– Tenk deg om hvis du vil jobbe med mote

Interessen for mote i Norge har skutt i været etter at antall motebloggere har eksplodert, men unge med moteutdanning sliter med å få seg jobb.

catwalk

TØFF BRANSJE: Mange norske motestudenter får ikke jobb i bransjen og ender med helt andre jobber, viser tall fra nettstedet Utdanning.no.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Flesteparten av studentene fra norske moteskoler ender opp med å jobbe i andre bransjer enn motebransjen etter endt utdanning.

Det viser tall fra nettstedet utdanning.no.

I sin nye bok, «Avkledd», kritiserer motejournalisten Jorun Aartun de norske moteskolene for manglende vektlegging av fagene administrasjon og økonomi og for ikke å tilby studentene praksisplasser.

– Får ikke jobb

Dette fører til at flere ikke får jobb i bransjen, og bidrar til at motegründere taper konkurransen mot svenske og danske konkurrenter, mener hun.

Hun får støtte av karriererådgiver Trude Kvamme Ekker.

Hun råder unge mennesker til å tenke seg om før de utdanner seg til å bli klesdesignere. Ekker tror motebransjen er for liten til å ta i mot alle studentene som utdanner seg til yrket.

Trude Kvamme Ekker

TENK DEG OM: Trude Kvamme Ekker er karriererådgiver og mener det er viktig at man tenker seg nøye om før man gir seg i kast med motebransjen.

Foto: Jarl Nymo / NRK

– Mange har et urealistisk forhold til det å få seg jobb i bransjen, sier hun til NRK.

Hun mener det er my naivitet ute og går blant unge studenter.

– Jeg opplever at de unge er naive og vil inn i bransjen, spesielt etter alt fokuset på blogging og tv-programmer. Det er mye naivitet ute og går, sier hun.

Hun sier videre til NRK at det er lite fokus på økonomi i utdannelsen, og at mangelen praksisplasser skader unge menneskers muligheter til å få seg jobb.

– Muligheter for talenter

Madeleine Ljunggren gikk ut av den private moteskolen Esmod i vår, og er en av de som har skaffet seg en fot innenfor bransjen.

Hun har fått en betalt praksisplass i Voice-gruppen som er et av de største mote-konsernene i Norge.

Madeleine Ljunggren

REALISME: Madeleine Ljunggren har tatt moteutdanning og mener det er viktig at man går inn i bransjen med åpne øyne.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Esmod og de andre moteutdanningene i Norge gir ikke studentene praksisplasser under utdanningen.

Hun tror at hun hadde hatt bedre muligheter til å få seg en fast stilling hvis hun hadde fått praksisplass under utdanningen.

Jorun Sofie F Aartun

GÅTT BRANSJEN I SØMMENE: Forfatter Jorun Sofie Aartun kritiserer de norske moteskolene for manglende vektlegging av fagene økonomi og administrasjon.

Foto: Aschehoug

– Hadde jeg hatt praksisplass under utdannelsen, så kunne jeg kanskje gått direkte til en ordentlig jobb, sier hun.

Rektor ved moteskolen Esmod i Oslo, Geir Nordli, er i full sving med å hjelpe studentene sine med skolearbeidet.

Han forteller at skolen hans ikke tilbyr praksisplass fordi de mener at studentene lærer mye av det samme i norske motebedrifter som de gjør på skolen.

Han syns tallet fra utdanning.no virker høyt, og mener jobbmulighetene i norsk motebransje er gode.

Geir Nordli

STORE MULIGHETER: Rektor ved moteskolen Esmod, Geir Norli, mener det er store muligheter for å få jobb hvis man har talent.

Foto: Jarl Nymo / NRK

– Ingen er selvsagt garantert jobb, men hvis man søker på de jobbene som er, så er det store muligheter for å få jobb. Det er mye som skjer i bransjen nå, både i Norge og i motebransjen i Skandinavia.

Han sier det er store muligheter for jobb, hvis man skiller seg ut.

– Hvis man har talent og «passion for fashion», vil man få seg jobb innen rimelig tid.

– Vær realistisk

Nordli har vært i bransjen i mange år, og er enig med Jorun Aartun i at kunnskap om økonomi og markedsføring er viktig når man starter en motebedrift.

Bokomslag Avkledd av Jorun Sofie Fallmo Aartun

NORSK MOTEBRANSJE: Jorun Sofie Fallmo Aartun har skrevet bok om norsk mote og industrien bak.

Men han mener det blir feil å fokusere for mye på økonomi, og at designerne enten bør alliere seg med partnere som kan dette hvis de ønsker å starte en bedrift.

Designutdanning bør dreie seg om å skape klær, mener han.

– Det blir litt å blande kortene. Det blir som at leger og sykepleiere skal ha markedsføring og økonomi, det blir litt utenfor spesialfeltet vårt.

Den tidligere Esmod-studenten Madeleine Ljunggren føler ikke hun lærte nok om økonomi og markedsføring til å kunne starte sin egen bedrift, men at hun nå lærer mye om det å drive en bedrift.

Hun oppfordrer unge klesdesignere til å ha realistiske forventninger.

– Man bør være litt realistisk, selv om det er en fin drøm å jobbe med mote.


Kulturstrøm

  • Vant Spellemann for Rnb/Soul

    Ivan Ave har vunnet Spellemannprisen i den nye sjangeren Rnb/Soul for sitt album «Double Goodbyes». Dette ble offentliggjort på StudioP3 i ettermiddag. Ivan Ave, som egentlig heter Evind Øygarden og er fra Vinje i Telemark, har tidligere vært nominert til prisen i kategorien urban.

    Ivan Ave
  • Spellemann til Okay Kaya

    Artisten Okay Kaya er tildelt Spellemann i kategorien Indie/alternativ. Artisten, som egentlig heter Kaya Wilkins, vant for sin plate «Watch This Liquid Pour Itself». Siv Jakobsen, Nils Bech og Das Body var de andre nominerte. Wilkins fikk beskjed om dette i torsdagens episode av Kulturstripa.

Flere kulturnyheter