Hopp til innhold

"En ganske snill mann" til Berlin

Hans Petter Moland er invitert til å vise sin nye film "En ganske snill mann" på filmfestivalen i Berlin.

Fra filmen "En ganske snill mann"

'En ganske snill mann' er invitert til hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin.

Foto: Norsk filminstitutt

Filmen "En ganske snill mann", er invitert til å delta i hovedkonkurransen under Berlin International Film Festival. Å bli invitert til Berlin er en stor begivenhet, sier regissør Hans Petter Moland til NRK.

Hans Petter Moland

Hans Petter Moland

Foto: Norsk filminstitutt

- Det å være med i hovedkonkurransen i Berlin er noe av det morsomste, og mest nervepirrende og spennende, man kan oppleve som regissør.

Sist en norsk film deltok i hovedkonkurransen var for seks år siden, også da en film av Hans Petter Molands, nemlig "The Beautiful Country". Det er derimot hele15 år siden sist en norskspråklig film var med i konkurransen.

"En ganske snill mann" får verdenspremiere mandag 15. februar på festivalens hovedkino Berlinale Palast, med plass til 1600 tilskuere. Den konkurrerer både om Gullbjørnen og flere andre priser.

Dansk manus

"En ganske snill mann" er skrevet av den prisbelønnede danske manusforfatteren Kim Fupz Aakeson. Han skrev blant annet manuset til komedien "Den eneste ene". Det er første gang Moland regisserer en komedie.

- Det er et særpreget manus. Først og fremst er det en tone i fortellingen som jeg er veldig glad i. Og så er jo Fupz Aakeson en glimrende forfatter.

Filmen er en komedie fra Alnabru i Oslo. Den handler om Ulrik (Stellan Skarsgård), som slipper ut fra fengsel etter 12 år. Ulrik er en ganske snill mann. Han har drept noen mennesker, og lemlestet noen. Det er en del av jobben som kriminell. På grunn av soningen har han lagt de beste årene av livet bak seg.

Moland jobber nå med å legge lyd på filmen i Frogner kino i Oslo.

- Vi driver med det som kalles sluttmiks, som handler om å finne lydbildet og nivået mellom musikk, effekter og alt det andre.

Video nsps_upload_2010_1_20_18_37_53_1163.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se klipp fra filmen.

Skuespillere med til Berlin

Både regissør Hans Petter Moland, skuespillerne Stellan Skarsgård, Aksel Hennie, Anders Baasmo Christiansen, Jannike Kruse Jåtog og Jorunn Kjellsby reiser til Berlin med filmen. Det gjør også fotograf Phillip Øgåaard og filmens produsenter.

-Dette er fantastisk! Berlin-festivalen er en av verdens viktigste filmfestivaler, og det å bli valgt ut til hovedprogrammet er en sjelden ære, sier produsentene Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae.

Vært med tidligere

Hans Petter Moland har vært med på denne festivalen tidligere. I 2004 viste han sin film "The Beautiful Country" i Berlin. Men han har ingen spesielle forventninger til konkurransen.

- Det er et så trangt nåløye for å få være med, at hva som skjer deretter er ren bonus.

"En ganske snill mann" produseres av Paradox og får norsk kinopremiere 19. mars.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober