Hver lørdag holder Bekymringstelefonen til Voksne for barn åpent for Nitimens lyttere. Denne ukens tema var mobbing, som er spesielt aktuelt nå ved skolestart. Rådgiver Kari Kleven oppsummerer noen av de vanligste svarene hun måtte gi.
Hva gjør du om ditt barn mobbes?

Fast grep: Kari Kleven holder programleder og mor Synnøve Svabø på stram line
- Dersom du får vite, eller har mistanke om, at ditt barn blir mobbet, bør du ta det opp direkte med skolen fremfor å ta det opp med andre foreldre, sier Kleven. Skolen er gjennom lovverket (arbeidsmiljølov og opplæringsloven) forpliktet til å ha et klassemiljø og en skolekultur som er fri for mobbing. Skolen skal dokumentere for deg hva de gjør med problemet, uten at du skal behøve å følge det opp.
Hun råder videre foreldre til å gjøre noe med en mobbesituasjon selv om barnet selv ikke vil at de griper inn.
-Si til barnet at du er bekymret. Kanskje har barnet virket stille, trist, innadvendt. Si at du vil gjøre det du kan for at barnet skal få det bedre.
Når ditt barn mobber andre
-Oppdager du som forelder at du selv har et barn som mobber, sett deg ned med barnet, spør om du vet hvordan oppførselen virker på den som blir utsatt, råder Kleven. Si at du vil ta det opp med skolen - og gjør det! På denne måten kan du bidra til å stoppe en utålelig situasjon for et plaget barn, og lette ditt eget barn for skyld og skamfølelse.
Hun betegner mobbing som langvarig og systematisk uthenging, plaging eller utestenging av andre.
- Den mobbingen som rammer hardest er anklager mot utseende, væremåte, økonomi, familie eller etnisitet, sier hun. Barn som blir mobbet kan få psykiske og helsemessige skader for livet. Mobbing er naturligvis også negativ og hemmende for barnets faglige utvikling.
- Vær på barnas frekvens!
Voksne som har ansvar for barn må lære å lytte seg inn på barnas frekvenser. Alt av "ukvemsord" er ikke mobbing.
-Undersøkelser blant skoleelevene viser at de ikke vil slutte å erte eller bli ertet! Erting viser at en er med i et fellesskap, at en blir regnet med. Erting er grunnlaget for lek, vitser, humor og småkjæresterier. Naturligvis kan grensene være diffuse, og voksne som har ansvaret for barn må holde ørene åpne for når ertingen blir systematisk og langvarig. Da er det ikke moro lenger, da er det plaging, understreker Kleven.
Ring Bekymringstelefonen
Bekymringstelefonen når du på telefonnummer 810 03 940, og eposttjenesten har adressen foreldre@vfb.no. Besøk også Voksne for barn på nett.