NRK Meny
Normal

Møt Himbaene

Himbaene er bosatt nord i Namibia, helt opptil grensen mot Angola, i et område av den namibiske ørken fullstendig uten vann.

Himba-kvinne i Namibia

Området der himbaene er bosatt blir kalt Kaokoland, men heter offisielt Kuene. Den nærmeste byen til området hvor vi filmet er Opuwo som ligger ca to timer med bil unna bostedene til himbaene.

Namibia - kart

Himbaenes kjerneområde

Foto: Wikipedia / NRK

Himbaene er seminomader. Det vil si at de operer med to boplasser, men at bostedene deres ikke ligger for langt fra hverandre. Kuene og geitene er livsgrunnlaget til himbaene og det er tilgangen på mat og vann til dyrene som bestemmer hvor de bor. Vi var hos en forholdsvis stor stamme der mange familier bodde i samme område.

Himba-stammen i Namibia

Hele familien samlet foran leiren der de bor.

Kvinner og menn

Himbaene skiller skarpt mellom kvinne og mann. Det er ikke vanlig at menn og kvinner sitter sammen i forsamlinger. Kvinner sitter for seg og menn for seg.

Namibia - høvdingen

Høvdingen (foran i midten) sammen med flere av stammens menn.

Hos himbaene er det høvdingen som er sjefen i stammen, men det kan være flere som er med på å bestemme. Det er uansett menn som bestemmer og tar beslutninger.

En kvinne har flere oppgaver. Hun føder og oppdrar barn, lager mat og som ung jente er hun med og gjeter geiter og ikke minst melker dem. Etter hvert er det de unge mennene som gjeter geitene, mens jentene kun melker. Kvinnene står også for matlaging, og grøt er hverdagskosten til himbaene. Denne lages av maismel, som himbaene bytter til seg ved å selge enten kyr eller geiter.

Himba-menn

Mennene i Himba-stammen tøffer seg.

Ikke lov til å vaske seg

Kvinnene hos himbaene har et meget spesielt utseende. De er svært vakre og høye, og kroppen deres stråler av et oransjebrunt fett. Det er forbudt for kvinner å vaske seg. Derfor smører de kroppen daglig inn med okerpulver og fett. Pulveret kommer fra en sten som kvinnene kun finner på spesielle plasser. Det kan hende at de må gå i dagevis for å finne en plass der denne steinen finnes.

Steinen maler de til pulver ved å kverne det. Etterpå rører de pulveret inn i fett som de får fra kua, for så å smøre inn kroppen.

Det gjør at de får en veldig spesielle farge som skinner i solen. Utover dette liker kvinnene å pynte seg. Drakten de har på seg består kun av et skjørt som de har laget av geiteskinn. Videre er de nakne oventil, men er pyntet med smykker både rundt halsen og på hodet.

Himba-kvinner

Himba-kvinnene maler seg røde for å bli vakre.

Håret til kvinnene er også veldig spesielt. Håret er rastafletter som også smøres inn med fett og oker. Først tvinner de håret i små fletter. Deretter smører de aske i håret for å rense det og for å gjøre det tørt. Deretter smører de inn dyrefett og oker i håret så kvinnen får den samme fargen på håret som på kroppen. Håret stelles på denne måten omtrent hver tredje måned, avhengig om de har tilgang på fett og oker.

Intimvask med blader

For å vaske underlivet går de først langt opp på fjellet for å hente med seg blader fra et spesielt urtetre som kun vokser utvalgte steder. Bladene samles inn og tørkes dagesvis i solen. Bladene lukter ganske sterkt, og kan minne litt om jasmin. Deretter brennes bladene i små urner som føres inn under skjørtet og holdes mot underlivet.

Namibia - hus

Et typisk himbahus.

Det er ingen ville dyr igjen etter alle kriger som vært i området og det eneste livsgrunnlaget himbaene har er kyrne og geitene sine. Rikdom måles i antall dyr, derfor er det et stort ansvar i det å ta vare på dyrene.

Himbaene lever i et meget tørt område, og har tilgang på svært lite vann. Mesteparten av året lever de i tørke. For å kunne finne nok vann til dyrene, graver de seg dypt ned i elveleiet.

Når dyr skal slaktes er det mannen som står for dette, og de er svært dyktige med kniven. Kjøttet de spiser skal først mørnes i solen en halv dag, og kokes deretter i store kjeler hvor alle samles for å spise.

Namibia

Stemningsfull nattehimmel i Namibia.