Hopp til innhold

– En levende legende

– Denne historien ville han ha elsket, sa komiteleder Liv Ullmann da hun delte ut årets internasjonale Ibsenpris til den franske teater- og filmregissøren Ariane Mnouchkine.

Ariane Mnouchkine ble tildelt Ibsenprisen 2009 i Oslo
Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Det var Ullmann selv som ringte Mnouchkine i mai for å gi den hyggelige nyheten.

– Det var som om jeg plutselig snakket med en søster, en veldig ny søster, fortalte Mnouchkine selv da hun mottok prisen i Oslo.

Prispengene på to og en halv million kommer, ifølge Mnouchkine, godt med for nå kan teateret overleve fram til neste forestilling.

Skole for skuespillere

Ariane Mnouchkine får den internasjonale Ibsenprisen for sin nytenkende måte å lage teater på, samt sitt engasjement.

Hun grunnla Théâtre du Soleil i 1964, og teateret har i dag en trupp på 70 skuespillere som alle deltar til utformingen av teaterstykkene. Selv sier prisvinneren at målet er å være folkelig og musikalsk, i den forstand at hun klarer å gi det beste til flest mulig mennesker; et folkelig teater som er elitistisk for alle.

Théâtre du Soleil bruker lang tid på produksjonen, en prøvetid på et sted mellom åtte og ti måneder er vanlig.

Nok av tid er viktig for Mnouchkine. Nettopp da får man reflektert, og kan vokse som skuespiller. På denne måten blir teaterets trupp blir som en skole for skuespillerne.

Ariane Mnouchkine fant tonen med komiteleder Liv Ullmann

SOM EN SØSTER: Ariane Mnouchkine og Liv Ullmann har funnet tonen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Skal lese Ibsen

Liv Ullmann mener Mnouchkine formidler teater i Ibsens ånd, og at hun er en levende legende.

– Hun er en inspirasjon for alle oss, for hun gjør teateret viktig.

Likevel Théâtre du Soleil har aldri satt opp et Ibsen-stykke. På spørsmål om hvilket forhold teateret har til Ibsen, sa det pang.

– Pang! Spørsmålet som skyter meg her i hjertet, fortalte en lattermild Mnounchkine.

– Jeg har ingenting imot Ibsen. Innholdet er alltid aktuelt ett eller annet sted på kloden, temaet er nært oss i Théâtre du Soleil, men jeg liker ikke Ibsens form, forklarer regissøren før hun understreker at de nå skal lese Ibsen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober