Moskus – Mestertyven

Med albumet Mestertyven har begrepet «frijazz» fått ny betydning. For selv om den unge trioen hevder å ha gjort innspillingen med blanke noteark, er resultatet strammere og mer strukturert enn noen frijazz vi har hørt.

Moskus
Foto: presse / Hubro

Hør anmeldelsen

Etter suksessdebuten i 2012 med plata Salmesykkel har de tre studiekameratene fra jazzlinja i Trondheim blitt stadig mer samspilte i sin jakt på nye utfordringer. Tittelen Salmesykkel var jo en spøkefull betegnelse på tråkkeorgel, og Moskus følger opp det sakrale ved denne gang å ha valgt seg en 1600-talls trekirke som studio – nemlig kammermusikkens høyborg Risør kirke med sin knusktørre akustikk og et like tørt piano.

Dialog og munnhuggeri

Resultatet er nær og tett triojazz, markert ulik den vi kjenner fra flyglenes luftige klangverden. Flekkefjord-pianist Anja Lauvdal trives hørbart og går energisk rett på sak – i både dialog og musikalsk munnhuggeri med trommis Hans Hulbækmo fra Tolga.

Forfriskende

Bindeledd mellom dem er Haugesundsbassisten Fredrik Luhr Dietrichson som virker noe undermikset og med fordel kunne vært mer fulltonende til stede – selv om hans perkussive fingring faktisk også er et forfriskende motstykke til Arild Andersen-stilen i norsk bass-jazz.

Problemet

Improvisasjonene presenteres som elleve småstykker med morsomme titler – heriblant Fjesing, Yttersvingen, Rullings, Lille Trille og Glasblåsern. Stykkene har åpenbart oppstått som resultat av et nitid redigeringsarbeid etter innspillingen, og her er vi ved platas problem. For plutselig sitter vi med et gjennomkomponert resultat, med musikalske utspill, kontrastdeler, repetisjoner og avslutninger – uten at det egentlig skjer så mye overraskende underveis.

Ha det gøy!

Dermed er vi tilbake til det Moskus-trioen egentlig ville fjerne seg fra, nemlig det forhåndskomponerte låtrepertoaret som stadig preger jazzen, et halvt århundre etter frijazzpionerenes inntreden på arenaen. Moral: Ha det gøy med Moskus-plata Mestertyven, men ikke føl deg bedratt selv om den store musikalske revolusjon uteblir.

 • Moskus - Mestertyven
  Foto: Hubro / Hubro
  Moskus –Mestertyven
 • Anja Lauvdal, piano
 • Fredrik Luhr Dietrichson, bass
 • Hans Hulbækmo. trommer
 • HUBRO CD2535

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.