Mister pressestøtte

Ukeavisen Ledelse, Samora, Norge IDAG, Le Monde diplomatique og Friheten mistet i dag pressestøtte fra staten.

Kulturrådet under dagens pressestøttetildeling
Foto: Øivind Enggrav / NRK

I alt fem av 11 søkere fikk avslag på søknaden om pressestøtte for periodiske publikasjoner.

Ottar Grepstad og nasjonalbiblotekar Vigdis Moe Skarstein under Kulturrådets møte torsdag

Ottar Grepstad under torsdagens møte.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

To av avisene falt utenfor som følge av objektive kriterier.

- De har for få utgivelser i året eller de har for lite originalt skrevet norsk stoff, sier Ottar Grepstad i Kulturrådets tildelingsutvalg.

Han sier at de tre andre publikasjonene ikke ble vurdert som gode nok, verken redaksjonelt eller journalistisk.

- Vi har foretatt en samlet vurdering av kvalitet, både redaksjonelt og journalistisk, og vi skal også se på hvilken rolle de har i den offentlige debatten. Det er ulike vurderinger som spiller inn her, og som slår ulikt ut for de forskjellige søkerne.

Morgenbladet, Ny Tid, Dag og Tid, Utrop, Korsets Seier og Ruijan Kaiku ble tildelt pressestøtte.

- Et statlig overgrep

Kulturrådet overtok i 2007 budsjettposten "Ymse publikasjoner" fra Stortinget. I denne kategorien kommer aviser og tidsskrifter som faller utenfor den ordinære pressestøtten.

Bjarte Ystebø, assisterende redaktør for Norge IDAG.

Bjarte Ystebø

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Assisterende redaktør Bjarte Ystebø reagerer kraftig på Kulturrådet sitt vedtak. Norge IDAG fikk i fjor tildelt 1,4 millioner i pressestøtte.

- Dette er en pressepolitisk skandale, og et statlig overgrep. Dette er staten som har grepet inn i pressemarkedet ved å velge bort en ideologisk sterk avis basert på skjønn. Det kan ikke forsvares, sier Ystebø til NRK.

Han mener at det er Medietilsynet, og ikke Norsk Kulturråd, som bør fordele denne støtten.

- Det er den eneste måten denne ordningen kan overleve på. Medietilsynet har lang erfaring i å fordele pressestøtte etter objektive kriterier, sier Ystebø.

- Overrasket

Ansvarlig redaktør for den kommunistiske avisa Friheten, Hans Petter Hansen, reagerer med overraskelse på avslaget og tror det ligger politikk i avgjørelsen.

- For det første er vi veldig overrasket, og for det andre så ser vi det som en måte å innskrenke avisas muligheter til å komme ut. Det er egentlig ikke noe mer å si om det.

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, synes Kulturrådets avgjørelse svekker mediemangfoldet.

- Det er noen viktige stemmer som forstummer, og det offentlige rom blir noe fattigere, sier han til NRK.

Også han reagerer på at Kulturrådet gjør seg til overredaktør som legger seg opp i redigering og kildebruk blant avisene. Kokkvold synes ikke dagens ordning er god.

- Det var ingen god ordning da Stortinget avgjorde heller, men jeg tror at Stortinget ville vært bedre, sier Kokkvold, og legger til at Stortinget i større grad enn Kulturrådets utvalg ville kunne sørge for at mediemangfoldet består.

Kulturstrøm

  • Slik blir Melodi Grand Prix 2022

    Det blir flere endringer i neste års Melodi Grand Prix. Men nivået er høyere enn noen gang, ifølge MGP-general Stig Karlsen. 10. januar skal alle artistene offentliggjøres og alle låtene slippes til publikum. Showet går av stabelen med første delfinale 15. januar.

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».