NRK Meny
Normal

Møt The Guitar Players

Vårflom av nye norske jazz-CD’er, diskusjon om forgubbing i norsk jazzjournalistikk og alle gitarelskeres nye drømmeband: The Guitar Players.

The Guitar Players

Hallgeir Pedersen, Halvartd Kausland og Staffan William-Olsson - The Guitar Players

Foto: Erling Wicklund / NRK

Hør The Guitar Players

Som vanlig spisser Jazzklubbens søndagsutgave ørene mot den norske jazzscenen og alt det spennende som skjer der. I vårflommen av nye norske jazzplater sjekker vi ut disse:

 • Short Stories of Happiness med trombonist Kristoffer Kompen, kjent fra den stilbevisste gammeljazzgruppa Jazzin’ Babies og fra eksamenskonserten ved Norges Musikkhøgskole i fjor da han spilte seg gjennom hele jazzhistorien fra New Orleans til Coltranes Giant Steps.
 • Morning Songs med Trondheim Jazzorkester under ledelse av Stavanger-bassist og komponist Per Zanussi, musikk som ble urframført på Trondheim Jazzfestival 2008 og senere på Stockholm Jazzfestival.
 • Elastics med brødre Ole og Per Mathisen på sax og bass pluss Paolo Vinaccia på trommer. En hyllest til 40 årsjubileet for Garbarek-kvartettens klassiker Afric Pepperbird.
 • Anthem med gitarist Jacob Young, Hammond B3-organist Roy Powell og trommis Jarle Vespestad - lavmælt og bluesy intens musikk.
 • Early Piano Music med Ketil Bjørnstad, dobbeltalbum med gjenutgivelse av solopianoproduksjonene hans fra midten av 80-tallet – 19 Preludier pluss 8 solostykker med tittel Pianology.

Live på Nasjonal Jazzscene i Oslo møter vi enhver gitarelskers nye drømmeband når Halvard Kausland (65), Staffan William-Olsson (51) og Hallgeir Pedersen (38) utfordrer hverandre som The Guitar Players. Bassist Hans Backenrot er hentet hit fra Sverige, mens Hermund Nygård fra Råde i Østfold sitter ved trommene.

Halvard Kausland

Halvard Kausland fra Sotra/Horten

Foto: Erling Wicklund / NRK
Hallgeir Pedersen

Hallger Pedersen fra Øksfjord i Finnmark

Foto: Erling Wicklund / NRK
Staffan William-Olsson

Staffan William-Olsson fra Göteborg/Oslo

Foto: Erling Wicklund / NRK
Hans Backenroth og Hermund Nygård

Svingende komp: Hans Backenroth og Hermund Nygård

Foto: Erling Wicklund / NRK


Kulturstrøm

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP