Mosjøen og Drøbak seiler opp

Mosjøen og Drøbak seiler opp som foreløpige favoritter på nominasjonslista til Reiseradioens kåring av Norges sommerby 2006.

Drøbak er blant favorittene
Foto: Bård Asle Nordbø / Scanpix

Lørdag 24. juni er siste frist for å sende inn forslag på den byen du mener bør bli Norges sommerby 2006. Foreløpig er det Mosjøen og Drøbak som topper nominasjonslista. Tett fulgt av Drammen, Bergen og Fredrikstad.

10 byer videre

Lørdag er siste frist for å sende inn forslag. Da går de 10 byene med flest nominasjoner videre til selve konkurransen.

Fra da av er det bare å fyre løs og stemme på disse 10 byene frem til lørdag 8. juli. Da snører vi inn nettet og kaster ut ytterligere 5 byer. De 5 som har fått flest stemmer så langt blir med videre.

Lørdag 22. juli snører vi nettet enda tettere og 5 blir til 3 og nå er det blodig alvor. I løpet av de neste to ukene skal altså 1 av disse 3 byene kåres til Norges Sommerby 2006. Den endelige vinneren kåres lørdag 5. august.

Må ha bystatus

Som forrige gang er eneste kravet at byen/stedet har offisiell bystatus. Sjekk om din favorittby har bystatus her. (Listen er ikke oppdatert etter juni 2004).

Slik nominerer du

Ønsker du å nominere din favoritt-sommerby så finn frem mobiltelefonen, skriv by (mellomrom) og navnet på byen du nominerer, og send det til 1987 (f.eks by Fredrikstad. send til 1987).

 

Kulturstrøm

 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK