Mor Cantus

Vi bør satse på skikkelige krafttak, poengterer Tove Ramlo. Sangergleden blant folk flest bør dyrkes.

Tove Ramlo.
Foto: Andreas Lunnan / NRK

Hun kan gjerne tiltales som ”Mor Cantus”.. Fordi hun i 1986 stiftet et damekor som etter hvert skulle vise seg å bli et av Europas beste. Og fordi hun fremdeles står i spissen for den sangglade jentegjengen i Trondheim. Som instruktør, dirigent – og ikke minst som entusiastisk inspirator. I årenes løp har koret hentet hjem ære og berømmelse fra konkurranser i et titall nasjoner, og har slett ikke tenkt å gi seg med dette.

- Vi har absolutt mer å hente, bedyrer Cantus-krumtapp Tove Ramlo. Det vil kreve mye av oss, men vi er rett og slett kommet så langt at det er naturlig å flytte tersklene oppover. Koret vårt er satt sammen av dyktige, innsatsvillige og ikke minst talentfulle aktører som gjerne bruker mye av livet sitt til noe som må betraktes som noe mer enn en hobby.

Tove Ramlo innrømmer at hun ble en smule skuffet da Cantus oppnådde noen ørsmå desimaler for lite til å stikke av med gullmedaljen i sang-0L i Kina i fjor.

- Vi måtte strekke våpen for et tsjekkisk kor i finalen, og det var nesten irriterende, sier korlederen.

- Hva som utgjorde den lille forskjellen mellom oss vinnerne, fikk vi aldri rede på. Vi kan vel ikke godt skylde på dommerne, heller. Men det er bare å rense røsten og tevle videre!

Tove Ramlo jobber også som musikkfaglig konsulent i Norges Korforbund og er overbevist om at korbevegelsen her i landet har et stort potensial for å komme seg noen skritt videre. Nøkkelen ligger ikke minst i instruksjon og opplæring av så vel sangere som dirigenter.

– Vi bør satse på skikkelige krafttak, poengterer Tove Ramlo. Sangergleden blant folk flest bør dyrkes. Jeg er overbevist om at også mennesker i en såkalt moderne tid trenger å synge sammen!

Slik taler en entusiast - i P1 søndag 14. januar i NRK P1 kl. 07:03.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm