Hopp til innhold

Moteeksperter om Kygo-kolleksjonen: Jordnært og enkelt

Nøkternt, kommersiell, kvalitetspreget og erkeskandinavisk. Slik beskriver moteekspertene Kygos første kleskolleksjon etter debutvisningen onsdag kveld.

Kygo
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Onsdag kveld inviterte Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, til motevisning på taket av Steen og Strøm i Oslo.

Artisten, som på kort tid har blitt Norges største musikalske eksportartikkel, utvider virksomheten til også å omfatte klær og hodetelefoner under navnet Kygo Life.

– Nøktern og kommersiell

Jorun Sofie Aartun

ERKESKANDINAVISK: DN-journalist og moteekspert Jorun Sofie Aartun mener Kygo Life plasserer seg i samme landskap som andre skandinaviske merker.

Foto: Truls Qvale

– Førsteinntrykket er at dette er en kolleksjon som er veldig i tråd med hans stilsans og hvordan han ser ut. Kolleksjonen består av romslige T-skjorter, smale joggebukser, capser og øretelefoner; ting vi ofte ser ham selv gå med, sier DN-journalist og moteekspert Jorunn Sofie Aartun til NRK etter Kygo Life-visningen onsdag.

– Det er nøkterne farger og ikke veldig unikt eller spennende. Mange av disse plaggene ser vi også blant andre skandinaviske merker, og uttrykket er veldig erkeskandinavisk.

Selv om Aartun ikke synes Kygo-kolleksjonen sprenger grenser, tror hun likevel artisten kan lykkes i moteverdenen.

– Hvis du ser deg rundt på gata, er det veldig mange unge som har den klesstilen allerede. Jeg vil ikke si at kolleksjonen er direkte fashion forward, jeg vil heller si at den er veldig kommersiell. Men det trenger ikke nødvendigvis være en dårlig ting.

Men selv om Kygo har et kjent merkenavn, er det ikke gitt at han oppnår suksess på catwalken, advarer Aartun.

– Det finnes mange eksempler på at det har gått galt. Et ganske nytt eksempel er Kanye West, som lanserte en kolleksjon i New York. Den ble ikke spesielt godt mottatt, hverken blant kritikere eller fans. Og Lindsay Lohan har vært viklet inn i mange skandaler, som har gjort at satsingene hennes ikke har gått veldig bra.

– Gjennomtenkt og jordnær

Celine Aagaard

SORT/HVITT: Moteblogger og -redaktør Celine Aagard sier Kygo-kolleksjonen preges av rene linjer og enkle farger.

Foto: NRK

Moteblogger og -redaktør Celine Aagard var imponert over designerdebutanten etter å ha fått en sniktitt på kleskolleksjonen onsdag ettermiddag.

– Her har Kygo trukket tydelige linjer, der du ser elementer av musikken i plaggene, med lydbølger og lett gjenkjennbare effekter, sier Aagard.

Hun beskriver Kygo-kolleksjonen som gjennomtenkt og jordnær.

– Dette er basisplagg for både dame og herre, det er cleane linjer, det er sort, mye hvitt, enkelt. Ikke minst har de tenkt på kvalitet, det er økologisk bomull og bambus.

Aagaard tror ikke artisten Kygo løper noen stor risiko ved å sette navnet sitt på kleskolleksjonen.

– Han bruker sitt eget navn, så skulle det floppe er det synd med tanke på merkevaren. Men dette er plagg som ikke er vanskelige å forstå eller bruke.

Også Aartun har tro på at Kygo-kolleksjonen kan bli en suksess.

– Jeg tror denne kolleksjonen har et stort kommersielt potensial. Den er ikke kjempeunik i formen, men jeg tror den kommer til å slå an blant mange, og ikke bare blodfans.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh