I sin nye bok, «Avkledd», kritiserer motejournalisten Jorun Aartun de norske moteskolene for manglende vektlegging av fagene administrasjon og økonomi og for ikke å tilby studentene praksisplasser.
– Får ikke jobb
Dette fører til at flere ikke får jobb i bransjen, og bidrar til at motegründere taper konkurransen mot svenske og danske konkurrenter, mener hun.
Hun får støtte av karriererådgiver Trude Kvamme Ekker.
Hun råder unge mennesker til å tenke seg om før de utdanner seg til å bli klesdesignere. Ekker tror motebransjen er for liten til å ta i mot alle studentene som utdanner seg til yrket.
TENK DEG OM: Trude Kvamme Ekker er karriererådgiver og mener det er viktig at man tenker seg nøye om før man gir seg i kast med motebransjen.
Foto: Jarl Nymo / NRK
– Mange har et urealistisk forhold til det å få seg jobb i bransjen, sier hun til NRK.
Hun mener det er my naivitet ute og går blant unge studenter.
– Jeg opplever at de unge er naive og vil inn i bransjen, spesielt etter alt fokuset på blogging og tv-programmer. Det er mye naivitet ute og går, sier hun.
Hun sier videre til NRK at det er lite fokus på økonomi i utdannelsen, og at mangelen praksisplasser skader unge menneskers muligheter til å få seg jobb.
– Muligheter for talenter
Madeleine Ljunggren gikk ut av den private moteskolen Esmod i vår, og er en av de som har skaffet seg en fot innenfor bransjen.
Hun har fått en betalt praksisplass i Voice-gruppen som er et av de største mote-konsernene i Norge.
REALISME: Madeleine Ljunggren har tatt moteutdanning og mener det er viktig at man går inn i bransjen med åpne øyne.
Foto: Jarl Nymo / NRK
Esmod og de andre moteutdanningene i Norge gir ikke studentene praksisplasser under utdanningen.
Hun tror at hun hadde hatt bedre muligheter til å få seg en fast stilling hvis hun hadde fått praksisplass under utdanningen.
GÅTT BRANSJEN I SØMMENE: Forfatter Jorun Sofie Aartun kritiserer de norske moteskolene for manglende vektlegging av fagene økonomi og administrasjon.
Foto: Aschehoug
– Hadde jeg hatt praksisplass under utdannelsen, så kunne jeg kanskje gått direkte til en ordentlig jobb, sier hun.
Rektor ved moteskolen Esmod i Oslo, Geir Nordli, er i full sving med å hjelpe studentene sine med skolearbeidet.
Han forteller at skolen hans ikke tilbyr praksisplass fordi de mener at studentene lærer mye av det samme i norske motebedrifter som de gjør på skolen.
Han syns tallet fra utdanning.no virker høyt, og mener jobbmulighetene i norsk motebransje er gode.
STORE MULIGHETER: Rektor ved moteskolen Esmod, Geir Norli, mener det er store muligheter for å få jobb hvis man har talent.
Foto: Jarl Nymo / NRK
– Ingen er selvsagt garantert jobb, men hvis man søker på de jobbene som er, så er det store muligheter for å få jobb. Det er mye som skjer i bransjen nå, både i Norge og i motebransjen i Skandinavia.
Han sier det er store muligheter for jobb, hvis man skiller seg ut.
– Hvis man har talent og «passion for fashion», vil man få seg jobb innen rimelig tid.
– Vær realistisk
Nordli har vært i bransjen i mange år, og er enig med Jorun Aartun i at kunnskap om økonomi og markedsføring er viktig når man starter en motebedrift.
NORSK MOTEBRANSJE: Jorun Sofie Fallmo Aartun har skrevet bok om norsk mote og industrien bak.
Men han mener det blir feil å fokusere for mye på økonomi, og at designerne enten bør alliere seg med partnere som kan dette hvis de ønsker å starte en bedrift.
Designutdanning bør dreie seg om å skape klær, mener han.
– Det blir litt å blande kortene. Det blir som at leger og sykepleiere skal ha markedsføring og økonomi, det blir litt utenfor spesialfeltet vårt.
Den tidligere Esmod-studenten Madeleine Ljunggren føler ikke hun lærte nok om økonomi og markedsføring til å kunne starte sin egen bedrift, men at hun nå lærer mye om det å drive en bedrift.
Hun oppfordrer unge klesdesignere til å ha realistiske forventninger.
– Man bør være litt realistisk, selv om det er en fin drøm å jobbe med mote.
Ivan Ave har vunnet Spellemannprisen i den nye sjangeren Rnb/Soul for sitt album «Double Goodbyes». Dette ble offentliggjort på StudioP3 i ettermiddag. Ivan Ave, som egentlig heter Evind Øygarden og er fra Vinje i Telemark, har tidligere vært nominert til prisen i kategorien urban.
David Attenborough tegner i «Et liv på vår planet» en storslagen, nærmest teologisk fortelling om jordklodens historie og de spor menneskeheten etterlater seg. Ei bra bok laget av en god mann – på en ypperlig planet, skriver NRKs litteraturkritiker.
Artisten Okay Kaya er tildelt Spellemann i kategorien Indie/alternativ. Artisten, som egentlig heter Kaya Wilkins, vant for sin plate «Watch This Liquid Pour Itself». Siv Jakobsen, Nils Bech og Das Body var de andre nominerte. Wilkins fikk beskjed om dette i torsdagens episode av Kulturstripa.