Mangler fremdrift

Det er etter hvert et ganske vanlig konsept i norsk musikk. Jazzmusikere fra nord møter møter tradisjoner fra sør. Og søt musikk oppstår, men også problemer. Møt Monoswezi.

Monoswezi

Monoswezi er ett av mange møter mellom nordisk jazz og afrikansk tradisjon. Faktisk har det jo blitt sånn at man viser til norsk jazz når man etterspør åpenhet fra musikere her oppe overfor musikk utenfra. Det er bare folkemusikkmiljøet i Norge som er like nysgjerrige som jazzmusikerne, bare så det er sagt. Nqoblie Khoza fra Zimbabwe, Xavier Samito Tembe fra Mosambik, Putte Johander fra Sverige og de to norske musikerne Hallvard Godal og Erik Nylander utgjør Monoswezi. Altså MOzambique. NOrway. SWEden. Og ZImbabwe. Get it?

Åpenhet

Selv om åpenheten til jazzen gjør den velegnet til å møte tradisjoner annetstedsfra, har den samtidig egenskaper som er mer problematiske. Improvisasjonen i vestlig jazz sliter ofte i møte med afrikanske rytmer, fordi rytmene i Afrika ofte er så subtile og synkoperte i seg selv at møtet med jazzen fører til mer av det samme. Altså smør på flesk.

Groove

Dette unngår man enklest ved å gjøre som man har gjort her – finne seg et groove fra det sørlige Afrika. Shonarytmene fra Zimbabwe kan godt være improviserte der de kommer fra, men de har en repeterende og fastlagt rytme i bunn som bidrar med akkurat det jazzen av og til mangler – denne magiske egenskapen som heter groove.

Møter veggen

Da fungerer det. Når Monoswezi tar utgangspunkt i tradisjonen, og ikke i komponert musikk. Nqoblies tommelpiano, mbiraen fra Zimbabwe, er kjernen her. Når den holder fast i groovet i bunn, så flyter Monoswezi støtt av sted. Når de derimot spiller egenkomponert musikk og lar saksofonen til Hallvard Godal være den bærende idé med komposisjonen, møter rytmene veggen. Det kjører seg fast og blir stående stille.

Forsk videre

Hold fast på det som fungerer. Forsk videre på de afrikanske rytmene. Det er der jazzen kommer fra. Den raffineringen jazzen har undergått gjennom hundre år i vestlig popukærkultur har ført den i mange rare retninger. Det er ingenting galt med improvisert musikk, men det er sentralt å bygge på et groove som fungerer. Og knapt noe rytmeinstrument i verden er mer magisk når det triller rolig av sted som Zimbabwes magiske mbira. Låta ”Mugarendega” beviser det.

Monswezi: Monoswezi
Parallell PA 008-2

Kulturstrøm

 • Northug skal lage TV-underholdning

  Petter Northug har inngått en avtale med TV2 når han legger opp som skiløper. Han kommer til å jobbe med programinnhold. – Ja, sa programredaktør Jarle Nakken i TV2 da Kampanje spurte om Northug kommer til å jobbe med ren underholdning. Nakken mener at skiløperen har vist egenskaper som helt klart er interessante for TV-kanalen. Northug har allerede entret den kulturelle arenaen med boka «Min historie», som topper bestselgerlista for sakprosa denne uka.

  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Frank Ocean har åpnet Insta-kontoen

  Rapper, låtskriver og produsent Frank Ocean åpnet Instagramkontoen sin for fansen i dag med et enkelt baris-bilde. Kontoen ble oppretta i mai i fjor og har vært privat inntil nå, skriver Pitchfork. Fra i dag kan fans også se alle de drøyt 300 bildene av intern humor, venner, konserter og fester. Her kan du lese deg opp på gamle dager med anmeldelser ++.

  View this post on Instagram

  Welcome

  A post shared by @ blonded on