NRK Meny
Normal

Moteblad dropper sminken

Mange sa nei – men kjendisene Jenny Skavlan og Ida Fladen sa ja til bladet Det Nyes spesialnummer – hvor alle i bladet er usminket og uretusjert.

Ida Fladen uten sminke

FREGNER I BEHOLD: Ida Fladen er en av flere kjendiser som stiller opp på bildene med naturlig lyssetting, ingen sminke og ingen retusjering.

Foto: Oda Berby, Det Nye

Jenny Skavlan sminkefri

USMINKET: Jenny Skavlan slår et slag for hverdagsrynkene. – Hvor farlige er rynkene? Må man se 20 år gammel ut når man er 40?, spør hun.

Foto: Oda Berby, Det Nye
Karine Thyness

REDAKTØRENS MORRATRYNE: Redaktør Karine Thyness ønsker at redaksjonen skal tenke igjennom hvor ofte man bruker sminke på og retusjering av modellene.

Foto: Det Nye

Motebladet Det Nye lanserer nå en fast, årlig, usminket spesialutgave, hvor samtlige som er avbildet skal være helt sminkefrie og uretusjerte.

Redaktør Karine Thyness sier at de har lyst til å hylle naturlig skjønnhet.

– Når vi skal lage portrettintervjuer, har vi nærmest automatisk bestilt sminking, lyssetting og styling. Nå spør vi oss selv: Trenger vi virkelig det? Alltid? Spørsmålene har gjort oss mye mer bevisste, sier hun til NRK.

– Må kunne trives uten sminke

Kjendisene og forbildene Ida Fladen og Jenny Skavlan er to av «morratrynene» som dukker opp i usminket og uretusjert utgave i bladet.

– Jeg synes det var et kult initiativ, og ville gjerne bidra til å gjøre folk tryggere på seg selv. Nå er det sånn at mange jenter ikke kan gå ut døra uten å sminke seg. Det er helt greit å sminke seg, men man også kunne trives uten, sier Fladen.

Jenny Skavlan og Ida Fladen

MED SMINKE: Slik er de fleste mer vante til å se Skavlan og Fladen. Bildene er tatt under Costume Awards i 2014.

Foto: Scanpix

Jenny Skavlan forteller at hun ikke har noe imot å gå uten sminke, men var usikker på om hun ville stille opp slik i et moteblad. Men hun fant ut at forfengelighet ikke må vinne over tanker, og da måtte hun si ja.

– Er det ikke bare et blaff med et sånt spesialnummer?

– Vi får håpe det blir en tendens – også i sosiale medier, sånn at det kan spre seg utover dette bladet, sier Skavlan.

Ida Fladen, Jenny Skavlan og Katrine Thyness

Hun synes det er ekstremt når 18-åringer tar sprøyter for å unngå rynker.

– Hvor farlige er rynkene? Må man se 20 år gammel ut når man er 40? Helt glatte 50-åringer er noe av det skumleste som finnes i denne verden, sier Skavlan (28), og ber folk som ser glossy magasinforsider ha dette i bakhodet:

– Mest sannsynlig hadde den modellen noen strekkmerker og kviser som ble fjerna. Dette er en bokstavelig måte å fortelle dette til unge jenter, sier hun.

Runa Fjellanger

HÅPER DET FORTSETTER: Runa Fjellanger håper Det Nye kommer i flere uretusjerte utgaver.

Foto: Ungdom mot retusjert reklame
Det Nye

SPESIALNUMMER: Det Nyes sminkefrie nummer.

Foto: Oda Berby / Det Nye

Dårlig selvtillit

Runa Fjellanger i «Ungdom mot retusjert reklame» håper at dette ikke bare er et påfunn for å selge flere blader.

– Om man lager ett eneste blad i året, kan det lett bli mer et salgstriks enn et engasjement. Samtidig kan dette være med på å bevisstgjøre unge, og vi skulle gjerne sett at flere moteblader engasjerer seg i saken.

– Hvorfor er dette så alvorlig?

– Bladene fremmer et uoppnåelig skjønnhetsideal når de trykker retusjerte bilder og får fram et utseende som er helt umulig å oppnå. Dette skaper et enormt skjønnhetspress, og det er jo ingen hemmelighet at det bidrar til dårlig selvtillit. Det fører til at ungdommer som på ingen måte er overvektige begynner å slanke seg og blir ekstremt opptatte av kroppen sin – noe som igjen kan føre til spiseforstyrrelser.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix