Hopp til innhold

Kunstner vil sette opp grensestolper utenfor UD til støtte for Berg

Norske og russiske grensestolper er på vei til plassen utenfor Utenriksdepartementet i Oslo. Kunstner Morten Traavik vil minne de ansatte i UD om nordmannen Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva, beskyldt for spionasje.

Grensestolper utenfor UD

Morten Traavik har tenkt seg 7. juni-plassen foran Utenriksdepartementet slik, når grensestolpene etter planen settes opp i løpet av uka.

Foto: Montasje: Traavik.Info / Tor Jørund F.Pedersen

– Dette er naturligvis aktivisme og kunst. Jeg tar ikke stilling til om Frode Berg er skyldig eller ikke, men vil bare minne om hans situasjon og det kjølige klimaet mellom Norge og Russland i øyeblikket, sa Traavik på en internasjonal kommunikasjonskonferanse i Oslo mandag ettermiddag.

Morten Traavik

Kunstneren Morten Traavik.

Foto: Jørund F. Pedersen

– Det store med å være kunstner i Norge, er at vi kan bruke den økonomiske støtten fra ett departement, nemlig Kulturdepartementet, til å irritere et annet, nemlig Utenriksdepartementet, sa kunstneren, til latter fra salen.

Traavik snakket til kommunikatorer fra 44 land, som denne uken er samlet til World PR Forum i Oslo.

Kunstneren har planer om å plassere grensestolpene slik at folk må passere dem til og fra jobben i Utenriksdepartementet.

Kunstneren Morten Traavik setter opp grensestolper utenfor Utenriksdepartementet

Morten Traavik snakker engelsk fra scenen fordi publikum er internasjonalt.

«Frodes grense»

Grensestolpene, også kalt «Frodes grense», har prydet kulturfestivalen Barents Spektakel i Kirkenes.

Frode Berg grensestolpe

Frode Berg har fått sin egen grensestolpe.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Morten Traavik fikk ideen allerede i 2010, da han var gjestekunstner i Kirkenes. I samtale med grensekommissæren fikk han høre om alle grensestolpene som skulle skiftes ut med nye, og de gamle trestolpene som skulle tas vare på.

Dermed så installasjonen med den flyttbare grensen «Borderline» dagens lys året etter. Og den ble flyttet til mange forskjellige steder: Murmansk, Kirkenes, Bergen og Oslo.

Nå er den på vei til hovedstaden på nytt.

Kontroversiell kunstner

Multikunstneren Traavik har stått bak en rekke kontroversielle kunstverk. Han har gjennom åtte år forsøkt å bygge bro mellom Nord-Korea og Vesten gjennom til dels omstridte kulturprosjekter, men etter den siste turen til det lukkede landet ble han drapstruet.

Han kalte det «politisk istid» og la samarbeidet på hylla. Han holdt likevel døren litt på gløtt:

– Jeg er stolt av det vi ha fått til, og jeg er fortsett tilgjengelig dersom det skulle bli slik at forholdene normaliserer seg, sa Traavik.

Kunstneren var også i Pyongyang med et utvekslingsprogram for lokale og internasjonale kunstnere i 2017, da han kjente rystelsene fra en av Nord-Koreas prøvesprengninger. Sengen hans på hotellet rullet frem og tilbake, fortalte han den gang til NRK.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.