sier det er store muligheter for jobb, hvis man skiller seg ut.

– Hvis man har talent og «passion for fashion», vil man få seg jobb innen rimelig tid.

– Vær realistisk

Nordli har vært i bransjen i mange år, og er enig med Jorun Aartun i at kunnskap om økonomi og markedsføring er viktig når man starter en motebedrift.

Bokomslag Avkledd av Jorun Sofie Fallmo Aartun

NORSK MOTEBRANSJE: Jorun Sofie Fallmo Aartun har skrevet bok om norsk mote og industrien bak.

Men han mener det blir feil å fokusere for mye på økonomi, og at designerne enten bør alliere seg med partnere som kan dette hvis de ønsker å starte en bedrift.

Designutdanning bør dreie seg om å skape klær, mener han.

– Det blir litt å blande kortene. Det blir som at leger og sykepleiere skal ha markedsføring og økonomi, det blir litt utenfor spesialfeltet vårt.

Den tidligere Esmod-studenten Madeleine Ljunggren føler ikke hun lærte nok om økonomi og markedsføring til å kunne starte sin egen bedrift, men at hun nå lærer mye om det å drive en bedrift.

Hun oppfordrer unge klesdesignere til å ha realistiske forventninger.

– Man bør være litt realistisk, selv om det er en fin drøm å jobbe med mote.


Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix