Moddi avlyser Israel-konsert

Artisten Pål Moddi Knutsen avlyser konserten han skulle spilt i Tel Aviv i februar. – Jeg gikk blåøyd inn i det, men nå har det demret for meg hvor fastlåst denne situasjonen er, sier Moddi til NRK.no.

Moddi

Den 26 år gamle musikeren Pål Moddi Knutsen velger å droppe en planlagt konsert i Tel Aviv på grunn av de planlagte 1400 boligene på Vestbredden.

Foto: Hilde Mesics Kleven

1. februar 2014 skulle den Spellemannsnominerte singer/songwriteren Moddi spilt konsert i Tel Aviv i Israel.

Men nå, en snau måned før konsertdatoen, har Moddi bestemt seg for å avlyse spillejobben.

I en kronikk på Ytring forklarer musikeren i klare ordelag at han ikke ser noe poeng i å holde konsert i Israel.

–(...) stillhet er det eneste midlet som står igjen. Alt annet er prøvd, skriver Moddi.

– Jeg gikk blåøyd inn i det

Til NRK.no forklarer artisten at han hadde helt reelle planer om å gjennomføre konserten, men at synspunktene hans har forandret seg etter å ha researchet konflikten.

– For å oppsummere: I møte med situasjonen i Israel så ser jeg at kunsten ikke strekker til. Kunst er ikke nok. Derfor velger jeg å avlyse konserten og la det være standpunktet mitt.

– Hvorfor planla du i det hele tatt å spille en konsert i Israel?

– Det skulle være en helt vanlig konsert. Jeg gikk blåøyd inn i det, men nå har det demret for meg hvor fastlåst denne situasjonen er. Etter hvert som jeg har gjort meg mer kjent med forholdene og de tiltakene som har blitt prøvd og foreslått, har jeg landet på at avlysning er det eneste rette å gjøre. Det gjør jævlig vondt, men sånn er det bare.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Sett dere inn i konflikten

Moddi

Singer/songwriteren Moddi har hatt stor suksess med sine to siste album. Begge er nominert til Spellemannsprisen. Med full pott kan 26-åringen ta med seg fire priser fra utdelingen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Flere andre store internasjonale artister, som tidligere Pink Floyd-bassist Roger Waters, har bedt andre artister om å boikotte Israel. Men i motsetning til Waters oppfordrer ikke Moddi andre artister til å følge hans eksempel.

– Nei, jeg vil heller oppfordre andre til å sette seg inn i konflikten. Alle må bestemme selv. Noe av det skumleste er hvor polarisert denne debatten er. Man blir tvunget til å være på den ene eller den andre siden.

26-åringen mener det er umulig å være politisk nøytral i denne debatten.

– Det er én ting jeg vil at norske musikere skal huske på. Å holde konsert i Israel uten et standpunkt er også et standpunkt. Det er ikke mulig å være nøytral.

Boikotten har klare krav

– Hva må skje for at du skal holde konsert i Israel?

– Den kulturelle og akademiske boikotten av Israel har ganske klare krav. De går ut på å stoppe okkupasjonen av Palestina og gi palestinere rett til å komme tilbake til hjemmene sine. Men det er ikke den retningen det går.

Moddi ble oppdaget gjennom NRK Urørt, og slapp sitt første studioalbum, «Floriography», i 2010. Siden den gang har han sluppet ytterligere to studioalbum, «Set The House On Fire» og «Kem va du?».

Begge de to sistnevnte albumene ble sluppet i fjor og er nominert til Spellemannsprisen. Moddi er den første noensinne som har klart å få to forskjellige album nominert til Spellemann i løpet av ett år.

Kulturstrøm

  • Charlie Hebdo med Erdogan-karikatur

    Tyrkia raser mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo som har en karikaturtegning av president Erdogan på forsiden av sin siste utgave. Tegningen er en kommentar til ordkrigen mellom den franske og tyrkiske presidenten etter lærerdrapet i Paris.

  • Prestisjepris til NRK Radioteateret

    Serien «Made in Norway” skrevet av Vegard Steiro Amundsen, har vunnet prestisje-tung pris under festivalen «Prix Europa» i Potsdam, Tyskland. Hørespillet konkurrerte med 31 andre produksjoner i Europa og ble tirsdag stemt frem som årets beste radiodrama-serie i Europa. Serien, som handler om norsk våpeneksport, er instruert av Steinar Berthelsen. Arne Barca er lyddesigner mens Sjur Miljeteig har komponert musikken. «Made in Norway» er også nominert for beste lyddesign i Norge, som kåres under Radiodager 2020. Hør hele serien her.

    Made in Norway
    Foto: NRK