Hopp til innhold

Møster! Edvard Lygre Møster!

Bergens-saksofonisten Kjetil Møster vil gi saksofonjazzens stilskaper John Coltrane en moderne drakt av vår tid. Klarer han det?

Kjetil Møster
Foto: Mizuko Yabe / Presse

Anmeldelse Kjetil Møster

Bergens-saksofonisten Kjetil Møster er trolig en lykkelig mann som vil dele lykken med oss. Etter suksessrikt samarbeid med bl.a. Trondheim Jazzorkester og Melodi Grand Prix-elektrobandet Datarock fronter han nå kvartetten Møster! Og siden Kjetil Møster i en alder av 36 er blitt stolt far til vesle Edvard Lygre Møster, har han døpt sin nye CD med nettopp samme navn – Edvard Lygre Møster. Det dreier seg for øvrig om et konsertopptak fra desember 2011 da vesle Edvard trolig bare var et glimt i sin fars øye.

Energiutladninger

Skal vi dømme etter musikken, må guttungen være ekstremt energisk, utagerende og langt fra lydløs – kanskje snakker vi om et kolikkbarn? Musikalsk dreier det seg i hvert fall om energiutladninger i det helt store format. Enorme crescendoer gjennom musikalske transetilstander og ekstaser som varer - lenge. Nå er ikke Kjetil Møster alene i jazzhistorien om den slags, og ifølge pressemeldingen er da også hans erklærte mål «å ikle sin store helt John Coltranes formspråk og intensitet en moderne drakt».

Hvilken Coltrane?

Klarer han det? Tja, det spørs hvilke deler av Coltranemusikken vi sammenlikner med. 1950-tallets Coltrane har han tydeligvis bare gitt opp, for her er intet spor av Giant Steps-komponisten som sprengte og revolusjonerte jazzens harmonikk en gang for alle. Møsters akkorder er nemlig statiske og repetitive inntil besvimelse – slik også Coltranes var det mot slutten av karrieren på 60-tallet.

Ståle Storløkken fra Supersilent
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kvartettbesetningen er Coltrane’sk nok – og tangentspiller Ståle Storløkkens energi gir unektelig tanker om hvordan pianist McCoy Tyner kunne vært, omplantet til vår tids elektroniske og rocka klangverden. På samme måte gjør trommeslager Kenneth Kapstads kok og trøkk ikke skam på arven etter salig Elvin Jones – det trommes heftig og mye.

Rått og vakkert

Men lar John Coltranes intensitet seg i det hele tatt seg løfte? Saksofonist Kjetil Møster jobber hardt, både på tenor og på den for Coltrane-stilen egentlig atypiske barytonsax. Han benytter til dels primitive elektroniske effekter på saxene, og flår demtil yttergrensene slik mesteren også gjorde. Stygt, aggressivt, rått, sprukkent og surt – men innimellom også vakkert og uttrykksfullt, før det uler og vrenger igjen som en brølende dampbåt ved avgang – kfr låta The Boat.

Lydtrøkk

Lydopptaket fra Nasjonal Jazzscene er passe ukontrollert med masser av lekkasjelyd fra høyttalere og monitorer som for så vidt gir en god illusjon av hvor smertefullt lydtrøkket må ha vært på konserten. Den forskremte, glisne og fjerne applausen sier sitt – hendene har vel hatt nok med å holde for ørene. Derfor er det fint å ha plata Møster! For selv å kunne sette volumet, konstatere at gamle Coltrane tåler dette også, og følge Kjetil Møster på ferden fra ham mot det ennå ikke helt uhørte.

Møster!
Foto: Hubro

Møster! Edvard Lygre Møster

Kjetil Møster, saxer/elektronikk
Ståle Storløkken, keyboards
Nikolai Eilertsen, elbass/elektronikk
Kenneth Kapstad, trommer
Hubro CD2527

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.