NRK Meny
Normal

Møt Mentawaiene

Mentawaiene bor på Siberut, vest for Sumatra i Indonesia. Vår stamme bodde øverst i et elveleie, og hadde aldri vært filmet før.

Mentawai-gutt

Mentawai-gutt pyntet til fest.

Indonesia - kart

Mentawaienes kjerneområde

Foto: Wikipedia / NRK

Siberut og dens naboøyer er ofte kalt Mentawai-øyene. Produksjonsteamet kom seg hit ved å først fly til Jakarta, og deretter til Padang på Sumatra. Herfra var det et døgn med en stor båt til Siberut før det bar videre med små elvebåter.

I elvebåtene var det plass til seks personer og bagasje. Båtene har lett for å kantre slik at man måtte sitte helt stille for å unngå en ulykke.

Mentawaienes rike

Bor svært bortgjemt

Selv om disse elvebåtene hadde motor, tok det likevel åtte timer å nå målet. Etter så lang tid på en treplanke føltes kroppen ganske stiv. Teamet kjørte faktisk så langt som det var vann. Der båtene ikke kom til måtte de ta beina fatt. Det tok enda en times tid før de nådde den elvebredden hvor 'vår' mentawai-familie bor.

Slik bor de

Mentawai-hus

To av stamme-medlemmene ved ildstedet i midten av storstuen.

Mentawaienes hus kalles 'umaen', og her bor det tre småbarnsfamilier og noen familiemedlemmer som enda ikke har rukket å gifte seg. Til sammen var det rundt 30 mennesker som kom og gikk inn og ut av huset. Den eldste på rundt 65 år, var bestemor i huset. Den yngste var født på stuegulvet bare noen måneder i forveien. I tillegg var det en del hunder som løp inn og ut av døren, og de holdt også høner og griser.

Umaen består av en åpen terrasse lengst fremme i huset der de tar i mot gjester og hvor de oppholder seg mesteparten av dagen. Innenfor er storstuen, som er et lukket rom med ildsted midt i rommet. Helt innerst er kjøkkenet, og her er det alltid mye liv og røre.

Det slipper lite lys inn, og derfor er det ganske mørkt i huset. Plankene var løse i umaen slik at når en gikk over gulvet så vippet plankene litt opp. Det vil si at det var mye lyd og mye bevegelse konstant i gulvet. Da kan du sikkert tenke deg hvordan det var når både mennesker og dyr i alle aldre gikk frem og tilbake gjennom en hel dag.

Sosiale og gjestfrie

Mentawai-menn

Mennene i stammen bruker mye tid på å sitte sammen og fortelle historier.

Stammen var svært gode til å kommunisere. De har høy sosial intelligens, og byr veldig på seg selv. De er svært gjestfrie og åpne, og har mye humor. Alle familiene sover sammen, og hver eneste kveld runger latteren høyt. Kvinner og menn sover hver for seg - kvinnene på kjøkkenet og mennene i storstuen.

Mentawaiene har klare arbeidsoppgaver, og deler på typiske kvinne- og mannsoppgaver. Menn jakter og mater griser, mens kvinner dyrker og sanker grønnsaker. Kvinnene lager maten. Når mannen når en viss alder, blir han medisinmann, og tar på seg mye ansvar. Fra den dagen er han ansvarlig for å livnære familien.

Lager mat hele dagen

Mentawai-kvinne

Kvinnene i stammen går lettkledde.

Det er altså på kjøkkenet det er mest liv og røre. Her lages det mat stort sett hele dagen. Det viktigste innslaget på menyen er Sago, som er livsgrunnlaget til mentawaiene. Kvinnene sikter sagomelet til det blir veldig fint. Deretter tar de litt mel og rullet det inn i smale avlange palmeblader.

Disse blir videre grillet under åpen flamme, og stekt på begge sider. Konsistensen blir litt seig, men inne i er den myk. Jo kaldere den er er desto hardere blir konsistensen. Fargen er litt gråaktig etter steking. Dette spiser de hver dag, både som forrett, tilbehør, grønnsak og hovedmåltid. Retten brukes både til frokost, lunsj og middag.

Stammen spiser gjerne to til tre måltider om dagen. Det kommer an på hvor mye de mat de har på lageret sitt. Det er en omfattende prosess å lage sago. Selve sagomelet kommer fra sagotreet, og er innmaten av treet. For å få frem melet rives og bløtlegges innmaten, for deretter å stampes og vaskes igjen gjentatte ganger.

Mentawaiene spiser enormt mye svin, noe som igjen fører til at de ofte får mark og bendelorm i magen. De får svært lite behandling for dette, og gamle mennesker blir veldig tynne rett og slett fordi de deler maten med ormen i magen. En annen sterk helseplage er dårlig tannhold. Tennene deres er svarte, og faller ut eller råtner i munnen.

Menn røyker - kvinner jobber

Mentawaiene røyker tobakk stort sett hele dagen. Mens kvinnene jobber, sitter mennene og diskuterer og forteller historier mens de røyker. Mellom all snakkingen spytter de store klyser ned gjennom plankene inne i huset. Det er nemlig forbudt å spytte inne, derfor er det ekstra hendig med brede mellomrom mellom plankene i gulvet.

Mentawai

Mennene går på jakt, og aper er vanlig fangst.

Når mennene jakter er det enten på villgris eller ape. Siden regnskogen på Siberut etter hvert er blitt ganske truet er også matkildene til mentawaiene truet. Før i tiden fantes et rikt dyreliv rett utenfor døren. Nå må de gå i flere timer for å komme til jaktmarker, og det hender ofte at de kommer tomhendt hjem.