Hopp til innhold

Morten Tyldum i forhandlinger om norsk bokmanus

LOS ANGELES (NRK): «Alle jeg møter i Hollywood leter etter norske bøker som de kan lage noe på», fortalte Morten Tyldum til NRK før jul. Nå har han funnet den norske boken han vil bringe til Hollywood.

Morten Tyldum på stranda i Santa Monica

På søndag konkurrerer Tyldum om så mye som åtte Oscar-statuetter. I mellomtiden legger han planene for et nytt, norsk og hemmelig filmprosjekt. – Vi spiller den inn hvor vi kan spille den inn og hvor det er mulig å spille den inn, sier Morten Tyldum om det norske prosjektet som han nå ønsker å bringe til verden.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

– Vi har et prosjekt som vi kanskje går offentlig ut med snart, forteller Oscar-aktuelle Morten Tyldum der han sitter på boardwalken som breier seg bortover den berømte stranden Santa Monica i Los Angeles.

Om kun to dager skal han og kona Janne gå sammen oppover den røde løperen utenfor Kodak Theatre.

Men foreløpig er blitsregnet og hylende fotografer langt unna. De eneste som roper er måkene på stranden, og et par turister stopper nysgjerrig opp for å ta den Oscar-nominerte nordmannen bedre i øyesyn.

Letter på sløret

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence er spådd som kvinnelig hovedrolleinnehaver i studiofilmen Passengers, hvor Morten Tyldum er aktuell som regissør.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters/NTB Scanpix

Før innspurten med Golden Globe, DGA, BAFTA og Oscar-prisene startet, startet Tyldum opp det nye produksjonsselskapet Norse Code. Et av hovedprosjektene har vært å lete etter norske bøker som kan egne seg til filmatisering.

Foreløpig forsøker 47-årige Tyldum å holde kortene tett til brystet.

– Kan du si noe mer om prosjektet?

– Neeeei, jeg kan ikke det, sier han og drar på svaret.

– Er det en ting jeg har lært, så er det å ikke si noe før alt er på plass, sier regissøren bestemt, før han likevel letter litt på sløret om det norske manuset:

Vi har lest flere ting som vi er interesserte i å utvikle. Det er et manus som er veldig reelt, og da vil det i så fall bli en delvis norsk co-produksjon fordi vi tror vi må starte i Norge. Det blir en 80 prosent engelsk produksjon og 20 prosent norsk.

  • Les mer om produksjonsselskapet Norse Code her.

Norske skuespillere

– Der skjer det mye for tiden. Vi hadde faktisk et produksjonsmøte i går, sier han hemmelighetsfullt.

Blir det norske skuespillere også?

– Ja, det vil det bli. Det vil bli et samarbeid mellom internasjonale og norske skuespillere. Vi er nå i forhandling om å få de rette opsjonene, så det er veldig spennende.

Tyldum omtaler prosjektet som sin lille baby. Han er allerede i samtaler om å gjøre regijobben for Sonys store sci-fi film Passengers, men han ønsker også å være produsent for egne prosjekter.

– Jeg vil ikke bare gå inn å gjøre en studiofilm eller få et ferdig manus, jeg vil være med å skape noe fra bunnen av.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober