NRK Meny
Normal

Mot slutten for svensk tv-lisens?

TV-lisensen i Sverige skal i fremtiden avskaffes og i stedet finansieres via skattepenger, melder svensk nettavis.

TV

I dag er det kun husholdninger som har fjernsyn som betaler lisensavgift i Sverige. Dette vil politikerne gjøre noe med.

Foto: Colourbox

Et utvalg oppnevnt av den svenske regjeringen vurderer i disse dager mulige alternativer til kringkastingsavgiften i Sverige. Forslaget som har størst oppslutning er ifølge avisen Resumé å innkreve avgiften via statsbudsjettet.

Gustaf Hoffstedt, som er Moderaternas representant i den politiske referansegruppen, sier til Resumé at alle partier utenom Vänsterpartiet er enige om den nye modellen.

– Det er nesten konsensus om å erstatte tv-avgiften med en public service-avgift. Avgiften skal tas inn via skatteseddelen, men øremerkes, forklarer Hoffstedt.

To ganger tidligere har svenske politikere utredet hvordan lisensavgiften bør finansieres uten å bli enige. Men for første gang ser det nå ut til å gå mot enighet mellom partiene. Utvalget skal legge frem sitt forslag den 1. september. Endringene vil i så fall kunne tre i kraft fra 1. januar 2014.

– Ødeleggende

I dag er det kun husholdninger med registrerte tv-apparater som betaler lisens. Likevel benytter mange seg av tv, radio og nett via data eller mobiltelefon. Det er disse man ønsker å nå i den nye finansieringsmodellen.

Martin Svegfors i Sveriges Radio sier til Aftonbladet at en endring slik Hoffstedt skisserer kan få store følger.

– Det kan faktisk bli ødeleggende for allmennkringkastingen i Sverige om dette skulle gå igjennom, sier han.

I motsetning til det Resumé skriver, vil ikke utreder Martin Holmgren bekrefte at gruppen har falt ned på en anbefaling ennå.

– Vi har ingen forslag som peker i en spesiell retning. Vi vurderer ulike forslag og når det gjelder finansieringsspørsmålet så diskuterer vi om vi skal ha en finansiering koblet til tv-apparater, eller om vi skal ha en annen modell, sier han til Aftonbladet.

Bjerkaas kritisk til endring

Finland besluttet i desember å gå bort fra lisensavgift. Fra 2013 skal en differensiert skatteordning erstatte tv-lisensen.

I Norge betaler 1.948.000 nordmenn i dag tv-lisens. Også her har debatten om hvordan NRK skal finansieres vært oppe ved flere anledninger.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas tidligere uttalt seg svært skeptisk til å finansiere lisensen over statsbudsjettet.

– Det er ingen tvil om at den kritiske og uavhengige journalistikken er best sikret gjennom dagens lisensordning. Dersom NRKs budsjetter blir en del av den løpende politiske debatten, vil det helt klart svekke NRKs uavhengighet, sa Bjerkaas til Dagens Næringsliv i 2009.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Avengers Infinity War

  En massiv mastodont av en superheltfilm. Kanskje den største i skala til nå. Her blir man utsatt for et realt møljeslagsmål på 2 timer og 29 minutter, der sansene blir bombardert av visuelle inntrykk og der et drønnende lydspor kan påvirke hørselen i negativ retning, skriver NRKs filmanmelder.

  Avengers
  Foto: The Walt Disney Company
 • Jobbar mot neste års festival

  Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.