Mona Lisa-mysterium løst – to ganger

To eksperter er sikre på hvor «Mona Lisa» ble malt. Problemet er at stedene ligger 350 kilometer fra hverandre.

Mona Lisa

«Mona Lisa» har de siste årene blitt grundig undersøkt med moderne teknologi. Bildet er tatt ved en røntgenspektrometri i 2005.

Foto: V. A. SOLE / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

To eksperter innen kunst og historie gikk i forrige uke ut og mente å ha funnet hvor «Mona Lisa» ble malt. Resultatene ble publisert i henholdsvis bokform og i et vitenskapelig tidsskrift.

Problemet for begge teoriene er at de kommer til vidt forskjellige konklusjoner.

Mens en italiensk kunsthistoriker plasserer Mona Lisa ved Piacenze nord i landet, vil en kanadisk professor ha det til å ha blitt malt utenfor Firenze.

I fjor fant en kunsthistoriker ørsmå symboldetaljer i deler av bildet, som bokstavene LV i et av hennes øyne, samt nye symboler andre steder i bildet.

LES OGSÅ: Har oppdaga ein ekte Da Vinci-kode
LES OGSÅ: Smilet til Mona Lisa avslørt

Den italienske kunsthistorikeren Carla Glori har kommet med en oppsiktsvekkende teori om disse symbolene, som ifølge undersøkelsen var tallene 7 og 2 ved ei bru i maleriet. Det mener hun plasserer bildet i landsbyen Bobbio, ved Piacenza nord i Italia, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Glori mener brua ikke finnes lenger, og at den ble ødelagt i en flom i nettopp 1472. Da gikk elven Trebbio over sine bredder, og store vannmengder skal ha tatt med seg brua Ponte Gobbo.

LES OGSÅ: Vil grave opp Da Vincis levninger
LES OGSÅ: Fant ekte Da Vinci-kode i fransk bibliotek

– Leonardo la inn tallet 72 under brua for å vise til at landskapet han malte opplevde en svært ødeleggende flom i 1472, og dermed også vise hvor bildet ble malt, sier Glori til avisa.

Det har lenge vært antatt at da Vinci malte bakgrunnen ut fra landskapsscener han tok fra hukommelsen, men Glori er sikker på sin teori, som kommer fram i en ny bok, på norsk kalt «Leonardogåten».

– Bildet er en hyllest

På den andre siden av jorda sitter en professor med en helt annen teori. Dr. Ross Kilpatrick er professor på fakultetet for klassiske studier ved Queen’s University i Kingston i Canada.

National Geographic gjorde en dokumentar om undersøkelsene av Mona Lisa. Se video under:

Han plasserer landskapet 350 kilometer unna, nærmere Firenze i byen Arezzo.

– Oppbygningen av bildet er spesiell. Hvorfor lar Leonardo en tiltrekkende kvinne sitte foran et så goldt landskap? Hva er det han prøver å si? spør Kilpatrick, ifølge Sciencedaily.com.

LES OGSÅ: Mona Lisa angrepet med tekopp
LES OGSÅ: Stjal Andy Warhols «Supermann»

Han mener symbolikken i bildet tyder på at Leonardo ikke hentet landskaper fra hukommelsen, men at han la inn referanser til litterære verk, nærmere bestemt til tre dikt av to italienske diktere, Horace og Petrarch.

De tre diktene skal alle handle om kjærligheten til en smilende ung kvinne, med lovnader om å følge henne verden over, fra frodige fjellandskap til golde ørkener.

LES OGSÅ: Louvre til Abu Dhabi
LES OGSÅ: Renessanse: MONA LISA

Alle disse tre diktene beskriver landskap som kan stemme overens med da Vincis maleri, og professoren mener denne typen referanser var svært vanlig i da Vincis samtid.

Til alt overmål mener Kilpatrick at brua, som i Gloris teori ble revet i en flom i 1472, fremdeles står i Petrarchs hjemby Arezzo.

– «Mona Lisa» ble til på en tid da store litterære verk var velkjent for folk. Verkene ble sitert, referert og hyllet, sier han.

Professorens funn er ifølge artikkelen publisert i det italienske tidsskriftet Medicea.

Debattert i mange år

Nå er ikke motstridende teorier noe nytt for Leonardo da Vinci. «Mona Lisa» fortsetter å være et mysterium, 500 år etter at det ble malt, og har vært rikt debattert i svært mange år.

Noen mener Leonardo malte seg selv som kvinne, andre mente å ha funnet hennes identitet, men ingen kunne riktig bli klok på om hun smilte, og i tilfelle hvorfor. Forfatteren Dan Brown har sågar brukt bildets rike historie som del av bakteppet om frimurernes symbolikk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix