– Jeg skal brenne alle tegningene

Morten M truer med å brenne alle tegningene han har laget for VG. Tegneren har mistet jobben i avisen.

Morten M

Morten M. Kristiansen, alias Morten M, har levert en tegning til hver eneste utgave av VG siden 2. januar 1979. Fra nyttår er det slutt.

Foto: Johannessen, Sara / VG

Fra nyttår av forsvinner Morten Ms vitsetegninger fra VGs sisteside, skriver Journalisten.

Morten M i VG

Morten M har i mange år vært fast inventar på VGs bakside.

Foto: Faksimile
Morten M på nett

De siste årene har vitsetegningene også vært å finne på nettsidene til VG.

Foto: Skjermdump
Torry Pedersen

VGs sjefredaktør Torry Pedersen sier til Journalisten at VG har terminert frilansavtalen med tegneren av økonomiske årsaker.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg fikk beskjed siste torsdagen i oktober om at det var slutt påfølgende mandag. Det gjorde meg forbanna, sier han til fagbladet.

Morten M har levert en tegning til hver eneste utgave av VG siden 2. januar 1979.

– Jeg skal brenne alle tegningene. Det mener jeg at jeg kommer til å gjøre, men jeg vet ikke når ennå, legger 63-åringen til.

VG: – Økonomiske årsaker

Klubben i VG hjalp Morten M med å forhandle fram til en avtale om å levere tegninger ut 2011. Dessuten får han med seg et halvt års etterlønn.

VGs sjefredaktør Torry Pedersen er ikke enig i tegnerens framstilling av saken, og sier at han ikke ble sparket i oktober.

– Morten M har hatt en frilansavtale med VG, og den har vi valgt å terminere. Avtalen vi har gjort med ham er sjenerøs i forhold til det som er avtalefestet, sier han til Journalisten.

Pedersen sier det er økonomiske årsaker bak kuttet.

– Opplaget faller og vi må kutte kostnader. Vi har redusert med 135 medarbeidere siden 2005. Morten M har vært et aldeles fremragende innslag i VG, og i likhet med de 135 skulle vi gjerne beholdt ham, men det er sånn medieutviklingen er, sier sjefredaktøren.

– Har det mest i kjeften

Morten M, eller Morten M. Kristiansen som er hans egentlige navn, er usikker på hva han skal gjøre nå.

– Min strek er så knyttet opp mot VG at det ikke er lett å få noen ny tegnejobb, sier han til Journalisten.

Tegneren sier han vurderer å endre beite innen showbiss – fra tegning til scenebasert underholdning.

– Jeg har mange jern i ilden og mange skuffer med ideer. Huet slutter ikke å virke selv om det nå er slutt. Jeg har tenkt på å begynne med stand-up på eldresentre fordi jeg har det mest i kjeften, sier han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.