Motedesigner Alber Elbaz er død

Den kjente israelske motedesigneren Alber Elbaz døde lørdag i Paris etter å ha blitt syk av covid-19. Nå hylles han i sosiale medier.

Motedesigner Alber Elbaz

MOTEVERDEN I SORG: Alber Elbaz vil bli husket som en stjerne innenfor moten.

Foto: Francois Guillot / AFP/NTB

Designeren er best kjent for sin rolle som kreativ direktør i det franske motehuset Lanvin fra 2001 til 2015, der han med kommersiell og kritikerrost suksess blåste nytt liv i merket med sin lekne tilnærming til design. Han har fått spesielt mye ros for sine kjoler, som blant har vært å se på Meryl Streep og Natalie Portman på den røde løperen.

Elbaz var en høyt elsket figur i motebransjen og mange store profiler og stjerner har de siste dagene uttrykt sin sorg over designerens bortgang på sosiale medier.

«Han var en av de mest kreative, morsomme mennene i motebransjen, og en ekte pioner innenfor industrien», skriver Edward Enninful, redaktør for britiske Vogue på sin Instagram-konto.

Motedesigner Stella Mccartney har også postet et innlegg dedikert til Elbaz. «Jeg kommer til å savne deg veldig, veldig mye. Det vil vi alle», skriver hun.

Lys karriere

Alber Elbaz ble født i Marokko i 1961 og flyttet til Israel sammen med familien som barn. Han flyttet til New York i 1985 for å følge drømmen om å bli motedesigner, og jobbet etter det for blant annet Geoffrey Beene og Yves Saint Laurent før han ble kreativ direktør for Lanvin. Der skapte han gjennom fjorten år et merke som tok moteverden med storm, før han i 2015 fikk sparken på grunn av interne konflikter i selskapet.

I tiden etter Lanvin tok Elbaz en fem år lang pause fra rampelyset, før han i starten av 2021 lanserte sitt nye merke, AZ Factory. I et intervju med Wallpaper Magazine forteller han at «Jeg har tatt meg tid til å observere og leve livet – ikke som en designer, men som et menneske.»

Vogue-redaktør Anna Wintour skriver på sin Instagram-konto at «Han elsket kvinner og kjempet for mangfold og kroppspositivitet i en tid da det var sjeldent å se.»

Maria Grazia Chiuri, kreativ direktør i Dior, beskriver Elbaz som «Den første personen som fikk meg til å føle meg hjemme i moteverden» i sin hyllest på Instagram. Også Kim Kardashian, moteprofilen Miroslava Duma og den norske modellen Hanneli Mustaparta har lagt ut innlegg til minne om den avdøde designeren.

Kulturstrøm

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • – Får støtte etter pilkastmetoden

  Torsdag kom Kulturrådet med den nye listen over hvem som har fått stimuleringsstøtte av Kulturdepartementet. Artistene Åge Sten Nilsen og Bjarne Brøndbo mener støtten til konserter ser ut til å bli delt ut helt tilfeldig. Kulturrådet avviser dette.