Hopp til innhold

Mot ny salgsrekord

Det går igjen mot rekord for salg av norske plater. Det har aldri blitt solgt flere plater av norske artister enn i 2005. Men det ser ut til at den rekorden står for fall.

Platekompaniet, platebutikk, før jul i 2005
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Morten Abel
Foto: Tom Edvindsen / NRK

- Jeg tror salget vil bli høyere i år, sier Morten Lund, innkjøpssjef i Platekompaniet.

For første gang lanserer salgskanonen Bjørn Eidsvåg plate samme året som Morten Abel. I tillegg har vi i år fått en rekke storselgere blant norske artister som Odd Nordstoga, Vamp, Jan Werner, Sissel Kyrkjebø og Øystein Sunde.

Bjørn Eidsvåg
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Seks prosent under

IFPI sine tall til og med oktober viste et salg som lå seks prosent under fjorårsnivået, men det var før mange av storselgerne var kommet i butikkene.

Morten Lund har stor tro på årets totalsalg salg av norske artister. Så langt i år har de solgt vel så mange plater med norske artister som på samme tid i fjor.

Sissel Kyrkjebø
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Ja, det har vi helt klart gjort. Og særlig nå oppunder jula er det faktisk sånn at de fleste album som selges er fra norske artister, i form av enten samlealbum eller nye album, sier Morten Lund.

- Få internasjonale utgivelser

Kjetil Karlsen, produktsjef i Musikkverket, som har 47 butikker spredt over hele landet, tror også på ny rekord. 

Jan Werner Danielsen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Ja, det tror jeg helt klart at det blir. Det har kanskje ikke kommet så veldig mye mer norsk musikk, men det er veldig få internasjonale utgivelser som kommer før jul. Dermed blir norskandelen desto høyere, mener Karlsen.

- 80 prosent av topp ti-lista til jul tror jeg er norske produkter. Og det synes jeg er kjempegøy!

- Renessanse

- Men skjer dette bare fordi det er få store internasjonale artister som kommer med plater før jul?

- Nei, det er nok ikke det. For det første har norsk musikk fått en slags renessanse. Det er blitt ”riktig” å både kjøpe og høre på norsk musikk. Samtidig er det veldig trygt, nå før jul, å kjøpe norske plater. Det er kanskje litt tryggere for kundene å kjøpe Bjørn Eidsvåg enn utenlandske ting, mener Karlsen.

Og Morten Lund i Platekompaniet tror også deler av årsaken til de gode tallene for norske artister delvis skyldes mangelen på store utenlandske plateselgere.

- For det første er det jo ikke så mange enormt store artister igjen. Når de først kommer selger de jo veldig hyggelig, men det er ikke så veldig mange av de lenger. Og dessuten slippes det færre internasjonale plater. Dette er ofte nye artister man forsøker å få til å slå gjennom i utlandet; sikkert fordi de har tilgang til konserter og tv-opptredener i større grad i andre land enn i Norge.

Gjettekonkurranse

På Musikkverkets hovedkontor pleier de hvert år å ha en intern gjettekonkurranse på hvem som blir den største norske artisten til jul. Men i år har de ikke kommet så langt ennå.

- Det pleier vi alltid å ”gamble” på her på kontoret. Men i år har vi ikke hengt opp den konvolutten. Men jeg har stor tro på at både Sissel Kjyrkebø, Jan Werner, Bjørn Eidsvåg og Morten Abel kommer til å selge veldig mye til jul. Men det er vanskelig å gjette, innrømmer Kjetil Karlsen, produktsjef i Musikkverket.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober