Norske moteeksperter støtter Mette-Marit

Norske moteeksperter mener det er positivt at kronprinsesse Mette-Marit kler seg i dyr design, som en representant for det norske folk.

Mette Marit støttes av moteeksperter

Moteredaktør Signy Fardal og designer Kjell Nordström støtter Mette-Marits bruk av dyre designerklær, som denne kåpen fra det italienske motehuset Valentino.

Foto: NTB Scanpix

Den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard går hardt ut mot det danske kongehuset i boken Det koster et Kongerige. I et intervju med NRK.no og i en kronikk på Ytring kritiserer han samtidig det norske kongehuset for å leve en ekstravagant livsstil.

Spesielt kronprinsesse Mette-Marit blir sterkt kritisert for sitt høye forbruk av rådyre designerklær fra motehus som Pucci og Valentino. Norske moteeksperter mener kritikken er unødvendig, og at kronprinsessen er en god og elegant representant for det norske folket.

– Hun skal jo ha en garderobe som er over gjennomsnittet. Og det er helt greit, fordi hun er flink til å bruke ting flere ganger, selv om det er dyrt, sier Signy Fardal, redaktør i motemagasinet ELLE, til NRK.no.

Hun påpeker at Mette-Marit har en variert garderobe, som også inkluderer klær fra rimeligere kjedebutikker som Zara og H&M.

– Hun har stilt opp i offentlig sammenheng med klær som er i en helt annen prisgruppe enn Pucci, sier Fardal.

Vanlig å få tilsendt varer

ELLE-redaktøren sier at det er vanlig praksis i motebransjen at Hollywood-stjerner og andre kjendiser som figurerer på rød løper ofte får tilsendt mengder med designervarer fra de store motehusene. De blir ofte fotografert, og motehusene ønsker å bli forbundet med stjernene. Det tror Fardal kan gjelde den norske kronprinsessen også.

– Jeg synes det er flott at vi har en kronprinsesse som ser elegant ut og er en god representant for Norge. Hun er også god til å gjenbruke ting, så jeg tror ikke hennes forbruk akkurat velter statskassen. Så kritikken blir helt skivebom, sier hun.

Fardal tror Mette-Marit også ville blitt kritisert hadde hun fortsatt kledd seg slik hun gjorde da hun først møte kronprinsen.

– Jeg skulle likt å høre hva folk hadde sagt hvis hun fortsatt hadde kledd seg som hun gjorde i starten. Det var ikke galt med den stilen, men hun fikk også masse kritikk da.

Forfatter Høvsgaard mener det er hyklersk at Mette-Marit viser seg i rådyre designerplass samtidig som hun reiser rund som ambassadør for UNAIDS for å skape oppmerksomhet rundt HIV- og AIDS-saken. Det er ikke Fardal enig i.

– Jeg skjønner ikke hvordan det kan være konfliktfylt å bruke dyre klær samtidig som man kjemper for en god sak. Skal man være nødt til å kle seg i en striesekk for å ha troverdighet, spør hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

Mette Marits designerkjole

Mette-Marit bruker gjerne de eksklusive klærne flere ganger. Denne kremhvite kjolen bar hun både i Mexico i 2009, og senest på nobelkonserten i 2012.

Foto: NTB Scanpix

– Det er jobben hennes

Designer Kjell A. Nordström, best kjent under pseudonymet Baron Von Bulldog, mener også det er greit at Mette-Marit og resten av kongehuset bruker penger på klær og utseende.

– Det er jo jobben deres å representere, så de må se bra ut. Hva er alternativet? En kronprinsesse som ser slaskete ut, sier han.

Også han påpeker at både Mette-Marit og dronning Sonja er flinke med gjenbruk av klær.

– Begge to bruker klærne flere ganger, og det synes jeg er veldig bra. Det er et viktig signal å sende ut, at klærne ikke bare er engangsting. Hadde de brukt klærne bare én gang kunne man gått ut og kritisert forbruket, men når de faktisk bruker klærne mange ganger, er det greit at det er designerplagg i god kvalitet, sier han.

Kritisk til pelsbruk

Selv om Nordström synes kronprinsessen kler seg flott og elegant, synes han ikke alle valgene av klær er like heldig.

– Hun har brukt ekte pels ved flere anledninger, selv om majoriteten av det norske folk er imot pelsdyroppdrett. Hun representerer folket, og må stikke fingeren i jorden og se at det norske folk ikke vil ha pels, sier han.

NRK.no har flere ganger i løpet av tirsdag prøvd å komme i kontakt med Slottets presseavdeling, uten å lykkes.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.