NRK Meny
Normal

Mor Cantus

Vi bør satse på skikkelige krafttak, poengterer Tove Ramlo. Sangergleden blant folk flest bør dyrkes.

Tove Ramlo.
Foto: Andreas Lunnan / NRK

Hun kan gjerne tiltales som ”Mor Cantus”.. Fordi hun i 1986 stiftet et damekor som etter hvert skulle vise seg å bli et av Europas beste. Og fordi hun fremdeles står i spissen for den sangglade jentegjengen i Trondheim. Som instruktør, dirigent – og ikke minst som entusiastisk inspirator. I årenes løp har koret hentet hjem ære og berømmelse fra konkurranser i et titall nasjoner, og har slett ikke tenkt å gi seg med dette.

- Vi har absolutt mer å hente, bedyrer Cantus-krumtapp Tove Ramlo. Det vil kreve mye av oss, men vi er rett og slett kommet så langt at det er naturlig å flytte tersklene oppover. Koret vårt er satt sammen av dyktige, innsatsvillige og ikke minst talentfulle aktører som gjerne bruker mye av livet sitt til noe som må betraktes som noe mer enn en hobby.

Tove Ramlo innrømmer at hun ble en smule skuffet da Cantus oppnådde noen ørsmå desimaler for lite til å stikke av med gullmedaljen i sang-0L i Kina i fjor.

- Vi måtte strekke våpen for et tsjekkisk kor i finalen, og det var nesten irriterende, sier korlederen.

- Hva som utgjorde den lille forskjellen mellom oss vinnerne, fikk vi aldri rede på. Vi kan vel ikke godt skylde på dommerne, heller. Men det er bare å rense røsten og tevle videre!

Tove Ramlo jobber også som musikkfaglig konsulent i Norges Korforbund og er overbevist om at korbevegelsen her i landet har et stort potensial for å komme seg noen skritt videre. Nøkkelen ligger ikke minst i instruksjon og opplæring av så vel sangere som dirigenter.

– Vi bør satse på skikkelige krafttak, poengterer Tove Ramlo. Sangergleden blant folk flest bør dyrkes. Jeg er overbevist om at også mennesker i en såkalt moderne tid trenger å synge sammen!

Slik taler en entusiast - i P1 søndag 14. januar i NRK P1 kl. 07:03.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix