Hopp til innhold

Morten Abel slår tilbake mot VG-journalist etter Spellemannsbråk

VGs musikkskribent Thomas Talseth kalte det «uforståelig» at Morten Abel fikk hedersprisen under årets Spellemann. Nå svarer artisten på kritikken, og mener Talseth er bitter.

Bilde av Morten Abel med hedersprisen og Thomas Talseth

FNYSER AV KRITIKKEN: - Kritikken går ikke innpå meg, jeg synes bare det er surmuling, sier Morten Abel om diskusjonen som har pågått rundt ham og hedersprisen siden lørdag. Debatten startet etter at VGs Thomas Talseth skrev kommentaren «Spellemann: Uforståelig hederspris».

Foto: scanpix/VG

«Er det Spellemannprisens jobb å gi et klapp på skulderen til gamle travere som sliter med karrieren?», spurte Thomas Talseth i en av de to kommentarene etter lørdagens Spellemann (les dem her og her).

Nå kommenterer artisten selv oppstyret rundt hedersprisen.

Det påvirker meg ikke i det hele tatt. Jeg syntes prisen var helt på sin plass, sier Abel.

– Bitter mann

IFPI-sjef Marte Thorsby.

GITT FOR Å HEDRE: – En hederspris er for lang og tro tjeneste, mens kritikken handler om at han ikke har gjort så mye relevant i 2014. Det er jo ikke et viktig element i vurderingen av en hederspris. Det handler om hva han har gjort i løpet av en 30 års lang karriere, sier IFPI-leder Marte Thorsby om kritikken mot at hedersprisen gikk til Morten Abel. Thorsby sitter i juryen som delte ut hedersprisen.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Samtidig kommer han med kraftig skyts mot VGs musikkjournalist Thomas Talseth:

– Han er bare en bitter mann som sitter der og ikke får til noe. Så prøver han vel å få oppmerksomhet, og det klarte han. Det skal han ha.

Abel beskylder også journalisten for å ha skrevet feil i kommentaren sin, og for å blande kategoriene.

– Talseth blander «årets spellemann» med prisen jeg fikk. Han sier Ole Paus fikk hedersprisen i fjor, men han gjorde ikke det. Paus fikk «årets spellemann» i fjor. Hedersprisen handler om det du har gjort siden karrieren din startet. Og det er ikke ubetydelig det jeg har gjort siden karrieren min begynte, sier Abel.

NRK har undersøkt hva Talseth har uttalt til VG og andre medier. Talseth har ikke hevdet at Ole Paus fikk hedersprisen under fjorårets spellemann, og det ble heller ikke satt på trykk i noen av helgens kommentarer.

– Nå roter Abel fælt. Jeg har aldri sagt at Paus vant hedersprisen i fjor. Jeg er imidlertid av den oppfatning at Paus godt kunne fått hedersprisen da, for i 2013 hadde han en karrierefase som var som skreddersydd for en hederspris, sier Thomas Talseth til NRK.

Stavangers store sønn ble hedret på hjemmebane i Stavanger konserthus.

«Klein bismak»

Thomas Talseth understreker at han først og fremst kritiserer tidspunktet prisen blir gitt på.

– Jeg og en rekke andre musikkjournalister kritiserer at Abel tildeles en øyensynlig ærverdig pris samtidig som han gjør enda et comebackforsøk i samme Spellemann-sending. Den manøveren gir hedersprisen en klein bismak av promoteringsverktøy, som den ikke har hatt tidligere.

Er du bitter, som Morten Abel hevder?

– Alle musikkjournalister av et visst kaliber er bitre. Noen av oss er til og med bitrere enn popartister som ikke har hatt hits på ti år, humrer Talseth.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.