Hopp til innhold

Mitt drømmetastatur

Hvis du skulle konstruere ditt eget tastatur, hvordan ville det sett ut? Ville du hatt med CapsLock-tasten?

Tastatur
Foto: Geir Evensen / NRK

Si din mening: Hva er ditt drømmetastatur?

De moderne PC-tastaturene mange av oss skriver på hver eneste dag, har en lang og brokete historie. Om dagen foregår det en debatt om hvor vidt man skal fjerne noen av de minste brukte tastene, men det er ikke så lett.

QWERTY

Selv de nyeste og mest framtidsrettede PC'er bruker tastaturer som stammer fra helt tilbake til skrivemaskinens dager. Nærmere bestemt 1867, da Christopher Latham Sholes presenterte det første "QWERTY"-tastaturet. Navnet kommer av de seks øverste tastene til venstre. Et gammel vandrehistorie sier at tastene er plassert på en måte som vanskeliggjør hurtigskriving, fordi stempelstengene på de gamle skrivemaskinene henger seg opp dersom de slås opp for tett innpå hverandre.

Gammeldags Underwood-skrivemaskin
Foto: Chitose Suzuki / Scanpix/AP

Dette er ikke helt riktig. Det Latham Sholes gjorde var å plassere tastene på en slik måte at bokstaver som ofte kommer etter hverandre, slik som s-k, s-l, osv. havnet på hver sin kant av tastaturet. Imidlertid har tester vist at dette ikke senker hastigheten. Snarere tvert i mot: Fordi man da kan bruke annenhver hånd, øker det hastigheten for de som har lært maskinskriving ordentlig.

Selv om skrivemaskinene i dag er passé, henger QWERTY-tastaturene med oss, og hittil har alle forsøk på nyvinninger og videreutvikling - slik som  Dvoraks forenklede tastatur - strandet, og aldri slått gjennom. Grunnen er både at vi liker å holde oss til det tradisjonelle, men også at tastaturet fungerer bra slik det er.

Utskjelt Caps Lock

Noen nye taster har imidertid kommet til etter at PC'ene tok over for skrivemaskinene. "Esc"-tasten, Alt, Ctrl, Enter og Backspace er kanskje de mest kjente. Andre er mindre kjente, og hvis du kikker etter på tastaturet ditt nå, ser du sikkert flere du aldri noen gang har brukt. Flere bloggere og andre medier har i det siste ivret for å fjerne noen av tastene, først og fremst Caps Lock og Insert. Den første GJØR AT DU KAN SKRIVE LANGE SETNINGER MED STORE BOKSTAVER og den andre gjør at teksten du skriver inn spiser opp det som står der fra før.

Forsøk på å fjerne taster fører likevel alltid med seg protester, kanskje fordi de få som bruker spesialtastene har så veldig sterkt og følelsesladd forhold til dem. En utvikling skjer sakte men sikkert likevel. For eksempel har det blitt et mellomrom mellom Caps Lock og A-tasten for å hindre at man er uheldig og kommer borti den, og Ctrl-tastene har økt i bredde.

Hva ville du forandret dersom du skulle sette opp ditt eget "drømmetastatur"? Si det i vårt diskusjonsforum!

Si din mening: Hva er ditt drømmetastatur?

 

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)