Hopp til innhold

MOPTI utfordrer

De trives på tvers av jazzhistorien og utfordrer oss i både det eksperimentelle og tradisjonelle. Vi sjekker ut Logic – platedebuten fra den unge norske gruppa Mopti.

MOPTI vinner Jazzintro 2012
Foto: presse / Mopti

CD-anmeldelse MOPTI - Logic

De snur opp-ned på alt hva ny norsk jazz er og kan være – med en musikk som utfordrer alle jazzens lyttervaner. Med platedebuten Logic innfrir den unge norske kvintetten Mopti forventningene som ble skapt da de for et lite år siden stakk av med seieren i konkurransen Jazzintro 2012.

I havgapet

Så har de også brukt tida godt, med suksesslansering og pressejubel i England og nå norgesturne med plateslipp etter åpenbart kreative studiodager i det nordvestlandske havgapet hvor Ocean Sound studio har skapt CD’ens glassklare og velbalanserte lydbilde.

Møttes på NMH

Mopti er et levende bevis på at jazzen lever og trives i miljøet på Norges Musikkhøgskole. Det er nemlig som studenter her at de fem instrumentalistene har utviklet sin genreoverskridende musikk, på tvers og langs av jazzhistorien og med åpne ører til så vel eksperimentell klangmusikk som til både orientalsk og afrikansk tradisjonsmusikk.

Mopti
Foto: presse / Mopti

Afrika og frijazz

Mopti er egentlig navnet på en region i det fascinerende musikklandet Mali, som for øvrig hylles med en egen låt på plata. Mopti er også en komposisjon av den amerikanske frijazzens trompetistpioner Don Cherry. Slik kan de underfundige titlene på den norske Mopti-plata være nøkkel til musikalske spor som faktisk gjør lyttingen lettere.

Krevende

For Moptis musikk er krevende. En tilsynelatende fri improvisasjon kan vise seg å være en godt kamuflert komposisjon, små utbrudd vokser og former seg til temaer, forrykende og tilsynelatende nyskapte passasjer kan være smarte jazzhistoriske sitater, dialoger kan bli til munnhuggeri og maktkamp på liv og død, rytmer etablerer seg og omformes og et lite joiketema utvikles til uhørte konsekvenser.

Samklangen mellom Molde-trompetist Kristoffer Eikrem og sørlendingen Harald Lassens saksofoner er varm, presis og klokkerein, og hele Mopti-kvintetten glimrer med virtuost spill – men det er ikke det det dreier seg om.

Glem dine forventninger

Vil du være med på ferden, kan det være lurt å glemme alle jazzlytteres forventninger om at ei låt går i bestemt rytme og toneart, starter med et tema som etterfølges av improvisert koring før låta slutter som den begynte. Hos Mopti må du like gjerne vente til slutten før du skjønner hva som var begynnelsen. På den måten kan åpningen av Logic-plata være en tålmodighetsprøve, så begynn heller med kutt 7 og 3 - eller 4 og 5 – og du sitter garantert i Moptis garn!

  • MOPTI - Logic
    Foto: Yoyo Stuff
    MOPTI - Logic
  • Harald Lassen, saxer
  • Kristoffer Eikrem, trompet
  • David Aleksander Sjølie, gitar
  • Christian Meaas Svendsen, bass
  • Andreas Wildhagen, trommer
  • Jazzland 374 856-2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.