NRK Meny
Normal

Monkey Business

I 1922 ble Harry S. Truman valgt til herredsdommer i Jackson, Missouri.
Mannen som backet opp Trumans politiske karriere het Tom Pendergast.
Pendergast var «unquestionably corrupt» og styrte Kansas City med bestikkelser og skytevåpen fra 1925 til 1939.
Bra for Truman og bra for jazzen.

Pacino og Brando i Gudfaren, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: John Dewey del 2

Boss Tom

Tom Pendergast (1873-1945) lærte å blande en berømt cocktail av storebroren sin: To deler rå makt og en del politisk taktikk. I 1925, etter ti år med partiarbeid i det demokratiske partiet i Kansas City var Tom blitt til «Boss Tom.» Han installerte seg selv og partiapparatet sitt i en femetasjes mursteinsbygning midt i byen og herfra styrte han.

Tom vant alle valg. Med 100% oppslutning. Bare dét er jo tilstrekkelig til å trekke på smilebåndet, men han utmerket seg også i en annen bransje – betongbransjen, Pendergast var storleverandør av ferdigblandet betong. Og for å gjøre bildet fullstendig: Under forbudstida var Pendergasts Kansas City den byen i USA der brennevin, penger, kvinner og jazz ikke var omfattet av restriksjoner i det hele tatt, så lenge fortjenesten havnet i Boss Tom sine lommer.

Forløper til Las Vegas

Count Basie og Charlie Parker er to av legendene fra jazzlivet i Kansas City . På 18th Street var det dans, børst og jazz 24/7 i hele perioden 1925 1940. Mange mener at myten om at Kansas City var byen der jazzen ble voksen skyldes nettopp Tom Pendergast.
Tom Gioia i The History of Jazz :

 • «På Reno Club, der Count Basies band spilte kostet en halvliter fem cent, et glass Scotch femten, tre marijuanasigaretter for 45 cent og et besøk hos damene i andre etasje kostet 2 dollar. Inntjeningen fra spillehallene i City lå omkring 100 millioner dollar i året! Hvis du ville oppleve hvordan Synden artet seg i praksis: Glem Paris, dra til Kansas City.» (Gioia s 159)

Det ble naturligvis en egen sjanger, en egen stil i Kansas City, noe annet, hurtigere, villere og mer frenetisk enn i New Orleans. Bruker du Spotify kan du klikke på Toby og høre Bennie Moten’s Kansas City Orchestra med Count Basie ved klaveret. Så skjønner du hva jeg sikter til.

Harry og Tom

Harry Truman (Hyper) ble som enkelte husker, president i USA da FD Roosevelt døde, våren 1945. Det vakte internasjonal oppsikt da Truman gikk i begravelsen til Tom Pendergast denne våren. Pendergast ble omsider arrestert for mislighold av regnskaper og satt 15 måneder i kasjotten i 1940. Etterpå trakk han seg tilbake og levde anonymt i villaen sin i Ward Parkway i Kansas City.

Men Truman svarte, som sikkert sant var: «Han var min venn. Og jeg var hans.» Mer sa han ikke om den saken.

Musikken:

Denne uken har vi to virkelig flotte innspillinger i Studio Sokrates, den ene med Billie Holiday og Lester Young, Lester spilte for øvrig også i Kansas City med Count Basie. Det andre nummeret er med greven sjøl og orkesteret hans.
De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: This Years Kisses Billie Holiday
2: Broadway Count Basies Orkester

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck