NRK Meny
Normal

Mor Cantus

Vi bør satse på skikkelige krafttak, poengterer Tove Ramlo. Sangergleden blant folk flest bør dyrkes.

Tove Ramlo.
Foto: Andreas Lunnan / NRK

Hun kan gjerne tiltales som ”Mor Cantus”.. Fordi hun i 1986 stiftet et damekor som etter hvert skulle vise seg å bli et av Europas beste. Og fordi hun fremdeles står i spissen for den sangglade jentegjengen i Trondheim. Som instruktør, dirigent – og ikke minst som entusiastisk inspirator. I årenes løp har koret hentet hjem ære og berømmelse fra konkurranser i et titall nasjoner, og har slett ikke tenkt å gi seg med dette.

- Vi har absolutt mer å hente, bedyrer Cantus-krumtapp Tove Ramlo. Det vil kreve mye av oss, men vi er rett og slett kommet så langt at det er naturlig å flytte tersklene oppover. Koret vårt er satt sammen av dyktige, innsatsvillige og ikke minst talentfulle aktører som gjerne bruker mye av livet sitt til noe som må betraktes som noe mer enn en hobby.

Tove Ramlo innrømmer at hun ble en smule skuffet da Cantus oppnådde noen ørsmå desimaler for lite til å stikke av med gullmedaljen i sang-0L i Kina i fjor.

- Vi måtte strekke våpen for et tsjekkisk kor i finalen, og det var nesten irriterende, sier korlederen.

- Hva som utgjorde den lille forskjellen mellom oss vinnerne, fikk vi aldri rede på. Vi kan vel ikke godt skylde på dommerne, heller. Men det er bare å rense røsten og tevle videre!

Tove Ramlo jobber også som musikkfaglig konsulent i Norges Korforbund og er overbevist om at korbevegelsen her i landet har et stort potensial for å komme seg noen skritt videre. Nøkkelen ligger ikke minst i instruksjon og opplæring av så vel sangere som dirigenter.

– Vi bør satse på skikkelige krafttak, poengterer Tove Ramlo. Sangergleden blant folk flest bør dyrkes. Jeg er overbevist om at også mennesker i en såkalt moderne tid trenger å synge sammen!

Slik taler en entusiast - i P1 søndag 14. januar i NRK P1 kl. 07:03.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK