NRK Meny
Normal

Morley Safer er død

Den prisbelønte «60 Minutes»-veteranen Morley Safer er død, 84 år gammel.

Morley Safer

DØD: Morley Safer var en av veteranene i «60 Minutes», og leverte stoff til programmet helt frem til det siste. Forrige uke kunngjorde Safer at han gikk av med pensjon.

Foto: Seth Wenig / Ap

Det var Safers arbeidsgiver, TV-kanalen CBS, som torsdag kunngjorde at den 84 år gamle nyhetsmannen var gått bort.

Det er foreløpig ikke kjent hva dødsårsaken var.

Pensjonerte seg forrige uke

– Dette er en veldig trist dag for alle oss i 60 Minutes og CBS News. Morley var en institusjon, en av våre pillarer og en inspirasjon på mange måter. Han var en mesterlig historieforteller, en gentleman og en fantastisk venn. Vi vil savne ham veldig mye, sier 60 Minutes-produsent Jeff Fager torsdag.

Med sine 46 år i programlederstolen var Safer den medarbeideren som hadde jobbet lengst for CBS' bejublede aktualitetsmagasin «60 Minutes».

Han var tilknyttet programmet fra 1970 og frem til han gikk av med pensjon i forrige uke.

Safer, som kom inn i redaksjonen, var den siste gjenlevende av «60 Minutes»-veteranene fra 70-tallet. Mike Wallace, som var med fra starten av, døde i 2012. Kåsør Andy Rooney døde i 2011, mens programleder Ed Bradley døde i 2006.

Den siste reportasjen Safer leverte fra seg, den 919. han lagde for programmet, gikk på lufta i mars.

Hisset på seg presidenten

– Han var en ekstraordinær skribent og reporter og en sann gentleman, sier CNN-ankermann og «60 Minutes»-bidragsyter Anderson Cooper til CNNs eget nettsted.

Safer var født i Canada, og jobbet for flere kanadiske aviser før han på 1960-tallet begynte å jobbe for amerikanske CBS.

Som kanalens korrespondent i Saigon ble han en av de første journalistene som dekket USAs militære inngripen i Vietnam med et kritisk blikk, og skal ha hisset på seg daværende president Lyndon B. Johnson.

Da det forrige uke ble kjent at Safer skulle gå av med pensjon, hadde veteranen følgende avskjedshilsen:

– Det har vært et vidunderlig tid, men tiden har kommet til å ta farvel med alle mine venner i CBS og de mange menneskene som holdt meg på lufta. Men mest av alt vil jeg takke millionene av mennesker som har vært lojale til programmet vårt.

Flere kulturnyheter