NRK Meny
Normal

Molvær + Bergen Big Band

En gigantisk kulturkollisjon? Spenningen var stor da trompeter Nils Petter Molvær møtte Bergen Big Band i Grieghallen.

Nils Petter Molvær med Bergen Big Band
Foto: Bård Skar / NRK

Bange anelser ble raskt gjort til skamme. For her framsto Molværs elektroniske klangverden i lykkelig fusjon med et velklingende og groovy 18 manns storband, krydret med Jan Bangs lydkulisser og med fantasifulle billedprojeksjoner som bakteppe - det hele under Christian Eggens myndige ledelse.

Nils Petter Molvær med Bergen Big Band
Foto: Erling Wicklund / NRK

Kort prøvetid

Det var stramme marginer - etter to korte prøvedager var musikken ennå ikke helt under huden, og den kombinerte general- og lydprøve ble avsluttet 15 små minutter før konsertstart i en fullsatt Grieghall. Men da eksploderte det - og vi fikk en konsert jazznorge ikke har hørt maken til.

Vakkert og rocka

Himmelskrikende vakkert, med all verdens etniske og eksotiske referanser, og med rocka groover som gikk Miles Davis' Bitches Brew en høy gang. En lykkelig kulturkollisjon/fusjon som ga mersmak.

Hele konserten sendes på P2:

 • lørdag 12/6 kl. 22.05 (del 1)
 • søndag 13/6 kl. 22.05 og mandag 14/6 kl. 14.03 (del 2)
 • På NRK Jazz også torsdag 17. juni kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Hør fra konserten!

Nils Petter Molvær med Bergen Big Band
Foto: Bård Skar / NRK

Kulturstrøm

 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix
 • "Pariserne" på Lillehammer

  Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: