Monkey Business

I 1922 ble Harry S. Truman valgt til herredsdommer i Jackson, Missouri.
Mannen som backet opp Trumans politiske karriere het Tom Pendergast.
Pendergast var «unquestionably corrupt» og styrte Kansas City med bestikkelser og skytevåpen fra 1925 til 1939.
Bra for Truman og bra for jazzen.

Pacino og Brando i Gudfaren, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: John Dewey del 2

Boss Tom

Tom Pendergast (1873-1945) lærte å blande en berømt cocktail av storebroren sin: To deler rå makt og en del politisk taktikk. I 1925, etter ti år med partiarbeid i det demokratiske partiet i Kansas City var Tom blitt til «Boss Tom.» Han installerte seg selv og partiapparatet sitt i en femetasjes mursteinsbygning midt i byen og herfra styrte han.

Tom vant alle valg. Med 100% oppslutning. Bare dét er jo tilstrekkelig til å trekke på smilebåndet, men han utmerket seg også i en annen bransje – betongbransjen, Pendergast var storleverandør av ferdigblandet betong. Og for å gjøre bildet fullstendig: Under forbudstida var Pendergasts Kansas City den byen i USA der brennevin, penger, kvinner og jazz ikke var omfattet av restriksjoner i det hele tatt, så lenge fortjenesten havnet i Boss Tom sine lommer.

Forløper til Las Vegas

Count Basie og Charlie Parker er to av legendene fra jazzlivet i Kansas City . På 18th Street var det dans, børst og jazz 24/7 i hele perioden 1925 1940. Mange mener at myten om at Kansas City var byen der jazzen ble voksen skyldes nettopp Tom Pendergast.
Tom Gioia i The History of Jazz :

 • «På Reno Club, der Count Basies band spilte kostet en halvliter fem cent, et glass Scotch femten, tre marijuanasigaretter for 45 cent og et besøk hos damene i andre etasje kostet 2 dollar. Inntjeningen fra spillehallene i City lå omkring 100 millioner dollar i året! Hvis du ville oppleve hvordan Synden artet seg i praksis: Glem Paris, dra til Kansas City.» (Gioia s 159)

Det ble naturligvis en egen sjanger, en egen stil i Kansas City, noe annet, hurtigere, villere og mer frenetisk enn i New Orleans. Bruker du Spotify kan du klikke på Toby og høre Bennie Moten’s Kansas City Orchestra med Count Basie ved klaveret. Så skjønner du hva jeg sikter til.

Harry og Tom

Harry Truman (Hyper) ble som enkelte husker, president i USA da FD Roosevelt døde, våren 1945. Det vakte internasjonal oppsikt da Truman gikk i begravelsen til Tom Pendergast denne våren. Pendergast ble omsider arrestert for mislighold av regnskaper og satt 15 måneder i kasjotten i 1940. Etterpå trakk han seg tilbake og levde anonymt i villaen sin i Ward Parkway i Kansas City.

Men Truman svarte, som sikkert sant var: «Han var min venn. Og jeg var hans.» Mer sa han ikke om den saken.

Musikken:

Denne uken har vi to virkelig flotte innspillinger i Studio Sokrates, den ene med Billie Holiday og Lester Young, Lester spilte for øvrig også i Kansas City med Count Basie. Det andre nummeret er med greven sjøl og orkesteret hans.
De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: This Years Kisses Billie Holiday
2: Broadway Count Basies Orkester

Kulturstrøm

 • «Nomadland» håvet inn Baftaer

  «Nomadland» ble den store vinneren under søndagens britiske Bafta-utdeling med seier i fire forskjellige kategorier – blant dem beste film og beste regi. Filmen handler om en kvinne som etter ektemannens død bestemmer seg for å forlate hjembyen i Nevada til fordel for et liv som nomade. Hovedrollen spilles av Frances McDormand. (NTB)

  Frances McDormand i «Nomadland».
  Foto: Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved / Searchlight Pictures
 • Ber kunstkjøparar ta kontakt

  Under namnet Werner Jensen har gallerieiar John Hedemark målt og seld måleri i over 20 år. Politiet meiner han har skapt ein falsk person med ein CV som ikkje stemmer, og har no sikta han for bedrageri. Sjølv meiner Hedermark å ha brukt Werner Jensen som eit pseudonym. Politiet ber no folk som har kjøpt kunsten om å kontakta dei.

 • Skikkelig underholdende eventyr

  Fantasy, steampunk, science fiction og et ørlite snev av gotisk skrekk – HBOs nye eventyrserie «The Nevers», er en herlig sjangerblanding som underholder stort. Terningkast 4.

  «BERØRTE» KVINNER: Laura Donnelly og Ann Skelly spiller to kvinner med overnaturlige evner i «The Nevers».
  Foto: HBO Nordic.